Skocz do zawartości

Partycja NTFS 'uszkodzona' po formacie Windows 10

Recommended Posts

Witam,
Sprawa wygląda tak:
Postanowiłem zrobić reinstalkę windowsa (wersja beta wysypała się po aktualizacji i już nie wstała). Usunąłem więc partycje 'C', 'recovery' i 'windows reserved'. Zainstalowałem windowsa na nowo stworzonej partycji. Wszystko fajnie pięknie. Pierwsze uruchomienie i moja druga partycja 'D' nie działa. Winda pyta czy ją sformatować. Testdisk wypluwa "mft and mft mirror are bad. failed to repair them". Jak to jest możliwe? Jak ją odratować?

Pozdrawiam 

skan minitool 9.1 i ci powinna wyskoczyć twoja niewidoczna partycja 

najpierw spróbuj szybkim ( bo może znajdzie ), później gdyby szybkim nie znalazł, to szczegółowym skanem 

Ta partycja jest widoczna, ale niestety 'uszkodzona'.

Edit:

Minitool znajduje kilka partycji 'Boot'. Możliwe że to tam znajdują się zaginione $MFT ?

2 ostatnie są linuxowe. 'DATA' to ta uszkodzona. Dlaczego pojawiły się 2 o różnych zajętych rozmiarach?

http://i.imgur.com/81aAIgL.png

up

Edytowane przez bialcus
Minitool znajduje kilka partycji 'Boot'. Możliwe że to tam znajdują się zaginione $MFT ? 2 ostatnie są linuxowe. 'DATA' to ta uszkodzona. Dlaczego pojawiły się 2 o różnych zajętych rozmiarach?

mam cię uczyć obsługi programu ? 

Wybierasz tą partycje które miałeś wcześniej, pamiętasz ich rozmiar, czy system plików, czy podpis, czy zajętość ? 

Jakbyś nawet nie trafił, to nic się nie dzieje, póki nic nie nadpiszesz ( usuwasz tamtą,  robisz znowu skan i klikasz w następną którą myślisz że była prawidłowa ) 

mam cię uczyć obsługi programu ? 

Wybierasz tą partycje które miałeś wcześniej, pamiętasz ich rozmiar, czy system plików, czy podpis, czy zajętość ? 

Jakbyś nawet nie trafił, to nic się nie dzieje, póki nic nie nadpiszesz ( usuwasz tamtą,  robisz znowu skan i klikasz w następną którą myślisz że była prawidłowa ) 

Jak już pisałem NIE USUWAŁEM partycji 'DATA'. Ona cały czas jest tylko jest 'uszkodzona'. Stąd moje zdziwienie.

Może DMDE lepiej sobie poradzi

Niestety. Wyniki DMDE wiele się nie różnią.

Na szczęście znalazłem backup o którym zapomniałem więc problem 'rozwiązany'.