Matiix25 2 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Witam Mój wzmacniacz OCZ ZX 850 W odszedł z hukiem. Po rozebraniu okazało się że "wybuchł" kontroler PFC/PWM CM6802 TAHX. http://files.tinypic.pl/i/00840/a83jqoskfdin.jpg Postanowiłem podjąć się próby naprawy. Chcę wymienić uszkodzony układ, lecz znalazłem części zamienne tylko na Aliexpress, i nie widzi mi się czekać miesiąc na CM6802. Na allegro są dostępne układy CM6800. Nie jestem "obeznany" w elektronice więc mam kilka pytań: 1. Gdzie można kupić układ CM6802 w Polsce? 2. Czy można zastosować układ CM6800 zamiast CM6802? (na elektrodzie znalazłem wzmiankę że niby tak) 3. Co mogło spowodować uszkodzenie, co powinienem jeszcze sprawdzić ? Zasilacz kupiłem używany. Plomby gwarancyjne były na swoim miejscu. Podczas uszkodzenia przygasło światło w pokoju i usłyszałem głośny wybuch. Parę dni wcześniej zdarzyło się kilkukrotne przygasanie światła i wyłączenie się wzmacniacza stereo (wtedy myślałem że to on zrobił zwarcie). Obecnie korzystam z zapasowego zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts