Skocz do zawartości

Wymiana karty graficznej z HD7750 na coś ok. 1000zł+-

Recommended Posts

Witam, powoli zmierzam do wymiany karty.

Celuje raczej w RX470/480 (ze względu na stosunek nV do olewania starszych generacji kart). Czy zasilacz sprosta RX480? Karty raczej nie będą podkręcane, nawet jeżeli będzie to delikatna zmiana zegarów.

Byłbym niezmiernie szczęśliwy gdyby nowa karta nie była głośniejsza od starszej oraz nie zasłoniła drugiego slotu PCIe.

Przeznaczenie to głównie gry (obecnie w 1650x1050 z czasem wymiana monitora na 1080p/1440p).

Budżet jak w temacie około 1000zł +-

Obecny zestaw:

i5-4460

ASRock 85M Pro3

HIS HD7750

XFX Core 450W Pro

Jeżeli ci nie przeszkadza 2-letnia gwarancja, to rozważ tego  Power Color-a_ Radeon RX 470 Red Devil za 927zł https://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-radeon-rx-470-red-devil-4096-mb-gddr5-axrx-470-4gbd5-3dh-oc-988193/ . Ma dobre zegary GPU i pamięci, i przeważają dobre opinie. Miałem kilka kart Power-Color i nie miałem z nimi nigdy problemu. Coś bliżej, ale wnioski wyciągnij sam. 

. Edytowane przez daryzda

Zakup 1060 3gb całkowicie nie wchodzi w grę. Za to co raz bardziej skłaniam się w kierunku kupna 1060/6gb, myślę głównie  o modelach od Inno3D lub MSI (oba są w granicach 1250zł -kwota już całkowicie nieprzekraczalna). W cenie 1100zł jest jeszcze jeden model RX480 Dual od ASUSa ale niestety nie mogę znaleźć wiarygodnych testów tej karty.

Czy są w planach gry AAA, które będą wspierały Vulkan w takim stopniu jak to jest w Doomie? Wtedy zakup 1060 nie jest już taki oczywisty.

Dzięki za dotychczasowe sugestie