Skocz do zawartości

Router do infrastruktury sieciowej w domu.

Recommended Posts

Potrzebuję nowego routera by rozprowadzić sieć w domu.

Zależy mi na prędkości sieci po LANie, w przyszłości sieć chcę rozbudować o NAS'a.

W chwili obecnej po lanie będą podłączone 2 komputery oraz planuje zakup drukarki, która by działa po LANie, w przyszłości dojdzie jeszcze HTPC + jeszcze jeden komputer.

Założenie jest takie aby jak najmniej używać WiFi i to co może być podłączone po kablu żeby było połączone kablem. Chciałbym mieć możliwość wyłączania WiFi. Jednocześnie chciałbym aby to Wifi jak już będzie włączone miało dość dobry zasięg - mieszkanie to domek piętrowy ze strychem + kawałek podwórka, więc zasięg ok 30m mile widziany.

Na początku chciałbym też podłączyć dysk USB, który byłby magazynem multimediów.

Budżet ok 300zł

Z tego co wyczytałem polecanym routerem w tej cenie jest Archer C5 i w dodatku wersja z 3 antenami.

Jaka jest różnica między wersją z 2 a 3 antenami?

Jest jakaś alternatywa która, by spełniła moje wymagania?

Czy taki router posiada sensowne zabezpieczenia?

Na 2 antenowej nie zainstalujesz OpenWRT.

A nie jest tak, że tylko na V1 nie dasz rady OpenWRT wgrać ? Dla V1.20 (3 anteny) i V2 (2 ant) widze, że są dostępne kompilacje..

Chyba, że to nie działa jak powinno, zawsze można podpytać - mi odpisują dość szybko, nawet na takie 'bzdurne' pytanka ;)

Co do szybkości/zasięgu.

V1.2 dla 11ac HT80 ma -63[dBm]

V2 dla 11ac HT80 ma -59[dBm]

Oczywiście to wszystko tylko specyfikacja i deklaracje producenta.

W zasadzie ten router ma funkcję które oferuje openWRT, może nie wszystkie.

Nie, nie ma, a szkoda... 

Edytowane przez Bambo1983

Może o czymś nie wiem, ale: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr7500

Archer C5 v2.x

- ? no Technical Data 2.x is based on Broadcom chips rather than Atheros and not supported yet

Chyba, że wyszedł port na Broadcoma a nie zmienili wpisu w Wiki.

Cezary zresztą twierdzi to samo a wpis jest świeższy: http://eko.one.pl/?p=openwrt-archerc57

Druga sprawa, że openWRT nie jest każdemu potrzebne a ma też swoje wady - u mnie zauważyłem spadek wydajności w stosunku do oryginału.