Swiftbeatz 1 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Zastosowanie komputera: Aplikacje biurowe (excel, word, etc.), CAD, Gry: Battlefield 1 Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 2500 zl + Kiedy zamierzasz kupić komputer? W najblizszych dniach / tygodniach (chce uniknac "promocji" na swieta Których części potrzebujesz?: GPU, Chlodzenie wodne / obudowa (aby "wyciszyc" zestaw Czy będziesz podkręcać sprzęt? juz podkrecony i5 2500k na stabilne 4,5 GHz Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: FHD, 24 cale Specjalne wymagania: Chcialbym, aby moj "zmodernizowany" zestaw byl cichszy Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? SSD: Samsung Evo 850 500gb (dopiero zamawiam), WD Caviar Black 2TB (wyjmuje i sprzedaje/oddam rodzinie - nie potrzebuje tyle pojemnosci), i5 2500k na 4,5Ghz, Chlodzenie Scythe Mugen 2 rev. B / Obudowa Fractal Design Arc Midi; 16Gb RAM A-data Gaming (4x4Gb) 1600Mhz, Zasilacz Corsair TX650 V2 80 PLUS Bronze, ATX 650W, , Plyta Asrock Z68 Extreme4, naped optyczny Własna propozycja zestawu: Palit/MSI GTX 1060 lub MSI GTX 1070, zmiana coolera na Corsair H115i, lub zmiana wiatraka i pasty na Scythe na cos cichego i nowa obudowa (np. Fractal Design R5) Inne: Chetnie chlodzenie wodne, rozwazam sprzedaz WD Caviar Black 2TB, SSD OCZ Vertex 3 60GB i 16GB RAMu A-Data Gaming (jezeli zdecyduje sie na modernizacje i bede mogl zrobic upgrade na 2 x 8Gb) Posiadam paroletni sprzet, podkrecony na 4,5 Ghz z dobrymi temperaturami i Vcore na obecnym chlodzeniu Scythe Mugen 2. Chcialbym zmodernizowac zestaw pod uzytek biurowy, jak i na wieczorowe granie glownie w BF1 na FHD. Obecny zestaw jest glosny pod obciazeniem, Arc Midi jest bardzo przewiewna, a wentylatory, ktore mam to standardowe, nie kupowalem nic cichego. GPU musze kupic nowe, to napewno. Nie wiem czy chce kupowac GTX1070, a to z tego wzgledu, ze fizycznie nie wykorzystam jego mocy przerobowej. Wydaje mi sie, ze Palit/MSI GTX1060 bedzie dla mnie idealny, szczegolnie z 6gb vramu. Co do chlodzenia/obudowy: Widze dwie opcje: 1. Zmienic chlodzenie na np. Corsair H115i co powinno znacznie obnizyc halas 2. Zmienic bude na cos zamknietego, dokupic z 2-3 dobre wiatraki, typu Noctua, czy Be-Quiet i dac je na obecne chlodzenie (ze zmiana pasty) i do budy w zamian starych. Moje pytanie: Czy uwazacie ze taka sciezka wyboru karty przy tym procku jest w porzadku ? Nie wydaje mi sie, abym w tym momencie musial upgrade'owac CPU, plyte i RAM w wykorzystaniu tylko FHD. Co do "cichego" zestawu. Czytam to forum i znam niektorych z waszych opini typu: chlodzenie wodne to zlo, lepsze wiatraki etc. Chetnie wyprobuje taka opcje, gdyz uzywam tez troche komputera w mniejszym obciazeniu, kiedy wiatraki beda chodzily bardzo wolno i podoba mi sie wizja niskich temperatur przy OC. P.S. Czy przy wymianie coolera i pasty (jakby sie ten thread nie skonczyl i co nie wybiore) polecacie upgrade BIOS'u ? Czy jak zapisze obecne ustawienia i je poprostu przepisze, to mozliwe jest, ze bede musial od nowa sie bawic w zmienianie napiec i Vcore'u i testowanie, bo cos moze wywalic ? Chetnie przeczytam co macie do powiedzenia Dzieki! Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 SSD: Samsung Evo 850 500gb (dopiero zamawiam) Nie, kości TLC. Jeśli już celujesz w 500GB to Crucial MX200 na MLC z bardzo dobrymi osiągami. Zmienic chlodzenie na np. Corsair H115i co powinno znacznie obnizyc halas Nie bardzo, tam są głośne wentyle, hałas pompki też swoje robi. zmiana wiatraka i pasty na Scythe na cos cichego Dokładnie tak. Czy uwazacie ze taka sciezka wyboru karty przy tym procku jest w porzadku ? 2500K po OC poradzi sobie z tymi kartami. Wydaje mi sie, ze Palit/MSI GTX1060 bedzie dla mnie idealny, szczegolnie z 6gb vramu. Model Jetstream za te 1300zł z cichym i wydajnym chłodzeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Swiftbeatz 1 Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Swiftbeatz, dnia 26 Paź 2016 - 15:34, napisał: zmiana wiatraka i pasty na Scythe na cos cichego Dokładnie tak. Polecasz jakies wiatraki i paste ? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Pasta MX-2, z wentylem skocz się do odpowiedniego działu. Co do wyciszonej obudowy odczuwalnie taniej masz PAX M70.z piwnicą na PSU i trzema całkiem cichymi 120mm śmigłami w komplecie.http://pclab.pl/art67191-4.html Cytuj Link to post Share on other sites
Swiftbeatz 1 Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Jest sens brać GTX 1070 w takim razie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jakie GPU miałeś do tej pory ? - pod FHD 60HZ 1060 spokojnie wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Polecasz jakies wiatraki i paste ? Zależy jaki masz budżet na wentyle. bequiet! Pure Wings 2 przy mniejszym budżecie lub Silent Wings jeżeli masz więcej pieniędzy na zbyciu Cytuj Link to post Share on other sites
Swiftbeatz 1 Napisano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jakie GPU miałeś do tej pory ? - pod FHD 60HZ 1060 spokojnie wystarczy. Mialem Gainward GTX 570 GS - swietna karta, ale nie na dzisiejsze tytuly w ultra na FHD. Zastanawiam sie nad 1070, gdyz jezeli nie zmienialbym obudowy i chlodzenia, a tylko wiatraki dla "uciszenia", to od razu moglbym mocniejsza karte wziac. Z jednej strony dobrze - na dluzej wystarczy i z wiekszym zapasem Z drugiej strony zle, bo i5 2500k bedzie bottleneck'owalo to GPU, ktore nie wykorzysta swojego potencjalu na FHD i tak Zależy jaki masz budżet na wentyle. bequiet! Pure Wings 2 przy mniejszym budżecie lub Silent Wings jeżeli masz więcej pieniędzy na zbyciu nos_tro, rozumiem ze mowisz o tych: https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/wentylatory-komputerowe-60/0,0,,,,,,,,1,/1/?q=bequaiet#product_list Chyba wolalbym wziac ze 2 pure wings do obudowy i 1 silent wings na chlodzenie. Polecacie jakies kolki mocujace z gumy, czy klasyczne srubki? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Z drugiej strony zle, bo i5 2500k bedzie bottleneck'owalo to GPU, ktore nie wykorzysta swojego potencjalu na FHD i tak Nie ma czegoś takiego jak ograniczanie karty przez procesor. To, że taki 6600K da z tym GPU nieco wyższy fps sprowadza się tylko do wyższej wydajności tegoż CPU. Przesiadka z 570 będzie tutaj i tak ogromna, decyduj Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Kołki mocujące masz do silent windsów w zestawie, a śrubki chyba będą najbardziej opłacalnym rozwiązaniem do pure wingsów. Cytuj Link to post Share on other sites
Swiftbeatz 1 Napisano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Zdecydowalem sie jednak na zakup GTX1070 i zmiany pasty i wiatrakow na scythe, przy zostawieniu OC. Doloze jeszcze nowy dysk SSD i bedzie ok. Czytajac tematy, widze ze w tym roku pozamiatal Palit. Mam sklonnosc do Evga'i, ale widze ze jest w tym roku droga, MSI tez raczej nie chce, bo wole dobry sprzet z dobrym chlodzeniem, niz marke na "odsprzedaz" bo ja tak rzeczy nie kupuje. Ktory model byscie polecili ? U mnie stanelo (po przeczytaniu x thread'ow na benchmarku) pomiedzy Gamerock'iem a SuperJetStream (obydwa kosztuja po 2079,- na Morele, czyli tam 35+ zl drozej od jetstream, a nie chce mi sie bawic w podmienianie biosu w karcie dla lepszych clock'ow, skoro moge to miec "fabrycznie"). Co mnie ciekawi, sam Palit na stronie mowi, ze Gamerock ma mniejsze zegary od SuperJetStream? http://www.palit.com/palit/vgapc.php?mid=2&subid=282&lang=en Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts