Skocz do zawartości

Karta graficzna 1000-1500zł do istniejącego zestawu

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez ReznoR,

Recommended Posts

Planuję zakupić grafikę do zestawu opierającego się o fx 8150 (który możliwe że zostanie wymieniony po premierze nowej generacji jeśli będzie bardzo przeszkadzał), 16GB ram, XFX 600W, zamknięte w gladiusie m40. Karta zastąpi 7870xt, powinien być niezły boost do wydajności ;)

Posiadam 2 monitory - 24 cale 1920x1200 oraz 21 cali 1650x1050.

Czytałem poprzednie tematy, wiem że jest ich od groma lecz nadal nie mogę podjąć decyzji.

Mogę wydać do 1500zł, lecz interesuje mnie opłacalność, karta będzie raczej na dłużej niż krócej ;)

Zastanawiam się nad:

gtx 1060 6GB (wygrywa w praktycznie każdym teście) ~1400zł

rx 480 8GB ~1300zł - jeśli będę wymieniał mniejszy monitor to możliwe że kupię coś z freesync

rx 480 4GB - bo pytanie czy warto dopłacać ponad 10% wartości za 4GB lekko szybszej pamięci

rx 470 - nie wiem czy nie najbardziej opłacalna.

Grać będę we wszystko :P

Dzięki za pomoc!

do tego zestawu tylko Nvidia. Jak dla mnie to masz tylko 2 możliwości gf 1060 i .....gf 1tyłki wersja 3 lub 6 GB.Radeon sobie odpuść , na tym procesorze wydajność jest kiepska. Pamiętaj o OC procesora. W zasadzie powinna wystarczyć tańsza karta z 3 GB ram, jednak nie wiadomo jak sytuacja będzie wyglądała za rok czy dwa.Różnica w cenie to 350zł.

Jeśli interesuje cię opłacalność i karta zostanie na dłużej, to zdecydowanie RX 470. AMD niedawno obniżyło ich ceny, pozostaje czekać na to aż to samo zrobią sklepy. Na dłuzej to napewno lepiej wersję 8GB niż 4GB, ale najbardziej opłacalna jest nadal na dzisiaj RX 470 4GB.

Co do procesora, to jest to jednostka o dobrej wydajności wielordzeniowej, GeForce dają więcej FPS raczej dopiero na jednostkach dwurdzeniowych bądź Core i3 (w wiekszosci gier). Moim typem byłoby pozostać przy RX 470 i w przyszłości zdecydowanie wymienić procesor, bo będzie itak niezłym ograniczeniem w grach obojętnie czy to GeForce czy Radeon.

PS. no i zapomniałem wspomnieć - nowe generacje kart wymagają monitora z wejściem cyfrowym (DVI, DisplayPort, HDMI). Jak twoje monitory są po analogu (VGA/D-sub) to zwykły adapter już nie wystarczy.

Edytowane przez ReznoR

Właśnie dlatego nadal nie wiem co wybrać.

Chciałbym mieć spokój na kilka ładnych lat więc mógłbym kupić wersje 480 lub 1060 z większą ilością pamięci, pytanie czy jest to opłacalne.

Oczywiście gdyby nie było trzeba, nie myślałbym o wymianie procesora, myślę natomiast o monitorach z freesync.

Trudno to stwierdzić jeśli mowa o kartach graficznych, one strasznie szybko tracą na wartości, im więcej kosztują tym bardziej. Dzisiaj 1060 6GB już są tańsze niż tuż po premierze, a oferują zbliżoną wydajność po OC do GTX 980, który kiedyś kosztował 2400-2500 zł, więc jeśli patrzeć pod takim kątem, to można stwierdzić, że "no to fajnie, nie?". Niemniej z kolei NVidia lubi szybciej niż AMD przenosić swoje starsze generacje kart do statusu legacy, tak jak to już dzisiaj jest z poprzednią generacją 9xx. Więc jeśli szukasz czegoś na dłużej, to faktycznie zastanowiłbym się albo nad RX 480 8GB albo RX 470 8GB. Z tym, że znowu karty z dobrym i cichym chłodzeniem które trzymają zegary pod obciążeniem (MSI Gaming X) są droższe niż np. głośniejsze Sapphire. Także masz ciężki orzech do zgryzienia. Stracisz z czasem tak czy siak, kwestia tylko tego ile jesteś w stanie przełknąć ;)
Czas był bardzo łaskawy dla takiego 7970 i architektury GCN, więc tego samego można się spodziewać w przyszłości od nowych kart AMD. Konsole nadal korzystają i będą korzystać z układów AMD, sterowniki będą wciąż optymalizowane pod tą architekturę, nowe API niskopoziomowe DX12 i Vulkan zyskają z czasem na popularności, a tam niewątpliwie AMD pokazuje pazurki. A 8 GB VRam się przydaje już dzisiaj.

Zostały do wyboru:

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1060-super-jetstream-6gb-gddr5-192-bit-3x-dp-hdmi-dvi-ne51060s15j9j-774579/

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-rx-480-gaming-x-8gb-gddr5-256-bit-2xhdmi-2xdp-dvi-box-974854/

Gtx -> większa wydajność w dx11, mniejszy pobór prądu, mniejszy narzut na procesor

Rx -> większa? wydajność w dx12, dłuższe wsparcie, możliwe freesync

Skłaniałbym się znowu sięgnąć po kartę "czerwonych"

Edytowane przez resixx

RX Jest kartą przyszłościową, ma mniejsze osiągi w grach od GTX ale, dłużej Ci może potowarzyszyć w tych nowszych grach, a GTX jest bardzo mocną kartą na ten moment, ale nie wiadomo jak będzie sobie radziła z nowymi grami za 2 lub 3 lata. Jakbyś pytał mnie o opinie jak wyglądałby mój wybór, to brałbym GTX, ze względu na bardzo fajne osiągi mały pobór prądu, kulture pracy. A na DX12 nie ma co patrzeć, bo tak naprawde to nie daje aż takiego dużego skoku wydajności, poza paroma wyjątkami. Po prostu nie ma dużo gier pod dx12 (jeszcze).

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-6g-6gb-gddr5-192-bit-3xdp-hdmi-dvi-d-box-gtx-1060-gaming-x-6g-774554/

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-xtreme-gaming-6gb-gddr5-192-bit-dvi-hdmi-3x-dp-box-gv-n1060xtreme-6gd-974943/

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-6gb-gddr5-192-bit-2x-dp-2x-hdmi-dvi-d-strix-gtx1060-o6g-gaming-774556/

Sprawdź sobie jeszcze te karty.

Oczywiście jeżeli nie chcesz dokładać 100 zł do tych kart, to możesz wziąć super jetstream co podałeś, karta warta swojej ceny.

Edytowane przez DeamoNxF
  • Rozwiązanie

To było ogólnie do przewidzenia już po teście w Vulkanie i DX12.
Zobacz jak radzi sobie wersja referencyjna (!) RX 480 vs MSI Gaming X GTX 1060 w Vulkanie:
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_1060_vs_radeon_rx_480_test_kart_graficznych?page=0,8

Nie patrz tam na testy Rise of the Tomb Raider - były jeszcze przed sterownikami które poprawiły wydajność Radeonów w tej grze.
Więc lepiej na przyszłość sugeruje zaryzykowanie z RX 480 8 GB, najlepsza jest wersja MSI Gaming X.

8 GB VRam wykorzystuje już dzisiaj niejedna nowsza gra, a będzie ich więcej, gdyż dzisiejsze konsole również posiadają 8 GB pamięci, a niestety pod nie głównie są tworzone gry dzisiaj.

Więcej VRam na karcie to również odciążenie głównego Ramu, gdyż wtedy tekstury nie muszą być tam przechowywane, jeśli VRamu jest odpowiednio dużo.

Edytowane przez ReznoR