Skocz do zawartości

Cewki cewunie piszcza w GTX 1060 Xtreme Gaming 6G

Recommended Posts

bonnydirt, chciałem bardzo te 1060 no ale obie piszczały i już nie chcę nic od zielonych bo co od nich kupię to się pi*****i... 

Aktualnie zastanawiam się nad słabą rx460 lub rx470 ale nie mam parcia i za rok jak wyjdzie VEGA to wtedy zainwestować w docelowy sprzęt. A czy kupię sobie "przejściówkę" zobaczymy. 

A że nie mam już parcia na kupno karty to na tą chwilę się wstrzymałem. 

Co do cewek myślę że raz robienie masówki a dwa, zauważam że każdy chipset jest podkręcany. Czyli nie działa w swoim optymalnym zakresie? Innymi słowy wyciskają z kart co się da, by być konkurencyjnym, jednocześnie tnąc koszty i zarabiając na nieświadomych użytkownikach, którzy nawet nie wiedzą że to nie powinno tak być lub nie słyszą, mają wiatraki zamiast porządnych wentylatorów. Sam nie wiem, do tej pory spotykam ludzi, którzy z obsługą podstawową komputera mają problem. Więc nie reklamują bo przecież działa. 

Edytowane przez KotWButach2

jaki model dual, JS czy SJS ?

Napisać jaki model już nie potrafił a @kingisdead to podłapał.Jak już to mogę się zgodzić w przypadku dual.

Jak komuś bardzo zależy jak @kingisdead żeby pojechać po Palicie JS/SJS,to niech szuka igły w stogu siana,znajdzie i przedstawi wszystkim problem. 

bonnydirt, chciałem bardzo te 1060 no ale obie piszczały i już nie chcę nic od zielonych bo co od nich kupię to się pi*****i... 

Aktualnie zastanawiam się nad słabą rx460 lub rx470 ale nie mam parcia i za rok jak wyjdzie VEGA to wtedy zainwestować w docelowy sprzęt. A czy kupię sobie "przejściówkę" zobaczymy. 

A że nie mam już parcia na kupno karty to na tą chwilę się wstrzymałem. 

Co do cewek myślę że raz robienie masówki a dwa, zauważam że każdy chipset jest podkręcany. Czyli nie działa w swoim optymalnym zakresie? Innymi słowy wyciskają z kart co się da, by być konkurencyjnym, jednocześnie tnąc koszty i zarabiając na nieświadomych użytkownikach, którzy nawet nie wiedzą że to nie powinno tak być lub nie słyszą, mają wiatraki zamiast porządnych wentylatorów. Sam nie wiem, do tej pory spotykam ludzi, którzy z obsługą podstawową komputera mają problem. Więc nie reklamują bo przecież działa. 

Z takim podejściem możesz również czekać do Volty a ciąć koszta będą nadal i to jest oczywiste,nie wiemy jakie nas czekają przygody.W przypadku cewek już dawno by zrobili porządek ale po co,karty i tak się sprzedają.

Z takim podejściem możesz również czekać do Volty

Tak masz 100% racji, ale co zrobić jak się nie ma parcia na szkło ;). Swoją droga sklep prowadzisz że tak namawiasz ;)

Ogólnie zauważyłem że jeżeli mamy do czynienia z Tick-Tock to wole Tock (Vega zaoferuje kilka fajnych nowości). Aktualnie mamy Tick. (tak wiem że tyczy się to intela ale tu zauważam podobny scenariusz)

Edytowane przez KotWButach2

Napisać jaki model już nie potrafił a @kingisdead to podłapał.Jak już to mogę się zgodzić w przypadku dual. Jak komuś bardzo zależy jak @kingisdead żeby pojechać po Palicie JS/SJS,to niech szuka igły w stogu siana,znajdzie i przedstawi wszystkim problem.

Wiesz, nie jest to pierwsze doniesienie na temat piszczącego Palita w internecie.

I generalnie (jako posiadacz Palita) odnosisz się do każdego krytykującego tę kartę posta zbyt osobiście. Ja nie mam nic naprzeciw tej firmy i nie prowadzę tu żadnych krucjat. Nigdzie nie napisałem, że to zła karta. Po prostu nie bije piany, jak 80% ludzi na forum, że 1060 od Palita to najlepsza karta jaka jest, bo obiektywnie patrząc tak nie jest. To dobra karta. A 1070 i 1080 od Palita to wybitnie dobre karty, i jakbym kupował 1070 to Palit na bank byłby na mojej krótkiej liście.

Jak już to mogę się zgodzić w przypadku dual.

Rozumiem, że robisz w dziale jakości Palita i każdy 1060 js/sjs przechodzi przez Twoje ręce?

niech szuka igły w stogu siana

No tak to wygląda przy tak homogenicznym produkcie jak karta graficzna, niuanse decydują, temperatury, hałas, gwarancja, design. W przeciwieństwie do Ciebie, nie wyciągam wniosków na swoim jednostkowym przypadku, tylko zawsze podaję informacje za sprawdzonymi, renomowanymi źródłami.

• Popieram 1

Swoją droga sklep prowadzisz że tak namawiasz

Rozumiem, że robisz w dziale jakości Palita i każdy 1060 js/sjs przechodzi przez Twoje ręce

Polecam tylko z powodu brak w.w problemów bo idzie się troche naczytać na ten temat ale ok zakończmy,każdy decyduje za siebie to nie mój problem cewek,wentylatorów itd  

Dodam od siebie:

3 x MSI GTX1070 Gaming - cewki brzęczały od około 70FPS w górę (im więcej FPS tym bardziej uciązliwe cewki), do tego w jednej szumial jeden z wentylatorów (gość w x-kom stwierdził że w msi cewki to norma)

1 x EVGA GTX 1070 Gaming SC - brzęczy lecz ciszej od MSI

teraz 1 x EVGA GTX 1070 FTW Gaming ACX - brzęczy

Ręce opadają na ten współczesny szrot... Monitory za 3,5k z plamami, syfem za matryca itp; karty z hałasującymi cewkami.

Dodam od siebie:

3 x MSI GTX1070 Gaming - cewki brzęczały od około 70FPS w górę (im więcej FPS tym bardziej uciązliwe cewki), do tego w jednej szumial jeden z wentylatorów (gość w x-kom stwierdził że w msi cewki to norma)

1 x EVGA GTX 1070 Gaming SC - brzęczy lecz ciszej od MSI

teraz 1 x EVGA GTX 1070 FTW Gaming ACX - brzęczy

Ręce opadają na ten współczesny szrot... Monitory za 3,5k z plamami, syfem za matryca itp; karty z hałasującymi cewkami.

Smutna seria, wciąż lepiej niż kolega co 17 kart wymieniał... ;) w sumie marne pocieszenie... Dalej będziesz wymieniał, czy poprzestajesz na tej EVGA?

Ja kupiłem wczoraj grx 1060 3GB gigabyta na morele za 989 zl i nic nie piszczy i karta bardzo cicha. Polecam. Zaryzykowałem bo opinie o gigabyta sa że to suszarki a tu miłe zaskoczenie. Wcześniej była evga gtx960 4gb ssc acx 2.0. Dodatkowo zaskoczony pozytywnie wydajnoscią . Nawet tomb rider ustawiony prawie wszystko na maks i fps sporadycznie spada z 60 na 56 fps. W tym teście w grze fps pokazuje od 86 do 56 jakiś tak. Wiedzmin 3 na maksa detale bez HW też sporadyczne spadki na 50 fps Dirt rally w 2k detale ultra plus AA x ,4 i też stałe 60 fps. Tak że na rok spokojnie mi wystarczy jak nie dłużej . Dobra karta

Dalej będziesz wymieniał, czy poprzestajesz na tej EVGA?

Chyba spróbuję jeszcze raz, problem tylko że nie chcę juz nadużywać dobrej woli x-kom. Mam jeszcze morele, teraz tam spróbuję chociaż warunki sa mniej dogodne (nie ma zwrotu 30dni i gotówki od ręki). Ogólnie z tej Evga byłbym zadowolony gdyby nie cewki, jakoś tak lepiej wykonana od MSI a przy tym wcale nie jest od niej głośniejsza.

Denerwująca sprawa gdy sklada się z założenia cichy komputer bez HDD, z cichym zasilaczem itp. a potem wszystko psuje karta.

Zastawiam sie tez czy nie spróbować wymienić płyty głównej (obecnie asus z170 pro gaming) - niby nie bardzo mam pomysł jak mogłaby ona wpływać na pracę grafiki ale z drugiej strony po wyłączeniu w biosie płyty funkcji ERP karta brzęczy jakby nieco ciszej (może kwestia napięc/energii podawanych przez gniazdo PCIE a może tylko złudzenie). Wymieniłem już zasilacz to może spróbuję jeszcze płytę...

Chyba spróbuję jeszcze raz, problem tylko że nie chcę juz nadużywać dobrej woli x-kom.

Czyli w xcom piszczałki wymieniają bez problemu ?

Zastawiam sie tez czy nie spróbować wymienić płyty głównej (obecnie asus z170 pro gaming) - niby nie bardzo mam pomysł jak mogłaby ona wpływać na pracę grafiki ale z drugiej strony po wyłączeniu w biosie płyty funkcji ERP karta brzęczy jakby nieco ciszej (może kwestia napięc/energii podawanych przez gniazdo PCIE a może tylko złudzenie). Wymieniłem już zasilacz to może spróbuję jeszcze płytę...

To nie jest wina płyt głównych czy zasilaczy tylko zjeban*** kart graficznych. Czasem się zdarzały przypadki ze winowajca piszczałek był zasilacz ale to bardzo rzadko, w markowych zasilaczach raczej o tym mowy nie ma. Irytująca sprawa z jednej strony cichy Pc a tu wkładasz kartę za 2 koła i piszczy jak zarzynana świnia. Problem niestety dotyczy wszystkich Pascali niezależnie czy to 1060 ,1070, 1080. Zobaczymy jak będzie z debiutującymi 1050.

Moja 1060 xtreme gaming dokładnie identycznie chodziła jak ta 1080 co koleś wrzucił na yt.

Wiem że trochę odchodzę od tematu ale polecam EIZO + dokupienie gwarancji i wypalanie 100h monitora. Gwarantują że nie ma wtedy ani jednego bad piksela no i odwzorowanie kolorów poustawiają jak trzeba. Kupowałem tak własny monitor, z tym że naciąłem się na sprzedawce nie wiem czy miął problemy ze sprowadzeniem sprzętu czy co ale czekałem na monitor prawie 2 miesiące... No ale w ustawieniach monitora widać było że przepracował nieco ponad 100h czyli nie był używany :).  

Co do nagrywania dźwięku cewek to nie jest takie proste... ja próbowałem nagrać to coś zakłócało nagranie... 

Rozmawiałem przez tel. dziś z gościem z esc z działu sprzedaży i z tego co mi powiedział najwięcej problemów z cewkami mają z kartami od gigabyte, najmniej z msi czasem się trafiają piszczałki ale jest to najmniejszy procent.

Co do nagrywania coil whine musi być naprawdę dobry mikrofon żeby to dobrze było słychac.

Jeszcze takie pytanko do znawców czy jak kupie msi gaming 1060 6gb (bez X) da rade flashnąć biosa z msi gaming X ? czy bedzie z tym problem, ta sama budowa obydwu kart ?

Z tymi cewkami to problem może być nie z samą głośnością ich dzwieku a czestotliwością. Każdy też może mieć inna percepcję i inaczej odbierać takie dzwieki - coś co dla jednego może być praktycznie niesłyszalne dla drugiego może być nieznośne. Tak samo ma się sytuacja z nagrywaniem mikrofonem.

Czyli w xcom piszczałki wymieniają bez problemu ?

tak bez problemu, zresztą łaski nie robią bo daja 30dni na zwrot więc gdyby nie wymienili to po prostu bym zwrócił. Jeśli chodzi o zwroty i wymiany to x-kom jest moim zdaniem bezkonkurencyjny, zwłaszcza jak masz w swojej okolicy ich salon.

• 2 tygodnie później...

Ja po okołu tygodniu użytkowania zauważyłem jeden mankament tej karty xtreme gaming, otóż wentyle na karcie włączają sie i wyłączają. Dzieje się tak gdy karta ma 49 - 50 stopni.(pasywny jest fabrycznie do 50) Tak jak by karta głupiała i odpala wentyle po czym je wyłącza. Tak samo jak przesunąłem granice pasywnego trybu z 50 na 60 to samo przy 59 i 60 stopniach karta odpala wentyle i wyłącza, i robi tak kilka razy.(0,5 sek odpali i wyłaczy 0,5 sek odpala i gasi itd) A pyzatym jak to u większości kart gigabyte słychać trochę jak wentyle startują.

Może pokombinuje cos w ustawieniach fans w oprogramowaniu extrem gaming, a jak nie to na zwrot zostało mi jeszcze tydzień :P

Edytowane przez bonnydirt

U mnie jest identycznie na Palit GTX 1080 JetStream. Od 45 C się tak robi. Przy Asus GTX 970 Strix tak nie miałem. Nie jest to jednak uciążliwe, gdyż słychać jedynie delikatne kliknięcie. Widać to zresztą również na wykresie w MSI Afterburner.
Można sobie ustawić odpowiednią krzywą wentylatorów samemu, np. żeby startowały od 65 C, i nigdy od 0%, tylko od wartości na której wentylatory już zaczynają się kręcić normalnie (np. przeskok od razu od 0 do 25%).

Edytowane przez ReznoR
wentyle na karcie włączają sie i wyłączają. Dzieje się tak gdy karta ma 49 - 50 stopni.(pasywny jest fabrycznie do 50)

słychać trochę jak wentyle startują.

U mnie nic z powyższego nie ma miejsca. Masz niefart z tymi kartami...

Sprawdziłem jak dokładnie pracują w Wiedźminie. Załączyły się przy 51 stopniach na +/- 800 rpm i tak już pracowały zbijając temp do 47/48 stopni. Przy 47 wciąż pracowały bez żadnego zatrzymania.

Edytowane przez kingisdead

Więc moi drodzy żeby nie być goło słownym nagrałem poniżej film coil whine, ceweczki xtreme gaming w roli głównej : ( pogłośnijcie głośniki bo tel nagrywałem)

Mało tego co zauważyłem występuje dziwna sytuacja karta niby przechodzi w stan spoczynku a jeden z wentylatorów pozostaje włączony, co dziwne programy nie  pokazują rpm :P No tak raczej to działać nie ma ? prawda ?

Kolejny gtx leci na 14 dniowy zwrot ehhh

Edytowane przez bonnydirt