bialcus 0 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam,Sprawa wygląda tak:Postanowiłem zrobić reinstalkę windowsa (wersja beta wysypała się po aktualizacji i już nie wstała). Usunąłem więc partycje 'C', 'recovery' i 'windows reserved'. Zainstalowałem windowsa na nowo stworzonej partycji. Wszystko fajnie pięknie. Pierwsze uruchomienie i moja druga partycja 'D' nie działa. Winda pyta czy ją sformatować. Testdisk wypluwa "mft and mft mirror are bad. failed to repair them". Jak to jest możliwe? Jak ją odratować?Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Darken 11 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam najprawdopodobniej usuwając starą partycje C i jej towarzyszące usunołeś dane partycji ntfs D. tu jest link do opisu sytuacji i sposobów jego naprawy: http://www.cgsecurity.org/wiki/Advanced_NTFS_Boot_and_MFT_Repair Cytuj Link to post Share on other sites
bialcus 0 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Napisałem co wyrzuca testdisk. Komercyjne programy z linku wyżej oferują tylko odzyskiwanie usuniętych plików (jakieś 20% danych z mojej partycji.) a nie naprawę partycji... Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Października 2016 Udostępnij Napisano 20 Października 2016 skan minitool 9.1 i ci powinna wyskoczyć twoja niewidoczna partycja najpierw spróbuj szybkim ( bo może znajdzie ), później gdyby szybkim nie znalazł, to szczegółowym skanem Cytuj Link to post Share on other sites
bialcus 0 Napisano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2016 (edytowane) skan minitool 9.1 i ci powinna wyskoczyć twoja niewidoczna partycja najpierw spróbuj szybkim ( bo może znajdzie ), później gdyby szybkim nie znalazł, to szczegółowym skanem Ta partycja jest widoczna, ale niestety 'uszkodzona'. Edit: Minitool znajduje kilka partycji 'Boot'. Możliwe że to tam znajdują się zaginione $MFT ? 2 ostatnie są linuxowe. 'DATA' to ta uszkodzona. Dlaczego pojawiły się 2 o różnych zajętych rozmiarach? http://i.imgur.com/81aAIgL.png up Edytowane 21 Października 2016 przez bialcus Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 25 Października 2016 Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Może DMDE lepiej sobie poradzi Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Minitool znajduje kilka partycji 'Boot'. Możliwe że to tam znajdują się zaginione $MFT ? 2 ostatnie są linuxowe. 'DATA' to ta uszkodzona. Dlaczego pojawiły się 2 o różnych zajętych rozmiarach? mam cię uczyć obsługi programu ? Wybierasz tą partycje które miałeś wcześniej, pamiętasz ich rozmiar, czy system plików, czy podpis, czy zajętość ? Jakbyś nawet nie trafił, to nic się nie dzieje, póki nic nie nadpiszesz ( usuwasz tamtą, robisz znowu skan i klikasz w następną którą myślisz że była prawidłowa ) Cytuj Link to post Share on other sites
bialcus 0 Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 mam cię uczyć obsługi programu ? Wybierasz tą partycje które miałeś wcześniej, pamiętasz ich rozmiar, czy system plików, czy podpis, czy zajętość ? Jakbyś nawet nie trafił, to nic się nie dzieje, póki nic nie nadpiszesz ( usuwasz tamtą, robisz znowu skan i klikasz w następną którą myślisz że była prawidłowa ) Jak już pisałem NIE USUWAŁEM partycji 'DATA'. Ona cały czas jest tylko jest 'uszkodzona'. Stąd moje zdziwienie. Może DMDE lepiej sobie poradzi Niestety. Wyniki DMDE wiele się nie różnią. Na szczęście znalazłem backup o którym zapomniałem więc problem 'rozwiązany'. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 co do partycji, to pewnie znalazł tą uszkodzoną obecną i wcześniejszą przed uszkodzeniem ( choć teraz strzelam ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts