Skocz do zawartości

MSI Z170A Gaming Pro Carbon vs MSI Z170A G45 Gaming

Recommended Posts

Witam serdecznie użytkowników mam taką bolączkę ponieważ padła mi płyta główna MSI Z170A Gaming M3 i teraz muszę wybrać nową i zastanawiam się pomiędzy MSI Z170A Gaming Pro Carbon a MSI Z170A G45 Gaming. Co wg was jest lepsze która z tych dwóch. Moje podzespoły to GTX 970, I5-6600k, 8GB RAM 3000MHZ, cena nie gra w tym przypadku roli. Zastanawia mnie switch od SLOW MODE w MSI Z170A G45 Gaming gdyż on w MSI Gaming M3 też mi się zepsuł tzn zablokował cały system na 0.8Ghz i nie chciał bym go zbytnio posiadać już więcej bo wiem że z nim są ogólnie takie problemu już od kilku osób słyszałem że też im się zepsuł. Chcę podkręcić procesor do 4.5Ghz na jakimś ludzkim napięciu i nie wiem co wybrać. 

G45 ładniej wygląda od Pro Carbon i wydaje się bardziej rozbudowana co myślicie ? dziekuje za odpowiedź

Chcę podkręcić procesor do 4.5Ghz na jakimś ludzkim napięciu i nie wiem co wybrać. 

4,4Ghz Skylake, Vcore:1.360, - słaba sztuka CPU albo nie kręcisz tego dobrze. Przy takim napięciu 4,6GHz można mieć bez żadnych problemów. Znajomy na Z170 D3H ma 4,8GHz przy 1,39V, także procesor procesorowi nierówny.

Czemu tylko MSI, wybór masz ograniczony tylko do tych dwóch płyt ?

• 3 tygodnie później...

Im więcej masz Faz sekcji zasilania tym lepiej. Jeśli posiadasz tak jak w podpisie MSI Z170A Gaming M3 to masz 8 fazową sekcję zasilania, tyle że nie mam pojęcia czy jest ona tak jak w wyższych modelach MSI dublowana.
Płyty główne MSI zwykle mają słabe LLC (Load line calibration).

I w płytach głównych MSI jest też pewne zabezpieczenie bodaj nazywa się ono CPU Current limit (A) które trzeba dać na max (maxymalna wartość to chyba 255 lub 256). A przynajmniej tyle ja musiałem dać by mieć swojego 6600K stabilnie na 4,5GHz przy napięciu 1,37V (bez zmiany tego parametru był jakiś Throttling CPU i taktowania skakały między 4,3 a 4,5ghz).
Głównie w płytach MSI wszystko rozbija się o LLC które jest słabe.
np. w Asrocku czy innym Asusie (szczególnie w Asusie) gdzie LLC jest lepsze pewnie zrobił bym swojego 6600K na 4,5ghz przy 1,35V zamiast 1,37V lub nawet mniej.

Edytowane przez joggy
  • 2 tygodnie później...