Skocz do zawartości

Komputer pod programy graficzne

Recommended Posts

Witam!

Panowie zwracam się z prośbą o doradzenie mi przy składaniu skrzynki. Będę składał stacjonarnego PCta na którym będą obsługiwane programy graficzne - Adobe Photoshop i Corel Draw głównie do obróbki grafiki (zdjęć) oraz firmowe typu SubiektGT - generalnie komputer ma sobie radzić z wielozadaniowością. Ja nie znam się zbytnio na Photoshopie i Corelu, nie wiem czy bardziej obciążają CPU czy GPU stąd kilka pytania;

- czy pod takie wymagania odpowiedni będzie dobry 4rdzeniowy Intel? Haswell pokroju i5 4460 czy Skylake i5 6400? Lepiej postawić na silny proc kosztem GPU?

- jakie będzie odpowiednie GPU pod takie programy graficzne, wystarczy jakiś budżetowy Radeon pokroju R7 360 2GB czy jakiś tańszy GTX np. 750? Lepiej postawić na GPU kosztem CPU?

- czy 8 GB RAMu będzie odpowiednie czy może zostawić sobie możliwość dołożenia drugiej kości?

-dysk SSD ma jakieś znaczenie dla pracy PS i Corela?

Budżet jakim będę dysponował waha się w granicach 2000 - 2500 zł.

Z góry dziękuję za wszelkie porady, liczę na osoby które znają się na PS i Corelu i wiedzą jakie zasoby te programy wykorzystują.

Edytowane przez Warren1987

Lepiej postawić na silny proc kosztem GPU?

Dokładnie tak.

czy 8 GB RAMu będzie odpowiednie czy może zostawić sobie możliwość dołożenia drugiej kości?

Mało, o wiele za mało.

dysk SSD ma jakieś znaczenie dla pracy PS i Corela?

Pomyśl, instalujesz na tym system i soft,  jak doskonale zapewne wiesz jest to szybszy dysk od HDD z dużo krótszym czasem dostępu do danych. Mocny proc, dużo RAM i szybkie dyski to tutaj podstawa.

Budżet jakim będę dysponował waha się w granicach 2000 - 2500 zł.

Kiedy zamierzasz dokonać zakupu ? 

Jakie monitory masz ?

W kwocie 2500zł ma się zmieścić sama stacja ?

• Popieram 1

Mało, o wiele za mało.

Rozumiem że 16 GB to będzie takie komfortowe minimum?

Pomyśl, instalujesz na tym system i soft,  jak doskonale zapewne wiesz jest to szybszy dysk od HDD z dużo krótszym czasem dostępu do danych. Mocny proc, dużo RAM i szybkie dyski to tutaj podstawa.

Ok, czyli warto zastanowić się nad SSD i HDD jako dodatkowy.

Kiedy zamierzasz dokonać zakupu ? 

Kwestia kilku tygodni.

Jakie monitory masz ?

Monitor będzie w FullHD.

W kwocie 2500zł ma się zmieścić sama stacja ?

Całość, w sensie skrzynka z klawą i myszką do 2000 zł zaś monitor dobiorę za resztę. 

Teraz nie ma co kombinować, będziesz bliżej zakupu wtedy będziemy myśleć .

No właśnie ja bym chciał powoli mieć gotowy projekt bo ten komp będzie zamawiamy wcześniej. Za kilka tygodni on musi być na chodzie.

To co i5 4460 będzie dobry? No i jakie te GPU?

1 x GoodRam 16GB (2x8GB) 1600MHz CL10 Play1 x AsRock B85M Pro3 /intel B85, LGA 1150/1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA6001 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s)1 x Zalman Z3 USB3.0 black (b/z)1 x OCZ CoreXStream 500W 120mm

1417zł

Do tego używany i5 4590 za te ~600zł. Rezygnując z HDD na start szukasz tutaj i7 4770 w granicach ~800zł.https://www.olx.pl/oferta/intel-core-i7-4770-3-4ghz-8m-lga1150-CID99-IDidxLh.html#46de5465e6
Na start masz iGPU, dedykowa karta niewiele tutaj da.
  • Popieram 1

To ma być dodatkowy komp ? Bo widzę że masz spoko kompa. Wymienił bym tylko grafe. Bardziej na coś z gtx-ów dużo lepiej działają w większości programów. A jeśli dodatkowy to nie zmieścisz się w tej cenie :/

i5 6400 800 zł

msi h110m pro-vd 225 zł

goodram cl15 2133 2x8 GB 348 zł

be quiet! SYSTEM POWER 8 500W 210 zł

Dysk ssd 180 - 280 zł

gtx 950 ~ 650 zł 

obódowa ~ 100 zł

2600 zł

System ~ 400-500 zł

Dlatego ja nie wiem jak ty chcesz coś złożyć. 

Uzbieraj sobie 3200 zł  i wtedy o czym pomyśl albo złóż coś tańszego ale to nie będzie nic dobrego.

Chyba że coś używanego i nowe na starszej platformie jak kolega wyżej proponuje. Ja bym jednak w nowość wchodził do grafiki jak ma ci starczyć na parę lat.

Edytowane przez CzarnyKOT