Skocz do zawartości

Recommended Posts

1.Konfiguracja komputera:geforce gt 240,amd athlon -II x4 640,ssd hyperx fury 120gb, zasilacz ibox 400w

2.System operacyjny: Windows 10 home 64bit

3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: (zainstalowane, usunięte programy, OC, wymiana komponentu komputera,flash GPU itd.): Brak

4.Używany program antywirusowy: Avast

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: Wyczyszczenie komputera i wymiana dysku

6.Informacje dodatkowe: (szczególne przypadki występowania problemu, pytania itd.)

od pewnego czasu mój komputer sie nieraz zawieszal podczas użytkowania i nic nie szlo zrobić oprócz wyłączenia z prądu az do wczoraj.wczoraj sie zawiesił wyłączyłem go z prądu i juz nic nie mogłem zrobić bo wyskakiwalo okno automatyczne naprawianie windows 10 i ze nie można naprawić a jak wciskam reset to ekran gaśnie a komputer dalej pracuje.Dodam ze to na pewno nie wina dysku bo dzisiaj kupiłem ssd by spróbować wgrać system i jak chcem wgrać to wyskakuje błąd ze nie można sformatować partycji i na starym dysku jest to samo w czym problem?

instalacja z trybem uefi

Toś chłopie pomógł

1. Problem z instalacją Windowsa może być związany z trybem UEFI. Podaj model płyty głównej to będzie łatwiej napisać co trzeba zrobić. Inna sprawa jak formatujesz dysk? Używasz diskpart czy okno dialogowe w czasie instalacji systemu?

2. Dziwne zawieszania Windowsa: stawiam na zasilacz, ale na początek dobrze było by sprawdzić pamięć RAM memtestem, OOCT lub czymś podobnym.

W czasie instalacji jak masz okno formatowania naciskasz SHIFT + F10

Dalej wpisujesz:

diskpart

list disk

pokaże Ci się lista dysków

wybierasz dysk SSD poleceniem sel disk X

następnie go wyczyść: clean

Potem robisz partycje: create part pri size= (tutaj przybliżona pojemność dysku SSD w MB)

następnie: assign letter=C lub pierwszą wolną

wyjdź z diskpartu poleceniem: exit

następnie: format C: (tutaj przypisana literka dysku) /q /fs:NTFS /v:SYSTEM /y

jak przejdzie to znowu:exit

odśwież liste dysków i sprawdź czy pójdzie instalacja.

Nie chce kraczyć ale jak płyta nie wstaje po resecie to może być to związane z padającą płytą główną.

Edytowane przez browarpll

Wyjąłem jedna pamięć spróbowałem ns jednej i odwrotnie i dalej to samo wymiana kabelka na nowy nie pomogła

Wymiana dysku kabla od dysku i zasilacza na nowy nie pomogła dalej nie można sformatować dysku a komputer nie zawsze sie włącza czyli nie ma piknięcia a wiatraki startują czy to znaczy ze płyta główna do wymiany?