jarmel 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam Mam maly problem, otóż nie mogę włączyć komputera, nie wykrywa dysku twardego. W Biosie również go nie widać, dodam że stało się to wszystko nagle, wieczorem normalnie wyłączyłem komputer bez żadnych problemów, rano już nie mogłem go uruchomić. Jak dotąd wszystko chodziło bez zarzutów, jedynie czasem przy ładowaniu windowsa komputer się zacinał, czy ma to coś ze sobą wspólnego? Ktoś ma może pomysł co zrobić? Próbowałem podłączyć dysk pod inne porty i nic. Jest to Samsung HD502HJ 500GB, płyta główna ASRock M3A770DE. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Zmień kabel, zresetuj BIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 BIOS już resetowałem, po drugi kabel lada dzień pójdę do sklepu. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 A jaką masz wersję BIOS-u? Może warto zaktualizować - najnowsza to 1.70. Sprawdzić możesz w CPU-Z w zakładce Motherboard. Można też sprawdzić dysk na innym komputerze. Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Spróbuj otworzyć budę dotknąć z wierzchu suchym palcem dysk i odpalić komputer(sprawdzisz czy dysk rusza), wcześniej chwyć kaloryfera na moment:D Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Moja wersja Biosu to 1.60. Tylko jak ją teraz zajtualizować? Co do 'sprawdzania' czy dysk rusza to na moje ucho wydaje się, że nic sie w nim nie dzieje przy rozruchu komputera.. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Wyszukaj ASRock Instant Flash: viewtopic.php?f=5&t=12290 Spróbuj tez podłączyć innym kablem zasilającym, może wtyczka się jakimś cudem rozleciała. Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... 0DE&o=BIOS Ściągam ten pierwszy plik tak? Pytam, bo nie mam w tym doświadczenia, a nie chce nic pokopać w Biosie. Co do wtyczki to próbowałem na inne, ale to samo:/ Ściągnąłem ten plik i zrobiłem co trzeba, ale nie dało to żadnego efektu. Macie jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 przy włączonym komputerze ostrożnie poruszaj wtyczką, tylko w takie miejsce aby nie zrobić przepięcia paluszkami Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Nie no takie metody nie działają Jutro sprawdze dysk u kogoś innego a do tego czasu macie jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Sprawdziłem u kolegi również w ogóle nie wykrywa.. jest w takim razie jakiś ratunek prócz serwisu? Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 A więc przyszedł nowy dysk twardy z serwisu. Podłączam, odpalam, już nie zawiesza się na tym samym momencie, przechodzi dalej lecz potem natychmiast wyskakuje komunikat "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". O co znów chodzi? DOdam, że podczas gdy dysk był w serwisie, pracowałem na starym i wszystko było ok, był to jeszcze taki podłączany na taśmę. Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key" A sprawdziłeś w biosie czy dysk jest ustawiony na coś ala first boot device? U mnie na AwardBios opcja znajduję się tutaj => Advanced Bios Features => Hard Disk Boot Priority Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Nic nie zmieniałem ale to ten sam model co zawsze, więc to raczej nie to Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts