3eslawek 9 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 (edytowane) Cześć, Chciałbym wymienić obecną płytę główną, którą jest AsRock 970 Extreme4 i mam kilka pytań odnośnie dalszej inwestycji. Problem polega na tym, że na obecnej płycie znajduje się FX8320, natomiast w przeszłości płyta ta nie posiadała oficjalnego wsparcia dla tegóż procesora. Jakiś czas temu pojawiła się aktualizacja BIOSu (która wykonałem) i teoretycznie CPU jest w pełni kompatybilny z płyta. Niestety na teorii się kończy, a praktyka bywa różna- system cechuje się słabą stabilnością i zdarzają się pojedyncze zwiechy, crashe itp. Nic fajnego.Obecnie oprócz wymienionego CPU i MOBO w obudowie znajduje się 8GB RAM oraz XFX RX480 w wersji GTR. Mam kilka pytań odnośnie dalszej inwestycji w AM3: 1)Wybrałem MOBO, które chciałbym zakupić to MSI 990FXA Gaming (https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/,,,,,,,p,1,,8173O523870/1/) a) czy jest sens dalszej inwestycji w AM3? b) czy jest sens przesiadki na AM4, a tym samym zmiany procesora? Czy obecny CPU jest przestarzały, bądź będzie stanowił bottleneck w najbliższej przyszłości czyt. 1-2 lata? Ile tak naprawdę obecne gry wykorzystują % CPU? c) czy jest jakaś sensowna różnica między pamięciami ddr3, a dd4 tak aby w ogóle rozważyć przejście na stronę Intela lub AM4? Z góry dziękuje za pomoc! Edytowane 12 Listopada 2016 przez 3eslawek Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 a) Nie za bardzo, bo am3 się kończy. W grach wydajność nie jest tu najlepsza b) Jeszcze do premiery długa zima, więc nie ma co tu wróżyć. Możliwe, że tak będzie, zależy od gry. c) nie samym ramem komputer działa, ale różnica jest. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Inwestycja w AM3+ to jak założenie sobie pętelki na szyję i czekanie aż AMD kopnie nogą stołeczek. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
arkebuzer 0 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 a.-kup używaną płyte pod fx którego masz b.-każda nowinka technologia musi sie najpierw spłacić (wygórowana cena) -pierwsze 3-4 miech problemy z dostępnością (czego nie ma na rynku za to musisz zapłacić jeżeli chcesz sie pochwalić) -mniej fps w grach jak wsadzisz gtx 1080 ~ -10% wzgledem topowego intela c.-taktowanie -pobór prądu -wszystko zależy od bebechów jakie włozysz dla przykładu ja mam 1090t 6 letni procek no prawie 7 i gtx 980 gry pisane są na 4 jaja a mam 6 wymieniam tylko grafy co 2 technologie czyli next volta po oc mam od 80-100 fps na max detalach po co wymieniać aby mieć 10% fps więcej buahahah minus pobór energi ale proca już prawie 7 lata wiedziałem o tym ile pali , kto bogatemu zabroni p.s. mam w d***e to że wydam 50zł rocznie więcej na prąd Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Pc używany tylko do gier/internetu itp? a) czy jest sens dalszej inwestycji w AM3? nie, nic wydajniejszego na takie mobo już nie dostaniesz, a w grach fx i tak zazwyczaj obrywa od i5 2 gen/i3 4gen. W cenie tej płyty możesz mieć i5 2400+mobo... b) czy jest sens przesiadki na AM4, a tym samym zmiany procesora? nie mamy na forum wróżki/pracownika amd dzielącego się informacjami. Czy obecny CPU jest przestarzały, bądź będzie stanowił bottleneck w najbliższej przyszłości czyt. 1-2 lata? Ile tak naprawdę obecne gry wykorzystują % CPU? problemem fx jest bardzo słaby pojedynczy wątek, efektem czego w starszych grach (np. crysis) nie można pograć na ultra, co na dowolnym i3/i5 jest normą. Z drugiej strony w większości nowych gier fx'y sobie również nie radzą (gta v czasem lepiej wypada na pentium). Zdarzają się wyjątki (crysis 3/bf 4/chyba doom) gdzie Twój fx ma wydajność i5, ale to rzadkość. sensowna różnica między pamięciami ddr3, a dd4 prawie nieznacząca, z drugiej strony ddr4 zostanie z Tobą na dłużej, ddr3 zbliża się do wymarcia w nowych seriach cpu. Cytuj Link to post Share on other sites
3eslawek 9 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Pc używany tylko do gier/internetu itp? nie, nic wydajniejszego na takie mobo już nie dostaniesz, a w grach fx i tak zazwyczaj obrywa od i5 2 gen/i3 4gen. W cenie tej płyty możesz mieć i5 2400+mobo... nie mamy na forum wróżki/pracownika amd dzielącego się informacjami. problemem fx jest bardzo słaby pojedynczy wątek, efektem czego w starszych grach (np. crysis) nie można pograć na ultra, co na dowolnym i3/i5 jest normą. Z drugiej strony w większości nowych gier fx'y sobie również nie radzą (gta v czasem lepiej wypada na pentium). Zdarzają się wyjątki (crysis 3/bf 4/chyba doom) gdzie Twój fx ma wydajność i5, ale to rzadkość. prawie nieznacząca, z drugiej strony ddr4 zostanie z Tobą na dłużej, ddr3 zbliża się do wymarcia w nowych seriach cpu. Ok rozumiem, w takim wypadku przesiądę się na 1151. Pytanie jak wygląda sprawa z tym prockiem? https://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-6100-3-7ghz-3mb-box-bx80662i36100-815588/?reviews_page=1&tech_page=1 Warto? Czy lepiej dołożyć do i5-6500? Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 do i5-6500? do i5 6402p (tylko 100Mhz mniej w turbo na każdym rdzeniu). Zależy od sytuacji, w większości lokacji w grach będzie podobnie na i3/i5. W miejscach ciężko obciążających cpu i5 zdecydowanie wygrywa, w mojej opinii jak najbardziej warto. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts