cherrycoke 0 Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Cześć wszystkim. Zastanawiam sie dłuższy czas nad wyborem monitora, warunki jak w temacie. Wybrałem dwa modele i chciałbym zapytać was który będzie lepszy. Monitor będzie używany głównie do pracy z tekstem, internetu oraz od czasu to czasu jakiś film czy gra. 1. http://www.x-kom.pl/...hsu-czarny.html2. http://www.x-kom.pl/...hux-czarny.htmlRozważę również inne ciekawe propozycje, pozdrawiam i z góry dzięki za pomocWysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Przepraszam za post pod postem ale nie mogłem edytować z telefonu. Poprawne linki: 1. http://www.x-kom.pl/p/283141-monitor-led-24-269-iiyama-x2483hsu-czarny.html2. http://www.x-kom.pl/p/303393-monitor-led-24-269-samsung-s24f350fhux-czarny.htmlWysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysiu N 15 Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jeżeli ma być to wybór z tych dwóch modeli wybrał bym iiyama - Bardzo dobra jakość obrazu, liczne wyposażenie dodatkowe, komfort i ergonomia pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
mayster23 112 Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 siemka odbierz p.w. Cytuj Link to post Share on other sites
cherrycoke 0 Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Niekoniecznie musi być któryś z tych dwóch. O iiyamie słyszałem że ta poprawiona wersja jest słabsza od tej pierwszej. A Samsung wydaje się być ciekawym tyle że mało o nim opinii. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
DeXtrous 716 Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Czytałem o tej iiyamie przez ostatnie kilka dni. Wersja B1 posiada ten panel, a B2 ten. W obu występuje smużenie. Producent podaje, że jakość kolorów i parametry są te same co w następcy, choć czytałem, że w B1 w porównaniu do B2 mniej smuży, oczywiście można to zniwelować korzystając z Overdrive. B2 posiada też cieńszą ramkę http://i.imgur.com/63YgIgy.jpg . Ta sama matryca, co w B2, występuje też w BenQ GW2470HM. Osobiście, w tej cenie, kupując monitor do tych zastosowań, co podałeś, to wybrałbym tę iiyamę. Do pisania, przeglądania internetu i od czasu filmy (głęboka czerń!) i gry byłaby w sam raz. Ma dobre kąty widzenia, lepiej odwzorowuje kolory od monitorów z matrycą TN w tej cenie, posiada równomierne podświetlenie, które w IPSach jest loterią, ale za to niższa responsywność i to smużenie/ghosting, o którym wcześniej wspomniałem. Możesz też pomyśleć o G-MASTER GE2488HS-B2, posiada FreeSync (nie wiem, czy wykorzystałbyś to) jeśli przeszkadzałaby Ci ta niska responsywność i ghosting. Ale to już zależy od człowieka, jeden będzie bardziej na to uczulony, a drugi mniej. Dyskusja na hardforum: https://hardforum.com/threads/best-reviewed-a-mva-monitor-thread-read-the-1st-post.1803228/page-8#post-1042091958 . Edytowane 21 Listopada 2016 przez DeXtrous Cytuj Link to post Share on other sites
cherrycoke 0 Napisano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dzięki za informacje. A gdybym dołożył do budżetu te 300 zł i miał 1000? Znalazłoby sie cos lepszego? Dodam że zależy mi też na ochronie oczu. Cytuj Link to post Share on other sites
DeXtrous 716 Napisano 22 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Na pewno, choć jeśli chodzi o ten budżet, to musi Ci odpowiedzieć ktoś inny, ja nie jestem obeznany. Cytuj Link to post Share on other sites
phiszek7 0 Napisano 26 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) przeczytalem dziesiątki komentarzy na roznych stronach i wszyscy zgodnie jak jeden mąz mowili ze nie wystepuje smuzenie w monitorze IIyama X2483HSU-B2 a teraz bardzo mala liczba osob ale jednak mowi ze to smuzenie wystepuje i komu wierzyc? Edytowane 26 Listopada 2016 przez phiszek7 Cytuj Link to post Share on other sites
manfi 8 Napisano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Podepnę się pod temat, bo też stoję przed wyborem między iiyama X2483HSU-B2 na AMVA a GE2488HS - B2 na TN. Osobiście miałem okazję widzieć AMVA w akcji i faktycznie kolory, podświetlenie i jakość zwalają z nóg. Problemem jest tylko smużenie, którego nie mogłem tak do końca zbadać. Widziałem przez krótką chwilę FIFĘ 16 na ustawieniach Overdrive 3 i szczerze to mam mieszane uczucia.. Poza tym nie oszukujmy się, ale co po tych kolorach jak pierwsze co zrobię to przygaszę monitor by nie męczył wzroku. Wobec tego mam poważny dylemat TN czy AMVA, chodzi o gry różnego typu od Cywilizacji po FIFĘ i CSa też. Filmów nie oglądam na PC, więc ten wątek odpada. Pozostaje kompromis między starą TN i brakiem smug a fajnym AMVA który może smużyć i w którym na pewno przygaszę obraz. Jest ktoś kto użytkuje te monitory albo miał z nimi dłuższy kontakt, by wypowiedzieć się w tej kwestii ? Edytowane 1 Grudnia 2016 przez manfi Cytuj Link to post Share on other sites
cherrycoke 0 Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Jeśli Ci to pomoże to zdecydowałem sie na Samsunga l24f350fhu. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
hecto 10 Napisano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Też próbowałem zdobyć odpowiedź, po przekopaniu większości tematów w języku polskim i angielskim odpowiedź jest taka, że do około 1000zł nie ma znaczących różnic między monitorami i ich matrycami, w sensie wszystkie są tak samo beznadziejne i loterią jest to czy tn będzie gorsze od ips czy va. Tutaj liczy się konkretna sztuka, bez większych różnic. Czyli wszystko jedno czy monitor będzie za 400 czy 800zł. Troche lepsze monitory ma Dell, a najtańszy o dobrej jakości do użytku domowego to Eizo Ev2450. Taki jest mój ogólny wniosek po tygodniu szukania opinii w internecie. Cytuj Link to post Share on other sites
dzonybambo 0 Napisano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Długi czas zastanawiałem się jaki monitor wybrać i chyba również wezmę http://www.x-kom.pl/p/283141-monitor-led-24-269-iiyama-x2483hsu-czarny.html. Duży plus dla mnie to, że maja głośniki, sporo rożnych wejść i oczywiście cena. Tylko teraz gdzie go zamówić, morele czy x-kom? Edytowane 2 Grudnia 2016 przez dzonybambo Cytuj Link to post Share on other sites
phiszek7 0 Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 ten montor z tego co widać to chyba wszedzie ma te samą cene a na stronie oficjalnej mozesz sprawdzic czy jest jeszcze kod na 3% znizki, chyba ze juz kupiles ;p Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Też próbowałem zdobyć odpowiedź, po przekopaniu większości tematów w języku polskim i angielskim odpowiedź jest taka, że do około 1000zł nie ma znaczących różnic między monitorami i ich matrycami, w sensie wszystkie są tak samo beznadziejne i loterią jest to czy tn będzie gorsze od ips czy va. Tutaj liczy się konkretna sztuka, bez większych różnic. Nie do końca tak jest. Jest jednak spora różnica w jakości. W pracy mam 24 cali IPS LG i DellaP2414H. W domu mam X2483HS. Wszystkie obecnie kosztują około 650 zł. Najgorszy jest LG, obraz jest gorszy niż w dellu, konstrukcja bardzo tandetna. Najsolidniej wykonany Dell. Ma bardzo solidną stopkę i super zoptymalizowane menu. iiyama ma najlepszy obraz w tej cenie, lepszą czerń. Jakość wykonania podobna jak w dellu, ale menu nie tak intuicyjne. Z tymi 400 złotymi to już przesadzasz. Dostaniesz co najwyżej coś z natrycą Tn i migoczącym podświetlaniem. Kupiłem do domu Della IPS i po tygodniu zamieniłem na iiyamę i nie narzekam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts