desspo 2 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) witamposiadam taki sprzęti3 6100 płyta msi h110m pro-dgtx 750tiantec vs500chłodzenie box podczas stresu mam takie o to temp na nimhttps://zapodaj.net/56e75bb618198.png.htmlczy one są w porządku?czy przez takie temp nie zepsuje mi się procesor?oraz jak on będzie obciążony w 90% to nie skróci to jego żywotności?z góry dziękuję za odp Edytowane 27 Października 2016 przez desspo Cytuj Link to post Share on other sites
m2434 49 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Intel mówi że max to 65°C http://ark.intel.com/pl/products/90729/Intel-Core-i3-6100-Processor-3M-Cache-3_70-GHz wiec to trochę za dużo Cytuj Link to post Share on other sites
szczablik 6 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Średnia temp. 70 stopni powinna być bezpieczna. Powinno się go trzymać poniżej 80 stopni. Cytuję "Tcase to jest po prostu max dozwolona temperatura całego układu, tego się nie mierzy. Czujniki są w rdzeniach - temperatura najcieplejszego rdzenia nie powinna przekraczać 80 stopni, to jest jedyna wytyczna." P.S. Dlaczego program odczytuje ci procesor jako Intel Atom? Może masz nieaktualny... Edytowane 27 Października 2016 przez szczablik Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Intel mówi że max to 65°C tcase to nie temperatura rdzeni, te mogą być wyższe Powinno się go trzymać poniżej 80 stopni. dokładnie w wolnej chwili mogę sprawdzić temperatury mojego i5 6400 Edytowane 27 Października 2016 przez lewiis Cytuj Link to post Share on other sites
desspo 2 Napisano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) a widzi kolega nawet się nie zorientowałem że źle pokazuje mi procesorcóż więc takim razie ściągnę sb nowszą wersjęczyli póki nie ma 70 stopni nie ma czym się przejmować?i jak tym obciążeniem jeśli będzie obciążony długo np podczas gier to czy skróci to jego żywotności? Edytowane 27 Października 2016 przez desspo Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Zrób UV (undervolting). Zabieg polega na zmniejszeniu napięcia procesora, co nie wpływa na wydajność, zmniejsza temperatury i zużycie energii, a także pozytywnie wpływa na żywotność układu. Napięcie dla procesora zmienisz w BIOSie. Myślę, że możesz zacząć od ustawienia napięcia na 1.05V. Jeżeli Ci to nie wystarczy, to małymi krokami zmniejszaj dalej. Jeżeli system nie będzie stabilny (wątpię, ale załóżmy), to powoli zmierzaj do 1.1V. Zabieg jest bezpieczny. Cytuj Link to post Share on other sites
szczablik 6 Napisano 28 Października 2016 Udostępnij Napisano 28 Października 2016 (edytowane) a widzi kolega nawet się nie zorientowałem że źle pokazuje mi procesor cóż więc takim razie ściągnę sb nowszą wersję czyli póki nie ma 70 stopni nie ma czym się przejmować? i jak tym obciążeniem jeśli będzie obciążony długo np podczas gier to czy skróci to jego żywotności? Póki jest poniżej 80 stopni, a jeszcze lepiej jeżeli jest poniżej 70, to nie powinieneś się martwić. Ale pomyśl o niereferencyjnym chłodzeniu,latem może temperatura podskoczyć. Edytowane 28 Października 2016 przez szczablik Cytuj Link to post Share on other sites
desspo 2 Napisano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2016 (edytowane) być będzie na pewno chłodzenie wymienione ale na razie musi wystarczyćsprawdzę w innych grach jaką ma temp i wtedy się okaże co dalej Edytowane 28 Października 2016 przez desspo Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts