Skocz do zawartości

Radeon RX 470 RS 4GB GDDR5 czy Gigabyte GTX 1060 Mini ITX OC 3GB DDR5 ?

Recommended Posts

Mili państwo, budżet mnie ciśnie, a szukam najkorzystniejszego na dziś rozwiązania. Wytypowałem dwie karty między którymi toczy się bitwa (w mojej głowie). A więc:

http://www.xfxforce.com/en-us/products/amd-radeon-rx-400-series/rx-470-rs-4gb-sf-triplex-rx-470p4sfd5

oraz

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5985#kf

GTX 1060 niby trochę wydajniejszy or RX 470, ale ma tylko 3 GB a radek 4... Obie wersje są chyba troszkę "przymulone" przez producentów... GTX kosztował by mnie 899 zł, a radek 845 zł...

Ludzie, dopomóżcie! Co się bardziej kalkuluje? Nie mam żadnych preferencji w stylu GTX/Radeon, a nie siedzę za bardzo w sprzęcie by dokonać wyboru na podstawie racjonalnych przesłanek. 

Podaj specyfikację komputera i dokładny model zasilacza. Jaki masz monitor?

Ile czasu grasz?

Procek to AMD Phenom X4 965 BE - niedługo będę zmieniał platformę, wyjdzie Zen od AMD, w przyszłym roku wybiorę coś sensownego z kategorii cena/jakość. Wiem że radeony "lubią" szybkie procki, ten Phenom może mocno ograniczać kartę, ale traktuję to jako zjawisko przejściowe - więc tym bym się nie sugerował. Do tego 8 GB ramu... 

Zasilacz - solidny Corsair VX 450W. Tutaj trochę się zastanawiałem, RX 470 ma w rekomendowanych min 500 W, ale taka rekomendacja jest robiona z pewną górką, żeby każdy szrot uciągnął zestaw, a ja mam bardzo solidną linię 12V, więc w sumie o stabilność się nie obawiam. Chyba że jednak powinienem, chętnie posłucham dobrych, uargumentowanych rad :)

Ile czasu gram... ile obowiązki rodzinne pozwolą :D Tym bym się w ogóle nie sugerował, remonty w kompie robię bardzo rzadko, więc po prostu chcę aby komp pozwalał pograć w nowsze produkcje teraz i w ciągu najbliższych kilku lat.

Wybrałeś konstrukcje z jednym wentylatorem więc chyba lepszym wyborem będzie gtx 1060 3GB. Sam nie dawno wybrałem Gtx 1060 3GB tylko że z dwoma wentylami, i chociaż bardzo chciałem wrócić do AMD to jednak gry w które gram (wyścigi głównie) wolą Nvidie więc wybór padł na nią.

Wybrałeś konstrukcje z jednym wentylatorem więc chyba lepszym wyborem będzie gtx 1060 3GB. Sam nie dawno wybrałem Gtx 1060 3GB tylko że z dwoma wentylami, i chociaż bardzo chciałem wrócić do AMD to jednak gry w które gram (wyścigi głównie) wolą Nvidie więc wybór padł na nią.

Chodzi Ci o hałas czy temperatury? O temperatury się raczej nie martwię, producenci mam nadzieję zadbali by były bezpieczne ;) Hałas - brałem to pod rozwagę, ale nie wiem co byłoby lepsze. Jeżeli chodzi o radka to oglądałem ostatnio filmik z kanału moreletv o undervoltingu radeonów i żywo mnie to zainteresowało, można zyskać mniejszy pobór prądu i ciszę, więc w przypadku tej opcji pewnie bym się w to pobawił. Nie wiem czy GTX też to umożliwia i czy warto się tym interesować.

W tym wypadku lepszym wyborem ( tak sądzę) będzie gtx.Od razu mówię, że nie jestem jakiś fanboyem, sam mam rx;)

Jakie przesłanki? :)

Na tą chwilę jest szybszy (niewiele), wydajność mniej zależna od procesora( Twój nie jest kilerem), mniej pobiera energii, a co za tym idzie mniej ciepłą wydziela, a co za tym idzie jeden wentylator lepiej sobie tu poradzi.

Na tę chwilę to faktycznie jako tako, ale rok nie minie i platforma będzie zrównoważona :) Co do wentylatora - prawdopodobnie w trakcie rozgrywki nie będzie mi przeszkadzał, poza tym raczej sobie z łobuzem poradzę ;>

3GB pamięci to mało już teraz nie pograsz na ultra, w przyszłości nie dasz lepszych tekstur, a kultura pracy w  obu będzie porównywalna bo są to najtańsze karty z segmentu , tdp 120 to nie są jakieś suszarki... 

To do mnie przemawia... z tego co czytam 3 gb to już robi się wąskie gardło, w grach nieraz powoduje to podobno nagłe spadki liczby klatek, mimo że przez resztę czasu niby liczy sprawnie... tak czytałem na pclabie ;] I podobno w ciągu najbliższych lat tendencja jednak będzie szła w kierunku wykorzystania pamięci w karcie graficznej, im więcej tym lepiej... I to do mnie przemawia... 

Poczekaj i dozbieraj do RXa 8GB albo GTXa 6 GB

To nie jest kwestia zbierania kasy, jakbym chciał mógłbym jutro kupić GTX 1080 ;) Po prostu szkoda mi tyle kasy na grafę, jakieś limity i kagańce trzeba na siebie nakładać. Aż takim pro-gamerem nie jestem, najwyżej za lat kilka będę schodził ze szczegółów, heh.

Posiadam tego XFX RX 470 Black Edition 4GB, Dobra karta  doskonała jakość wykonania często aktualizowane sterowniki przez AMD, 4GB wystarcza 2GB było już za mało ( poprzednio posiadane radeony ) a na 8GB zdecyduje się przy najbliższej zmianie karty ( zawsze jakiś pretekst do kupna NOWEJ:) 

Przy tym procku będzie to wydajność gtx 660max także sens kupowania tych kart bez wymiany platformy przez kolejne 10 miesięcy jest bez sensu. A ich cena będzie dalej spadać . I 4gb to absolutne minimum .Po kolejne do tych kart pasuje win10

Czy bez sensu, to bym polemizował, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Bo jaka jest alternatywa?

1) Siedzieć na starociu X kolejnych miesięcy i nie grać w nic z miarę nowszego,

2) Kupić kartę która wystarczy mi na kilka następnych lat,

3) Kupić coś o wydajności gtx 660 i po kilku miesiącach... no właśnie, co? Sprzedać GTX 660 i kupić nową kartę zrównoważoną z platformą? Nie wydaje mi się, bym na tym w przeciągu cokolwiek sensownego zaoszczędził, albo żebym coś kupił coś zdecydowanie lepszego. Nie spodziewałbym się obniżek po 20%, które uwzględniając spadek ceny za sprzedawanego GTX 660 dałyby mi jakąś sensowną korzyść. Złotówka też raczej nie będzie się umacniała do dolara :)

Owszem, obecny procek będzie wąskim gardłem platformy, ale spokojnie da się kilka miesięcy przebiedować i ograć kilka tytułów na które miałem chrapkę, a których nie mogłem ruszyć na obecnej grafie. Ileż można czekać? Swego czasu zerkałem na GTX 750Ti, trzymał cenę miesiącami, nic właściwie nie taniał... aż przyszły nowe generacje kart :) I co, dalej czekać? Do kiedy? ;>

Edytowane przez Voyt3c

Ok, to jest moje zdanie, tez miałem phenom955 i do tego Radka 7790 i r280x. Rezultat takiej zmiany był oczywiście żaden i phenom poszedł na sprzedaż . Poprostu ta platforma to inna epoka. Ale ok do phenoma dałbym gtx , do nowego sprzętu jednak rx. I naprawdę jak coś kupić to przynajmniej 2 wiatraki żeby były. A jak masz jednak fundusze na nowa / używana platformę to lepiej kupić teraz jakaś i5 i nie czekać na amd. Ja brałem nowe ale z i5 z k żeby to pochodziło pare lat. Mimo to nawet używane i5 pow. 3.2ghz da radę spokojnie z tymi kartami ( i mocniejszymi) na 3 lata. Rx jest jednak mocniejszy w dx12 a do dx11 jest zdecydowanie wystarczający.

I jaka jest obecna grafika?

Edytowane przez pawelook

GTX 1060 niby trochę wydajniejszy or RX 470, ale ma tylko 3 GB a radek 4... Obie wersje są chyba troszkę "przymulone" przez producentów... GTX kosztował by mnie 899 zł, a radek 845 zł...

W całkiem dobrej cenie 889 zł jest RX 470 Asusa na techplanet (zawsze to 2 wentylatory) - http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-rx470-strix-gaming-4gb-ddr5256bit-dvihdmidp,70040.html

Asus akurat jest strasznie dziadowski. Jak coś brać to msi lub sapphire

Akurat nie bardzo. Asus ma całkiem dobre chłodzenie. Jedyną wadą jest nisko ustawiony Power limit przez co karta obniża taktowania. Ale jak ktoś podniesie w watmanie albo afterburner to nagle robi się 10+% szybsza.

Do tego jest super chłodna - 61'C to dużo mniej niż inne karty:

https://www.computerbase.de/2016-08/radeon-rx-470-test/4/#diagramm-temperatur

Może i PCB ma biedniejsze, ale dla normalnego użytkownika nie powinno być problemem, że nie dą się przez nią przepuścić 250Watów. Ale masz za to podświetlanie RGB i złącze na zewnętrzny wentylator sterowany przez GPU.

Edytowane przez erenhardt

Akurat nie bardzo. Asus ma całkiem dobre chłodzenie. Jedyną wadą jest nisko ustawiony Power limit przez co karta obniża taktowania. Ale jak ktoś podniesie w watmanie albo afterburner to nagle robi się 10+% szybsza.

Do tego jest super chłodna - 61'C to dużo mniej niż inne karty:

https://www.computerbase.de/2016-08/radeon-rx-470-test/4/#diagramm-temperatur

Może i PCB ma biedniejsze, ale dla normalnego użytkownika nie powinno być problemem, że nie dą się przez nią przepuścić 250Watów. Ale masz za to podświetlanie RGB i złącze na zewnętrzny wentylator sterowany przez GPU.

Ok. Faktycznie cenę ma niższa i wydajność tez. Są testy rx-ów autor niech wybiera.

Asus akurat jest strasznie dziadowski

Coś na potwierdzenie tej dość karkołomnej tezy ?

Jak coś brać to msi lub sapphire

Mili państwo, budżet mnie ciśnie, a szukam najkorzystniejszego na dziś rozwiązania

Jedyną wadą jest nisko ustawiony Power limit przez co karta obniża taktowania. Ale jak ktoś podniesie w watmanie albo afterburner to nagle robi się 10+% szybsza. Do tego jest super chłodna - 61'C to dużo mniej niż inne karty:

Power limit nie jest wadą tej karty, a celowym zabiegiem producenta. Asus chcąc w tym modelu koniecznie utrzymać TDP na poziomie 120 W założył takie, a nie inne parametry pracy. Niestety połączył to raczej ze względów marketingowych z najbardziej bzdurnym parametrem na który ludzie z niewiadomych przyczyn zwracają uwagę, a mianowicie niską temperaturą rdzenia. To limit temperatury ogranicza tą kartę, bo jest ustawiony na dość absurdalnym poziomie 60 stopni i pewnie połączony z nieprzekraczaniem pewnej ilości RPM wentylatorów. To powoduje że karta zrzuca takty przy dużym obciążeniu by utrzymać niski pobór prądu i jednocześnie nie zwiększać ilości wydzielanego ciepła Temperatura rdzenia dopóki trzyma się w założonych przez producenta chipu graficznego normach nie ma większego znaczenia. Asus mógł ją spokojnie ustawić na 70-75, no ale wtedy karta brała by trochę więcej prądu, trzymała takty i była konkurencja dla wersji OC STRIX-a. Z wypowiedzi na różnych forach wynika że bez problemu można zrobić odwoltowanie rdzenia i uzyskać stabilne 1270 MHz na rdzeniu z dobą kulturą pracy i niskim poborem prądu. Również pamięci można śmiało podbić na 7000 MHz gdyż Asus stosuje w tych kartach właśnie takie kości Hynix-a z obniżonym do 6600 MHz taktowaniem (zapewne w celu obniżenia pobieranej energii).

Faktycznie cenę ma niższa i wydajność tez.

Znów teorie z sufitu ? Na jakiej podstawie zakładasz że Asus ma niższą wydajność od XFX. Nie ma takiej mocy by jednowetylatorowa karta utrzymała dobre parametry pracy i dobrą wydajność bo tego nie da się pogodzić w takiej konstrukcji. Asus po drobnych korektach raczej na pewno będzie wydajniejszy i miał lepszą kulturę pracy.

Są testy rx-ów autor niech wybiera.

Nie ma testów tej konstrukcji XFX, a przynajmniej ja takowych nie widziałem. Testy STRIX-a w wersji OC są, a model bez OC jest pewnie trochę gorszy ale raczej niewiele.

Edytowane przez voodoo34