Luqiz 0 Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 1.Konfiguracja komputera:geforce gt 240,amd athlon -II x4 640,ssd hyperx fury 120gb, zasilacz ibox 400w 2.System operacyjny: Windows 10 home 64bit 3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: (zainstalowane, usunięte programy, OC, wymiana komponentu komputera,flash GPU itd.): Brak 4.Używany program antywirusowy: Avast 5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: Wyczyszczenie komputera i wymiana dysku 6.Informacje dodatkowe: (szczególne przypadki występowania problemu, pytania itd.) od pewnego czasu mój komputer sie nieraz zawieszal podczas użytkowania i nic nie szlo zrobić oprócz wyłączenia z prądu az do wczoraj.wczoraj sie zawiesił wyłączyłem go z prądu i juz nic nie mogłem zrobić bo wyskakiwalo okno automatyczne naprawianie windows 10 i ze nie można naprawić a jak wciskam reset to ekran gaśnie a komputer dalej pracuje.Dodam ze to na pewno nie wina dysku bo dzisiaj kupiłem ssd by spróbować wgrać system i jak chcem wgrać to wyskakuje błąd ze nie można sformatować partycji i na starym dysku jest to samo w czym problem? Cytuj Link to post Share on other sites
larson 36 Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 instalacja z trybem uefi Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 instalacja z trybem uefi Toś chłopie pomógł 1. Problem z instalacją Windowsa może być związany z trybem UEFI. Podaj model płyty głównej to będzie łatwiej napisać co trzeba zrobić. Inna sprawa jak formatujesz dysk? Używasz diskpart czy okno dialogowe w czasie instalacji systemu? 2. Dziwne zawieszania Windowsa: stawiam na zasilacz, ale na początek dobrze było by sprawdzić pamięć RAM memtestem, OOCT lub czymś podobnym. Cytuj Link to post Share on other sites
Luqiz 0 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Płyta asus M4N68T a formatuje w oknie instalacji.Jak włączę komputer i go chcem zresetować to reset nie działa tylko robi sie czarn ekran a nieraz normalnie zadziała Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) W czasie instalacji jak masz okno formatowania naciskasz SHIFT + F10 Dalej wpisujesz: diskpart list disk pokaże Ci się lista dysków wybierasz dysk SSD poleceniem sel disk X następnie go wyczyść: clean Potem robisz partycje: create part pri size= (tutaj przybliżona pojemność dysku SSD w MB) następnie: assign letter=C lub pierwszą wolną wyjdź z diskpartu poleceniem: exit następnie: format C: (tutaj przypisana literka dysku) /q /fs:NTFS /v:SYSTEM /y jak przejdzie to znowu:exit odśwież liste dysków i sprawdź czy pójdzie instalacja. Nie chce kraczyć ale jak płyta nie wstaje po resecie to może być to związane z padającą płytą główną. Edytowane 17 Listopada 2016 przez browarpll Cytuj Link to post Share on other sites
Luqiz 0 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Nie udało sie wyskoczyło X:\sources>format C:/q/fs:NTFS/v:SYSTEM/y The type of the file system is ntfs Quick formatting 100 gb Creating file system structures Format failed Format failed. Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 18 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Przypisałeś partycję C do zrobionej partycji na dysku SSD? Spróbuj pomieszać pamięciami ram jeśli masz dwie kości, podmień tez kabelek sata jeśli masz inny. Cytuj Link to post Share on other sites
Luqiz 0 Napisano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Wyjąłem jedna pamięć spróbowałem ns jednej i odwrotnie i dalej to samo wymiana kabelka na nowy nie pomogła Wymiana dysku kabla od dysku i zasilacza na nowy nie pomogła dalej nie można sformatować dysku a komputer nie zawsze sie włącza czyli nie ma piknięcia a wiatraki startują czy to znaczy ze płyta główna do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Wyjmij jeszcze baterię z biosu na chwile. Możesz jeszcze spróbować zrobić upgrade biosu, w sumie w tym momencie nawet jak się nie uruchomi to nic nie tracisz. https://www.asus.com/pl/Motherboards/M4N68T/HelpDesk_Download/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts