jacek_ 0 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 witam, Kupując używany dysk satowski, proszę o rady jak na szybko zweryfikować jego stan aby się nie naciąć? Z uzyciem CrystalDisk info czy Victorii moge go wstepnie zdiagnozowac, ale czy mozna zresetowac elektronike dysku i przy okazji zresetowac wartości podawane przez te toole (jak np power on count) ? pytanie jak wykryc takie rzeczy aby sie nie naciąć :-/pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 wszystko można zrobić, ale wiem że są programy co pokażą ci czy smart był kasowany ( nie pamiętam jednak jakie ) Bo kasowanie smart, to zwykle tworzenie nowego sektora SMART ( tzn można znaleźć śmieci ), komenda N1 przy dyskach seagate Musisz tylko podpiąć się pod dysk za pomocą przejściówki USB TTL ( a to są grosze ) Jeśli kupujesz dysk serwerowy, lub dysk oznaczony jako refurbished, to prawdopodobnie miał kasowany smart Cytuj Link to post Share on other sites
jacek_ 0 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 wszystko można zrobić, ale wiem że są programy co pokażą ci czy smart był kasowany ( nie pamiętam jednak jakie ) (...) ta informacja bylaby mega cenna Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Sprawdź smart i wykonaj test benchmark w Tune HD wersja 5 i wyżej. Jeżeli wydajność będzie ok to dysk jest w porządku. Uszkodzony dysk będzie miał problemy w benchmarku nawet jeśli był w cudowny sposób ożywiony Edytowane 19 Października 2016 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 @@jacek_, ale powiedz co do za dysk dokładnie ( lub link do aukcji ) bo zabawa z odczytem danych z service area/system area to wyższa szkoła jazdy ( czyli tego gdzie SMART siedzi ) Aby mieć pewny dostęp do SA, zwykle trzeba użyć specjalistycznego sprzętu z oprogramowaniem np PC 3000, a to tysiące euro tańszy sposób to dostanie się przez złącza RX i TX, o czym mówiłem wcześniej, ale nie jestem pewien jak dużo można przez nie zrobić ( a zepsuć da się wszystko ) @@rolandwally83, prawda, powinno wyjść, co nie znaczy że wyjdzie, Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Wyjdzie Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 tylko jeśli jest "zużyty" ( są wolne sektory ), co nie znaczy, że w każdym używanym wyjdzie ( o to mi chodziło ), wysokiej klasy serwerowe dyski, trzymają się czasem zadziwiająco dobrze Ale rzeczywiście, prosty i szybki sposób na sprawdzenie w jakim jest stanie ( tzn patrzymy tylko na stan, nie na to czy był używany czy nie ) Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Wolne sektory zawsze występują po ukrytych badach i często są powtarzalne Sformatowany dysk powinien mieć bardzo solidny wykres jeżeli występują jakieś szarpniecie to szkoda zachodu na taki hdd Testa robisz na dysku nie systemowym lub z mini win xp na hired boot cd Cytuj Link to post Share on other sites
jacek_ 0 Napisano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Wolne sektory zawsze występują po ukrytych badach i często są powtarzalne (...) victoria pokazujaca na 1 TB kilkadziesiat sektorow z czasem dostepu powyzej 200 ms, ale juz zadnego powyzej 600 ms, to normalna sprawa ? jaki czas moznaby uznac za ten graniczny dla "wolnych" sektorow ? Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 21 Października 2016 Udostępnij Napisano 21 Października 2016 200ms to nie problem chyba że jest ich w ..............uj Takiego bym nie brał Takiego bym brał Cytuj Link to post Share on other sites
jacek_ 0 Napisano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2016 200ms to nie problem chyba że jest ich w ..............uj Takiego bym nie brał Takiego bym brał tylko, ze zakladajac kupno dysku face2face co mam powiedziec gosciowi, poczekaj 2 godzinki az przeskanuje dysk victoria ? a jak zamowie uzywke z neta to juz pozamiatane tylko moge miec nadzieje, ze bedize ok, teoretycznie masz opcje zwrotu ale w praktyce to wiemy jak to wyglada jest to nie jest wieksza firma.. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 21 Października 2016 Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Gość zawsze sam może to zrobić i wysłać ci dowód na to tak ja robię. Jak jestem pewien że jest coś ok to jest ok jak nie jestem pewien to też to piszę. Lepiej nie zarobić i mieć czyste sumienie Mam dwa radeony 6950 świetnie się kręcą ale są strasznie gorące i głośne dlatego ich nie sprzedaje Edytowane 21 Października 2016 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts