knick 0 Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 CześćOd pewnego czasu planuję zakup monitora 24-27" do 1500 PLN i myślę, że to forum jest odpowiednim miejscem do szukania rad w tym zakresie http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/bigsmile.gifMonitor ma służyć przede wszystkim do przeglądania Internetu, czytania książek, artykułów, oglądania filmów i seriali oraz transmisji sportowych (głównie piłki nożnej). Gram bardzo rzadko, a jeśli już to raczej tylko w Football Managera, więc nie szukam monitora typowo gamingowego. Zależy mi na tym, aby wyświetlany obraz jak w jak najmniejszym stopniu męczył wzrok.Wstępnie zainteresowałem się dwoma modelami: Eizo EV2450 i BenQ GW2765HT. Czy możecie ze swojej strony polecić któryś z nich czy może warto zwrócić uwagę na zupełnie inne modele?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
paw565 30 Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 http://m.ceneo.pl/28513296 Jak dla mnie prosty wybór Cytuj Link to post Share on other sites
Heineken85 6 Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Bierz GW2765HT lub DELL U2715h. Skoro praktycznie nie grasz to kupowanie TN 144Hz nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Jak dla mnie prosty wybór Do tych zastosowań średnio. Eizo co podałeś spełni swoje zadanie - które zbyt wyczynowe nie jest. Najważniejsze, aby monitor posiadał technologię FlickerFree. Potem tylko zapodaj aplikację typu f.lux i oczka już będą miały lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Do tych zastosowań średnio. Eizo co podałeś spełni swoje zadanie - które zbyt wyczynowe nie jest. Najważniejsze, aby monitor posiadał technologię FlickerFree. Potem tylko zapodaj aplikację typu f.lux i oczka już będą miały lepiej. A oprócz Eizo? Ten BenQ GW2765HT też jest ok czy może są inne bardziej warte uwagi modele? Cytuj Link to post Share on other sites
Heineken85 6 Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Ten Benq jest w polecanych monitorach i jest bardzo spoko w tej cenie. Do nie dawna używalem i zlego słowa nie powiem a troche monitorów miałem. Jeszcze można czasami uzywanego Neca 274wmi trafić poniżej 2k i to byłby super sprzęcior do Twoich zastosowań. Oczywiscie ten Eizo jest super ale nie chcialbym już teraz mniej niż 27". Edytowane 4 Listopada 2016 przez Heineken85 Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Ten Benq jest w polecanych monitorach i jest bardzo spoko w tej cenie. Do nie dawna używalem i zlego słowa nie powiem a troche monitorów miałem. Jeszcze można czasami uzywanego Neca 274wmi trafić poniżej 2k i to byłby super sprzęcior do Twoich zastosowań. Oczywiscie ten Eizo jest super ale nie chcialbym już teraz mniej niż 27". No własnie tez się zastanawiam, czy nie brać od razu 27" (co będzie dużym przeskokiem z mojego dotychczasowego 19" Samsunga)-gdybym miał brać 24" to chyba Eizo by był pierwszym wyborem, a tak to biorę pod uwagę też tego BenQ. W pracy używam monitorów 24" i myślę, że 27" nie byłoby wcale za dużo.. Jaki typ matrycy najlepszy do wskazanych zastosowań? IPS jak w Eizo czy VA z BenQ? Edytowane 4 Listopada 2016 przez knick Cytuj Link to post Share on other sites
Heineken85 6 Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Z monitorami jest moim zdaniem tak że ich rozmiar nigdy nie jest zbyt duzy (poza specyficznymi sytuacjami typu malutkie biurko itp). Sam pamiętam że kiedyś 24" było ogromne, potem był niedosyt i chęć na 27" które powoli staje się rozsądnym minimum i osobiście chciałbym juz 32-34" Moim zdaniem lepiej nawet trochę dołożyć i kupić raz porządnie 27" niż potem żałować. Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Z monitorami jest moim zdaniem tak że ich rozmiar nigdy nie jest zbyt duzy (poza specyficznymi sytuacjami typu malutkie biurko itp). Sam pamiętam że kiedyś 24" było ogromne, potem był niedosyt i chęć na 27" które powoli staje się rozsądnym minimum i osobiście chciałbym juz 32-34" Moim zdaniem lepiej nawet trochę dołożyć i kupić raz porządnie 27" niż potem żałować. Z 27" w założonym budżecie ten BenQ to najlepszy wybór? Może jakiś Dell? Jakie są główne różnice między GW2765HT a GW2760HM? Na pewno typ matrycy, ale co jeszcze co mogłoby uzasadniać tak dużą różnicę w cenie? Edytowane 4 Listopada 2016 przez knick Cytuj Link to post Share on other sites
Heineken85 6 Napisano 5 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Może jakiś Dell? Osobiście w tej cenie szukalbym cos pokroju u2715h bo wizualnie lądniej prezentuje sie od benq na biurku (tyle że w normalnych sklepach go za tyle nie kupisz tylko na allegro ale gwara u della jest po ServiceTag'u wiec nie ma to aż takiego dużego znaczenia) lub neca. Benq jest dobrą opcją jesli koniecznie chcesz ze sprawdzonego popularnego sklepu. Jakie są główne różnice między GW2765HT a GW2760HM? Na pewno typ matrycy, ale co jeszcze co mogłoby uzasadniać tak dużą różnicę w cenie? Matryca ale przede wszystkim rozdziałka - 1920x1080 przy tej wielkości średnio ma sens (tzn sa tacy którzy uwazaja że jest ok ale wielu w tym ja uważa że jest pikselioza; do tego tak na prawdę nie wzrasta przestrzeń robocza). Od siebie moge polecić tego benq, kwestia żeby tylko trafić sztuke z dobrym podswietleniem (wiec albo ogledziny w sklepie przed odbiorem albo zakup przez internet i ew zwrot w ciągu 14dni) tutaj masz recenzje: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2765ht.htm Edytowane 5 Listopada 2016 przez Heineken85 Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Czy dla wskazanych zastosowań lepszym wyborem będzie matryca IPS jak w EV2450 i BenQ czy AMVA jak np. w Iiyama XB2783HSU-B1? Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Jako że wielkimi krokami zbliża się czas, kiedy trzeba będzie dokonać wyboru nowego monitora 27", chciałbym w tym miejscu jeszcze raz prosić forumowiczów o pomoc i wskazówki. Chodzi o monitor w cenie do 1500-1600 zł, więc jest to ten przedział cenowy, w którym nie należy zapewne oczekiwać jakości premium, ale domyślam się, że z tych 'gorszych' też można wybrać coś, co nie przyniesie dużego rozczarowania i co zapewni znaczną ulgę dla oczu w porównaniu z leciwym już 19" Samsungiem 940N+. Jaki typ matrycy jest lepszy do wskazanych zastosowań-IPS czy VA? Czy w tym przedziale cenowym można znaleźć lepszy monitor 27" niż BenQ GW2765HT? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie opinie. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysiu N 15 Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Z tych do podałeś zdecydowanie postawił bym na EIZO http://www.x-kom.pl/p/211303-monitor-led-24-269-eizo-ev2450-bk-czarny.htmlTutaj masz recenzje: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_ev2450.htm Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Gdyby była możliwość kupienia EIZO 27" w cenie ok 2000 PLN to bym się nawet nie zastanawiał, ale koszt takiego to prawie 3000 PLN... Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysiu N 15 Napisano 22 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dlatego podałem Ci tańszy model. Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dlatego podałem Ci tańszy model. Ja sam ten model podałem w pierwszym poście jako brany pod uwagę, ale obecnie nastawiam się na monitor 27" a takie od EIZO to koszt od ok. 3000 PLN wzwyż. Tak jak napisałem wyżej, gdyby EIZO 27" kosztował max 2500 PLN to pewnie bym się nawet nie zastanawiał, nawet pomimo, że początkowo określiłem maksymalny budżet na 1500 PLN. Po poczytaniu informacji na forach okazuje się, że w tej cenie trudno znaleźć jednak godny uwagi monitor 27", ale z drugiej strony wydatek rzędu 3000 i więcej to jak dla mnie trochę dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Pod koniec roku na rynku zadebiutował nowy model od iiyama - XUB2792WSU. Czy ktoś miał już może możliwość używać ten monitor bądź też natrafił na jakąś szczegółową recenzję? Na chwilę obecną jak widzę mało jest informacji na jego temat oprócz specyfikacji producenta. Zdecydowałem się zakupić na próbę XUB2792WSU. Ogólnie jestem zadowolony, ale trochę przeszkadza mi backlight bleeding, zwłaszcza w prawym dolnym rogu. Problem obrazuje zdjęcie http://imgur.com/a/kBjhi Zastanawiam się, czy nie wymienić na inny egzemplarz. Czy waszym zdaniem zobrazowany problem jest ponadstandardowy czy taki zakres bleedingu może jest typowy dla ekranów w tym przedziale cenowym i tej przekątnej? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez knick Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Wymieniaj,cena tu nie ma nic do rzeczy,to że nie zapłaciłeś za niego 10 tys nie upoważnia nikogo do wciskania Ci szrotu,zastanawiałeś się nad nowym samsungiem c24fg70? Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Wymieniaj,cena tu nie ma nic do rzeczy,to że nie zapłaciłeś za niego 10 tys nie upoważnia nikogo do wciskania Ci szrotu,zastanawiałeś się nad nowym samsungiem c24fg70? Nie zastanawiałem się nad tym Samsungiem, gdyż okazuje się, że 27" jest wprost idealne i obecnie nie chciałbym już nic mniejszego. Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Możesz wkleić linka do tej iiyamy,chyba wpisałeś złe oznaczenie bo nigdzie nie mogę jej znależć,ten samsung co Ci podałem jest też w wersji 27". Cytuj Link to post Share on other sites
xernos2 53 Napisano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Możesz wkleić linka do tej iiyamy,chyba wpisałeś złe oznaczenie bo nigdzie nie mogę jej znależć,ten samsung co Ci podałem jest też w wersji 27". Tu jest recenzja wersji 24'', podejrzewam że tak samo zachowa się wersja 27'' https://pcmonitors.info/reviews/samsung-c24fg70/ Cytuj Link to post Share on other sites
knick 0 Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Możesz wkleić linka do tej iiyamy,chyba wpisałeś złe oznaczenie bo nigdzie nie mogę jej znależć,ten samsung co Ci podałem jest też w wersji 27". Faktycznie zrobiłem literówkę, prawidłowe oznaczenie tego modelu to XUB2792QSU-B1. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts