JajolMajk 0 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Witam, zauważyłem dziwny dźwięk dochodzący z dysku twardego, dysk jest nowy, dźwięk pojawia się w momencie gdy np odczytuje dane i jest to takie głuche grzechotanie co to może być? Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Jaki to dokladnie model dysku twardego ? Wiadomo ze podczas pracy, odczytu/zapisu danych dysk bedzie slyszalny To nie SSD, ktory nie ma ruchomych czesci w srodku Mozesz wrzucic screena z parametrami SMART z programu HDTune, zakladka "Health". Link to post Share on other sites
JajolMajk 0 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 dysk to Toshiba dt01aca200 http://i63.tinypic.com/90u73d.jpg Zrobiłem szybkie skanowanie błędów i wszystko było na zielono ale zauważyłem że jak się robiło skanowanie to co jakiś czas stawało i wtedy zagrzechotało i znowu leciało dalej Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 http://toshiba.semicon-storage.com/content/dam/toshiba-ss/asia-pacific/docs/product/storage/product-manual/cHDD-DT01ACAxxx-Product-Overview.pdf Z opisu wynika ze dysk w czasie pracy generuje halas 28 dB wiec rzeczywiscie moze byc slyszalny. Sciagnij program HDTune pro i sprobuj zmienic opcje "AAM" na mniejszy halas (oczywiscie o ile jest dostepna taka opcja dla Twojego dysku). Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 coś w tym stylu jak tutaj p300 ( czyli następca dt01aca200 ) ? Bo to dźwięk głowicy ( czyli normalna praca dysku magnetyczno-mechanicznego, jakim jest dysk HDD ) Link to post Share on other sites
JajolMajk 0 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Jeśli chodzi o hałas to nie przeszkadza mi aż tak bardzo, tylko zaniepokoił mnie bo myślałem że kupiłem wadliwy egzemplarz który może mi paść niedługo Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Taka rada na przyszlosc. Do dokladnego sprawdzenia dysku twardego pod katem bledow uzywamy zakladki "Error scan" koniecznie z ODZNACZONĄ opcją "Quick scan" (skanowanie bedzie powolniejsze ale za to dokladniejsze ). Link to post Share on other sites
JajolMajk 0 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Sprawdzę jeszcze skanowaniem dokładnym, a jeśli chodzi o pukanie to rzeczywiście jest podobne do tego z p300 tylko jakby bardziej stłumione Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 jeśli słyszysz to jak korzystasz z dysku ( przeglądanie katalogów, zapis/odczyt danych, benchmarki/skanowania ) to jest to najzwyklejsza praca dysku. Link to post Share on other sites
JajolMajk 0 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Dokładnie, słychać to tylko podczas korzystania jak nic nie robię jest cisza W takim razie dzięki za pomoc Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 zamykam Link to post Share on other sites
Recommended Posts