inulla 0 Napisano 21 Października 2016 Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Witam, na wstępie powiem, że jestem zielona w sprawach sprzętowych Aktualnie użytkuję marny laptop sony vaio, którego mam już dość i chcę wymienić go na sprzęt, który dobrze poradzi sobie z programami takimi jak: Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe Premiere Adobe After Effect SolidWorks Mam do dyspozycji komputer od brata, który kilka lat temu służył mu do grania, więc chyba jego parametry nie są najgorsze: karta graficzna gtx260, procesor i7 920 2,66ghz fabryczny, pamięć ram 3gb 1333mhz, dysk hdd jest zamontowany jeszcze cooler fortisa bo był zamysł kręcenia proca. zasilacz to chieftec 650w Moje pytanie brzmi czy na takim komputerze dałoby radę sprawnie popracować na wyżej wymienionych programach? Co ewentualnie trzeba by było wymienić, podkręcić aby sobie on z tym poradził? Jakie byłyby to mniej więcej koszty? Z góry dziękuję za odpowiedzi. PozdrawiamKarolina Edytowane 21 Października 2016 przez inulla Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Daj sobie spokój z modernizacją takiego "zabytku".Z 3GB ramu za dużo nie podziałasz, sam procek też ma już swoje lata - radzę zbierać na nową maszynę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
qbasmok 0 Napisano 30 Października 2016 Udostępnij Napisano 30 Października 2016 To mój komputer wyżej wymieniony. Myślicie, że faktycznie nie da się z nim nic zrobić? Jakby zrobić OC cepa do 3,5-4, wyrzucić te ramy i wsadzić 8-16gb szybszych i dołożyć do tego dysk ssd wydaje mi się, że komfort pracy byłby w miarę przyzwoity? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 30 Października 2016 Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Jeżeli nie ma funduszy, to trzeba to rozbudować. Tak jak piszesz. Podkręcić cepka, napchać ramu, wrzucić SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
Sleeper82 16 Napisano 31 Października 2016 Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Jak dopiero zaczynasz przygodę z programami graficznymi i z grafiką w ogóle, to faktycznie podkręć procka i dorzuć ramu (wymagania rosną z doświadczeniem). Wszystko zależy do jakich projektów chcesz wykorzystywać tę konfigurację. Montaż video, czy rysowanie na tablecie w 300 dpi może być problemem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts