Graphus 0 Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Witam Tak jak w temacie mam problem z tą kartą mianowicie taki że nie wykorzystuje jej pełnej mocy że tak to powiem. Msi Afterburner pokazuje mi core clock domyślny jako 1100Mhz lecz na tym nie mogę grać gdyż po kilku sekundach wywala mi komunikat że karta przestała działać lecz odzyskała już sprawność. Prosiłbym kogoś o pomoc w wyjaśnieniu mi co jest nie tak z moim komputerem. Dodam jeszcze że jak zmienię core clock na 850Mhz to wszystko działa mi normalnie. Mój skromny komputer składa się z Płyta główna: Asus P8H61-M LX3 R2.0 Procesor: I5 3570K Karta graf. AMD Radeon R9 280x od Gigabyte z 3 wiatrakami Ram: 2x4GB nieznanej mi marki Zasilacz: Chieftec GPS-700A8 700W ATX-12V,12cm, active PFC I moje pytanie brzmi co jest nie tak z tym sprzętem że nie mogę mieć ustawionych domyślnych ustawień karty? Z góry dziękuje za pomoc http://www.forumpc.pl/uploads/emoticons/default_smile.png Cytuj Link to post Share on other sites
smoczu 7 Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) Karta umiera? Spróbuj jakiś benchmark i zobacz czy przejdzie . Jakie temperatury? Wysłano gołąbkiem Edytowane 7 Listopada 2016 przez smoczu Cytuj Link to post Share on other sites
szpak333 0 Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Próbowałeś na innych sterownikach, aktualne odinstalowywać i sprawdzić na starszych Cytuj Link to post Share on other sites
Graphus 0 Napisano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Co do innych sterowników nic nie pomogło próbowałem nawet instalowałem kilka razy na nowym systemie tylko ten z płytki dołączonej do karty. Jeśli chodzi o benchmark karty to na standardowych nie chcę odpalić jest czarny obraz dopiero na moich obniżonych ustawieniach działa normalnie temperatura jaką osiąga karta po 10min to 64 stopnie. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 700W za 240zł? Ciekawe. . . Popraw wtyczki zasilania przy karcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Graphus 0 Napisano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Mam wszystkie wtyczki przypięte poprawnie i nawet powiem więcej poprawiałem wiele razy i też nic nie dało. coś nie pasuje cena do watów ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Jaki masz pomiar dla napięcia 12V pod obciążeniem CPU+GPU w OCCT ? Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Karta graf. AMD Radeon R9 280x od Gigabyte z 3 wiatrakami Tych kart było kilka wersji, różnie taktowanych, jeśli kupiłeś ją używaną, to jest jakieś tam ryzyko, że może być "przeflashowana" z jakiegoś niższego modelu. (podeślij scr pcb, dokładną wersję bios, która jest aktualnie wgrana - wszystko da się zweryfikować) Jeśli nie, to inni powyżej dobrze kombinują Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 u mnie kiedyś było podobnie jak na hd7770 przetaktowałem rdzeń za bardzo, wychodził mi do okienek wtedy z info , że sterownik przestał działać ble ble ble. Spróbuj obniżyć delikatnie częstotliwośc na rdzeniu i sprawdź Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Msi Afterburner pokazuje mi core clock domyślny jako 1100Mhz lecz na tym nie mogę grać gdyż po kilku sekundach wywala mi komunikat że karta przestała działać lecz odzyskała już sprawność. Prosiłbym kogoś o pomoc w wyjaśnieniu mi co jest nie tak z moim komputerem. Dodam jeszcze że jak zmienię core clock na 850Mhz to wszystko działa mi normalnie. Możliwe że Afterburner źle wykrywa wersję karty. Część modeli miała base clock 850 MHz i 1000 MHz boost, a część base clock 1000 MHz i 1100 MHz boost AMD Radeon R9 280x od Gigabyte z 3 wiatrakami Wszystkie wersje R9 280X od Gigusia miały 3 wentylatory. Znajdź dokładne oznaczenie karty. Wszystkie zaczynają się GV-R928 i ważne są kolejne litery i cyfry oznaczenia. Tych kart było kilka wersji, różnie taktowanych, jeśli kupiłeś ją używaną, to jest jakieś tam ryzyko, że może być "przeflashowana" z jakiegoś niższego modelu. (podeślij scr pcb, dokładną wersję bios, która jest aktualnie wgrana - wszystko da się zweryfikować) Jeśli nie, to inni powyżej dobrze kombinują Akurat Ty kombinujesz chyba najlepiej Też podejrzewam flash bios-u choć z drugiej strony Giguś i GCN Oni chyba nie wypuścili żadnego modelu o którym można by mówić porządny Cytuj Link to post Share on other sites
Graphus 0 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Jaki masz pomiar dla napięcia 12V pod obciążeniem CPU+GPU w OCCT ? Nie znam tego programu i nie potrafię odczytać z niego nic Tych kart było kilka wersji, różnie taktowanych, jeśli kupiłeś ją używaną, to jest jakieś tam ryzyko, że może być "przeflashowana" z jakiegoś niższego modelu. (podeślij scr pcb, dokładną wersję bios, która jest aktualnie wgrana - wszystko da się zweryfikować) Jeśli nie, to inni powyżej dobrze kombinują Wersja Biosu płyty głównej to 0406 i co to jest scr pcb? Wszystkie wersje R9 280X od Gigusia miały 3 wentylatory. Znajdź dokładne oznaczenie karty. Wszystkie zaczynają się GV-R928 i ważne są kolejne litery i cyfry oznaczenia. GV-R928XOC-3GD AND RADEON R9 280X/REV 2.0 3072MB GDDR5/384bit/PCI-E 3.0 Cytuj Link to post Share on other sites
toska78 12 Napisano 20 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) Chodzi o wersję biosu na karcie graficznej (można odczytać z GPU-Z). Scr pcb oznacza screena płytki drukowanej karty graficznej. Edytowane 20 Listopada 2016 przez toska78 Cytuj Link to post Share on other sites
Graphus 0 Napisano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Wersja biosu to : The full revision string is: 015.038.000.003.003435 The board ID is: 113-C3865000-X01 A co do Scr pcb to jutro podeśle jak będę w domu. Witam przepraszam za spóźnione zdjęcia ale nie dałem rady wcześniej ich zrobićO to linki do obiecanych zdjęć mam nadzieje że to o nie chodzi https://zapodaj.net/a1f43fbac4e9b.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/17b918be013be.jpg.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts