ZiomekAdi 0 Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Witam mam problem z podkręceniem karty graficznej a dokładniej z błędami wywalającymi po jej overclockowaniu. Podkręcałem tak jak ten tutaj kolega na filmiku wszystko pięknie jeśli chodzi o "Core Clock" na 220 w Heaven Benchmark wszystko w porządku no to w sumie zabieram się do podkręcania "Memory Clock". Na początek zabieram się do podkręcenia o 40Mhz i tu się zaczynają problemy jeżeli chodzi o benchmark, nie wiem czy to jest normalne czy nie ale programik normalnie się włącza, ładuje animacje i nagle wywala blackscreen na jakieś 2 sec ale później wszystko jest normalnie nie ma żadnych artefaktów czy innych "zniekształceń" no to mówię dobra może jakiś błąd doszedłem do 400Mhz cały czas z tym problemem wywalaniem czarnego obrazu na jakieś 2 sec ale żadnych artefaktów nie było sterownika też nie wywalało bo wtedy by się program wyłączał. Ale jeśli chodzi o gry to testowałem dwie gry jedną z nich jest H1Z1 w którym od razu na dzień dobry po połączeniu się z serwerem wywala coś takiego "H1Z1.exe - Błąd aplikacji Wyjątek unknown software exception (0x80000003) w aplikacji w lokalizacji 0x00000001418F068A." Z kolei jak włączam Shadow Warrior 2 to nie mam takiego problemu normalnie mi wchodzi do gry. Testowałem jeszcze na Rocket League i Ori and the Blind Forest ale wydaje mi się że nie są to gry wymagające i po prostu karta graficzna nie łapie zadyszki przy ich włączeniu tudzież graniu w nie. Proszę o Waszą pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Po prostu masz słabą sztukę nie jest powiedziane że każda się podkręci. Jaki dokładny model tego GTX Pamięci grafiki można przetestować w occt zakładka gpu zapodajesz połowę vram i ustawiasz katowanie na 2-3 godziny i tam ci pokazuje czy masz errory czy ci wywali jak tak to znak że za mocno podkręciłeś pamięci. Czym to podkręcaszNajlepiej robić to MSI afterburner lub Evga. Cytuj Link to post Share on other sites
ZiomekAdi 0 Napisano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256. Dobra to jak wrócę do domu to najwyżej sprawdzę w occt. Do podkręcania używam MSI Afterburner. Przepraszam że post pod postem ale na telefonie nie potrafię tego edytować. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Pamięć przeważnie możesz podkręcać wysoko, zwłaszcza jak masz Samsungi. To raczej za wysoki Core Clock powoduje takie problemy. Sam tak miałem. Wystarczy zmniejszyć do bezpiecznej wartości i powinno być ok.Ta MSI Gaming już ma dość wysoko zegar, bo 1140 MHz. Te 220 MHz które podniosłeś to już za wiele dla niej może być.U mnie na Asusie Strix który ma Core Clock na 1114 MHz najwyżej (stabilnie przez dłuższą ilość czasu i bez takich błędów) udało mi się uzyskać +139 MHz czyli 1450 MHz GPU Boost pod obciążeniem.Ogólnie z uzyskaniem stabilnego OC Core Clock to zabawa na dłuższe testowanie, głównie na żywo w grach mocno obciążających GPU.Najlepiej z testowaniem zegara na GTX 970 sprawowało mi się włączenie benchmarka 3DMark 11. tam jak coś było nie tak, to wywalał się już pierwszy test, a czasami nawet się nie włączył. A itak nawet czasami przechodził na +184 MHz, mam nawet wyniki benchmarka z takim zegarem gdzieś, dopiero dłuższe granie w mocno obciążającą grę zmusza do znacznego zmniejszania taktowań, bo wtedy zaczynają się pojawiać błędy, nawet przy samym uruchamianiu gry, ewentualnie może włączenie testu Firestrike Extreme Stress Test też może pomóc. Edytowane 8 Listopada 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
ZiomekAdi 0 Napisano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Witam trochę pobawiłem się w 3DMark 11 oto moje wyniki: +180 Core Clock +550 Mem Clock Czy to dobrze czy źle?Czy rzeczywiście to 180 Core Clock tak dużo nie daje i może najlepiej w ogóle nie podkręcać? Nie testowałem jeszcze podkręconej karty w grach najprawdopodobniej zrobię to jutro wieczorem zobaczę czy nie mam jakiś dziwnych błędów bo jeśli chodzi o 3DMark to czasem mi jakiś błąd wyskoczył ale restartowałem i było wszystko w porządku. Jeszcze chciałem się zapytać czy temp karty koło 80 stopni to dużo czy mało? Pamięć przeważnie możesz podkręcać wysoko, zwłaszcza jak masz Samsungi. To raczej za wysoki Core Clock powoduje takie problemy. Sam tak miałem. Wystarczy zmniejszyć do bezpiecznej wartości i powinno być ok.Ta MSI Gaming już ma dość wysoko zegar, bo 1140 MHz. Te 220 MHz które podniosłeś to już za wiele dla niej może być.U mnie na Asusie Strix który ma Core Clock na 1114 MHz najwyżej (stabilnie przez dłuższą ilość czasu i bez takich błędów) udało mi się uzyskać +139 MHz czyli 1450 MHz GPU Boost pod obciążeniem.Ogólnie z uzyskaniem stabilnego OC Core Clock to zabawa na dłuższe testowanie, głównie na żywo w grach mocno obciążających GPU.Najlepiej z testowaniem zegara na GTX 970 sprawowało mi się włączenie benchmarka 3DMark 11. tam jak coś było nie tak, to wywalał się już pierwszy test, a czasami nawet się nie włączył. A itak nawet czasami przechodził na +184 MHz, mam nawet wyniki benchmarka z takim zegarem gdzieś, dopiero dłuższe granie w mocno obciążającą grę zmusza do znacznego zmniejszania taktowań, bo wtedy zaczynają się pojawiać błędy, nawet przy samym uruchamianiu gry, ewentualnie może włączenie testu Firestrike Extreme Stress Test też może pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 U mnie podbicie Core Clock +139 i pamięci +450 i zwiększenie Power Limit do 120% dało ok. 20% wzrost wydajności. Jak wrócę do domu to dam wyniki porównawcze.Podejrzewam, że jeśli masz jakieś błędy przy uruchamianiu to będziesz musiał jeszcze trochę zejść z Core Clock.80 C to już dość dużo. Najlepiej ustawić sobie limit temperatury w MSI Afterburner na 70 C albo własną krzywą pracy wentylatorów. Niech będzie, że pomiędzy 14-17% więcej (Graphics Tests): http://www.3dmark.com/compare/fs/10269189/fs/5701586 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts