bonnydirt 72 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Wymieniłem tego extrem gaming na msi gaming X 1060, wczoraj w xkomie. Testując te obie karty, msi ma najcichsze chłodzenie i zdecydowanie jest to najlepsza kultura pracy z pośród dostępnych na rynku. Podsumowując wymieniłem w sklepie 3 sztuki gtx 1060, 2 extreme gaming i jedna msi. Teraz mam czwartą i jest ok. Cewki słychać tylko przy dużym fps (mam na myśli 500fps albo 1000fps+ i więcej, zazwyczaj tyle można osiągnąć podczas ładowanie gier, czy w menu głównym) Testując obie karty w furMarku przez około 2 h, MSI gaming X miało temperaturę 62 - 64 stopnie uwaga przy tylko 800 - 900 rpm, xtreme gaming jeśli chodzi o temperatury miało bardzo podobne (około 64) jednak chłodzenie pracowało w zakresie około 1400 rpm. Do tego xtrem gaming słychać było jak wentylatory się odpalają charakterystyczne zzzzz. Ogólnie karta xtrem gaming bardzo fajna ale jednak chłodzenie od msi twin frozr 6 zamiata konkurencje Nie wiem jak tam z potencjałem oc na msi gaming x, kręcił ktoś idzie coś z tej karty wydusić ? Gra warta świeczki ? Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 13 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Błagam, ludzie! Nie katujcie sekcji zasilania kart FurMarkiem. Firestrike Extreme lub Ultra Stress Test i wystarczy aż nadto nawet jedno przejście, te testy są najbardziej zbliżone do bardzo obciążających grafikę gier, a Furmark jedyne co potrafi powiedzieć obiektywnego to "tssss" palonej sekcji (teraz lub w przyszłości).2 h testu, współczuję! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sharimsejn 24 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Co powiecie o Asusach? Widzę, że nie przewija się zbytnio jeśli chodzi o cewki, a myślę nad wersją 6GB 1060. No i czym się różnią te 2 wersje poza taktowaniami? 1) https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-6gb-gddr5-192-bit-1x-dvi-d-2x-hdmi-2x-displayport-strix-gtx1060-6g-gaming-774584/ 2) https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-6gb-gddr5-192-bit-2x-dp-2x-hdmi-dvi-d-strix-gtx1060-o6g-gaming-774556/?reviews_page=1&tech_page=1 Cytuj Link to post Share on other sites
bonnydirt 72 Napisano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Niczym poza tym ze jedna jest w wersji oc z podniesionymi zegarami. Z tymi cewkami to jest tak ze niezależnie od jakiego producenta weźmiesz to każda może piszczeć.Na to nie ma reguły jakieś 3/4 kart piszczy. Choćby w tym temacie kilka osób wspomina o coil whine w asusie https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/4tp83t/gtx_1060_coil_whine_incidence_survey/ Co do asusa jak chcesz możesz kupić jeśli Ci sie podoba ale zazwyczaj nie jest to najbardziej polecana karta z 1060. A dlatego ze asus nie wiadomo po jakiego diabła pcha te 3 wentylatorowe chłodzenie strixa na tak chłodne karty jak 1060. Z mojej wiedzy z tego co czytałem na forach to często ludzie wspominają o głośniej pracy układu chłodzenia pod obciążeniem, no i ta karta to prawdziwy kloc bo ma prawie 30 cm długości. Edytowane 14 Listopada 2016 przez bonnydirt Cytuj Link to post Share on other sites
DeamoNxF 7 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Nie jestem w stanie Ci przytoczyć, ale o Asusie słyszałem dosyć negatywne opinie. sam się trzymam od Asusa z dala.. Zapewne za dużo się naczytałem w przeszłości.. Cytuj Link to post Share on other sites
Sharimsejn 24 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Planowałem kupno rx480. Czynnikiem decydującym miała być dla mnie jego przewaga nad 1060 6GB w Dishonored 2. Pomijając błędy i optymalizację, wiemy że gra ma apetyt. Popatrzyłem na testy, a tu zonk rx480 poza paroma momentami gdzie próbuje gonić to ogólnie odstaje i czasem jest to kilkanaście fpsów nawet. Rozczarowałem się. Zacząłem patrzeć przychylnie na 1060 ale nie będę odsyłał po kilka razy karty jak koledzy powyżej. Zwyczajnie za 1500zł można czegoś wymagać, a dosyć słyszalne cewki bądź nawet przeszkadzające raczej odpychają od zakupu. Najlepiej byłoby kupić kartę na miejscu. Dopłacę ze 100zł-150zł ale zawsze mogę w ciągu 24h wymienić, a tu dochodzi niestety czas odesłania itp. Jeśli chodzi o samego ASUSa to nie spotkałem właśnie negatywnych opinii względem 1060. Rzekłbym nawet, że znaczna większość to pozytywy. Z chęcią dowiem się więcej od osoby, która miała, ma. Z chęcią przyjrzałem się wersji od Gigabyte ale kiedy przypomniałem spbie, ze najwięcej zwrotów w sklepie mają względem tych cewek to chyba podziękuję ;] Ogólnie to straszna plaga. Ludzie już się strasznie irytują, a co dalej? Edytowane 14 Listopada 2016 przez Sharimsejn Cytuj Link to post Share on other sites
hajper 743 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Na moim MSI piszczą, tyle że cicho. Do tego po pierwszym podłączeniu i włączeniu było głośniej, im więcej szedł 3dmark/Heaven Benchmark tym wydaje mnie się, że działa dużo ciszej. I takie pytanie poza konkursem - MSI GTX1060 OCV1 6GB - co powinno być w wyposażeniu karty? Dostałem pudło z grafiką i instrukcją. Nic więcej (chyba, że tyle ma być). /edit Ok, znalazłem na jutubie, że nic nie ma Edytowane 14 Listopada 2016 przez hajper Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Trochę niewłaściwe jest ocenianie wydajności karty graficznej na gniocie optymalizacyjnym, który dopiero ledwo co miał premierę.Asus jest ogólnie mało polecany jako producent kart. W sumie niewiem co on potrafi zrobić dobrze - miałem jego 2 karty dźwiękowe i jednego Strixa 970 i nigdy więcej nie kupiłbym nic od Asusa. Teraz mam Palita i jestem naprawdę bardzo zadowolony. Wcześniej miałem najtańszej serii OC karty MSI i również nie mogłem narzekać. A kupiłem sobie Asusa i bam! mój dobry humor i szacunek nagle znikł. Edytowane 14 Listopada 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3080 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Płyty główne kupuje tylko od asusa od modelu P2B na Slot1 i nigdy nie sprawiały problemów . Grafikę kupiłem tylko raz ASUS 8800 GTS , byłem średnio zadowolony . I raz kupiłem kartę grafiki od ATI Hercules 3D Prophet 9500 PRO i to był mój ostatni zakup od czerwonych ( wieczne problemy ze sterownikami) . Od pojawienia się GTX 260 kupowałem od EVGA do modelu 1080 FTW bo wydawały się OK . Do dziś . A Palit .... Pascal się im udał ( poza wyglądem). Cytuj Link to post Share on other sites
Michaelz 71 Napisano 15 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 też mam gigabyte i cewki piszczą tylko przy ekranie ładowania w FIFA16, może nagram to zobaczycie jak karta potrafi wyć bo to co wyżej jest pokazane to ledwo słychać Cytuj Link to post Share on other sites
KotWButach2 5 Napisano 15 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) I takie pytanie poza konkursem - MSI GTX1060 OCV1 6GB - co powinno być w wyposażeniu karty? Dostałem pudło z grafiką i instrukcją. Nic więcej (chyba, że tyle ma być). Ja miałem jeszcze jakieś naklejki, znaczek MSI tą taką tarcze na PC i zawieszkę na drzwi a i podziękowanie. Sprawdź UNBOXingi na youtube. Choć mogłem coś pomieszać bo kupowałem też płytę od msi Edytowane 15 Listopada 2016 przez KotWButach2 Cytuj Link to post Share on other sites
bonnydirt 72 Napisano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Zwyczajnie za 1500zł można czegoś wymagać, a dosyć słyszalne cewki bądź nawet przeszkadzające raczej odpychają od zakupu. Najlepiej byłoby kupić kartę na miejscu. Dopłacę ze 100zł-150zł ale zawsze mogę w ciągu 24h wymienić, a tu dochodzi niestety czas odesłania itp. Ogólnie to straszna plaga. Ludzie już się strasznie irytują, a co dalej? Jeżeli masz blisko salon sklepu x-kom lub esc czy komputronik to w tych sklepach wymieniają sprzęt bez problemu. Pierwszą kartę kupiłem w esc niestety musiałem czekać na zwrot pieniędzy ok. 10 dni, no i dodatkowo dochodzi koszt odesłania karty. Resztę kupowałem w x-kom. Po prostu brałem kartę do domu testowałem i na następny dzień dzwoniłem do xkomu aby mi ściągnęli na sklep następną sztukę. Z oddaniem karty nie było problemu pracownik xkomu tylko pooglądał czy wizualnie ok wszystko i dawał następną. Sprzedawca mnie zapytał co jest nie tak z kartą, mówię mu ze cewki słychać: to odpowiedział " czyli to co u wszystkich" i się uśmiechną Na moje pytanie co z zwróconymi kartami powiedział że wracają na serwis i są sprawdzane a potem lądują na allegro jako outlet. Także ze zwrotami nie ma problemu. A zresztą większym sklepom które maja duży kapitał na rynku i tak opłaca sie wymienić na inne sztuki bo przecież wolą zarobić niż oddać klientowi pieniądze, a wadliwą (piszczacą) kartę i tak wprowadzą do obiegu i sprzedadzą też mam gigabyte i cewki piszczą tylko przy ekranie ładowania w FIFA16, może nagram to zobaczycie jak karta potrafi wyć bo to co wyżej jest pokazane to ledwo słychać Dawaj chętnie posłuchamy Cytuj Link to post Share on other sites
Sharimsejn 24 Napisano 15 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 SirMichael, dnia 15 List 2016 - 11:28, napisał: też mam gigabyte i cewki piszczą tylko przy ekranie ładowania w FIFA16, może nagram to zobaczycie jak karta potrafi wyć bo to co wyżej jest pokazane to ledwo słychać Dawaj chętnie posłuchamy No właśnie niektórzy powrzucali te filmiki nagrywane sedesami, na których albo cewki ledwo słychać albo taka jest jakość dźwięku. Zresztą ktoś napisał wcześniej, że nagrywanie takich rzeczy z telefonem to śmiech na sali bo zbiera dźwięki zewsząd. Cytuj Link to post Share on other sites
hajper 743 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Znalazłem na pewnym forum informację, że test czy inna aplikacja, przy której karta graficzna jest w stanie wygenerować bardzo dużą liczbę klatek, spowoduje wyciszenie karty (cewki na początku piszczą jak ..., ale z czasem chodzi ciszej). To, że po czasie cewki mogą ciszej piszczeć to wiem (sprawdzone na kilku kartach), a czy tutaj pomoże to właśnie sprawdzam (dla ciekawych aplikacja to MSI Kombuster, test Lakes of Titan, rozdzielczość 640x340, bez AA). Cytuj Link to post Share on other sites
bonnydirt 72 Napisano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 a czy tutaj pomoże to właśnie sprawdzam Ciekawa sprawa z tym msi kombustor, przy wolnej chwili muszę się bliżej przyjrzeć temu programowi Daj znać jak efekty testu Cytuj Link to post Share on other sites
hajper 743 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Jak na moje działa. Włączyć w ustawieniach jak napisałem, puścić na kilka godzin i po problemie. Przynajmniej u mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts