Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Szukam dobrego i stabilnego routera do firmy z dual wanem. Budżet mamy 2-5 tysięcy. Czytałem trochę o Linksys LRT224 i Cisco. Ktoś pisał, że nie są najstabilniejsze. Poza tym gdzieś widziałem filmiki ze spuchniętymi kondensatorami. Może jakiś Draytek, może Barracudy? Mógłby ktoś polecić coś sprawdzonego na 40 userów? Łącze mamy symetryczne 64/64, drugie backupowe  DSL. Firma musi być solidna i dająca raz na jakiś czas nowe firmware. Odpadają wszelkie tp-linki i inne produkty SOHO.

HP JH300A (MSR958) - działa u mnie na jednej lokalizacji (90 userów), co prawda od niedawna, ale daje czadu.

To opcja bez oszczędzania. I ciężko jeszcze z dostępnością, to nowość.

Tak czy inaczej, miałem w kilku firmach Tp-Linki ER 5120 i bardziej pod VPN ER-6120, nie było żadnych problemów - ale znając życie, kupiłbym od razu 2 szt. - dobrze mieć jednak zapas... :)

To co mógłbym polecić z Cisco to niestety nie w tym budżecie...

Liczyłeś coś więcej jak chodzi o potrzeby pasma i Kpps ?

Edytowane przez Bambo1983

Masz na myśli to? http://pricespy.co.uk/product.php?p=3936149

Można to w Polsce kupić albo dostać na testy gdzieś?  Mam biuro, jest 40 userów (głównie, poczta,  email) Z czego non stop korzysta 15-20 a reszta się szwenda po zakładzie. Czasem siedzą przy komputerze i szukają zapasowych części lub kontaktów do dostawców.

Priorytet to dualwan. Mamy światłowód, ale nie jest to zbyt stabilne łącze, często provider daje ciała i po prostu nie działa. przy 64 mega wszystko działa raczej OK, nawet jak ktoś odpali youtube albo zacznie coś większego ściągać. Chcę puścić backup na DSL od Orange. Podział pasma nie koniecznie jest potrzebny. Strony niektóre (typu facebook, nk itp śmieci) ogarniamy Esetem.

Dobrze jakby współpracował z AD i pozwalał na blokowanie dostępu per user a nie IP czy MAC Address. Ale jak będzie solidny dualwan a właściwie failover to wystarczy.

Tak, dokładnie ten z linku.

Ja go zamawiałem bezpośrednio u naszego 'opiekuna' z HP, ale myślę, że każdy reseller HP (w tym przypadku HPE) jest w stanie go sprowadzić szybko, może nawet Senetic ? Dawno z nimi nie rozmawiałem...nie wiem jak to teraz wygląda u nich.

Jeżeli ma to być tylko failover bez bardziej zaawansowanych usług, to nie wiem czy jest sens nawet tego HP brać, tym bardziej na tylu userów. Dogadałbym się z którymś sklepem i wziął na próbę tego TP-Linka ER5120, skonfigurował, zasymulował awarię łącza etc., a jak nie spasuje to dopiero coś mocniejszego :)

HP JH300A (MSR958) - działa u mnie na jednej lokalizacji (90 userów), co prawda od niedawna, ale daje czadu.

Powiedz jak się go konfiguruje? Przez przeglądarkę czy z konsoli? Możesz powiedzieć ile za niego u nas zapłaciłeś?

Wczoraj poszedł mi switch rackowy D-link, Raczej nie chce takich firm. Chodził może rok i już miał spuchnięte kondensatory.

Konfiguracja przez CLI - zreszta na stronie produktu sa wszystkie configuration guides dostepne. Poza tym są bardzo przydatne tool'e HP Network Simulator i Comware Lab, które ułatwiają znacząco konfigurację sprzętu :) w sumie jak nie miało się wcześniej do czynienia z Comware, to bez tego ani rusz.

Co do ceny, tak patrzę po ile to chodzi w UK, patrzę na cenę w PL (w chyba 1 sklepie znalazłem), ja płaciłem w CHF i wyszło odrobinę ponad 800CHF za szt. także drożej niż wszędzie...

Ze switchami, no tak bywa, wbrew pozorom u mnie się Netgear'y trzymają najlepiej, no i wciąż mam kilka starych niezniszczalnych 3Com'ów jako backup ;) D-Linków nie miałem, TP-Linków też, na którejś lokalizacji były Alliedy ale większość zmienili na HP.

Ogólnie ze switchami to prosta sprawa, coś na zapas musi być, jak padnie to podmieniasz i po zabawie, nie ma się co... :P

Zasadniczo to nie ma sprzętów bezawaryjnych. Nie zapomnę sytuacji gdy padła nam ASA (jakiś wysoki model, cyferek już nie pamiętam) od Cisco 3 dni po zakupie. Dystrybucja Cisco rozłożyła ręce - trzeba czekać 4 tygodnie na nową bo w magazynie nikt tego nie trzyma.