wielkieyo 1 Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Cześć. Potrzebuję na szybko upewnienia od kogoś (bo jak czytam na nie ktorych stronach to nie jestem pewien) na temat podziału kart. Czy oprócz zintegrowanych i dedykowanych sa jakies jeszcze. I czy np taki zwyczajny gtx 970 taka karta na 30cm to jest dedykowana tak ? Jeszcze jakby ktoś chciał to bym prosił w 2-3 zdaniach czym sie rozni radeon od geforce i ktory kiedy lepiej spasuje. Prosze o szybka pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Zintegrowana to taka która jest na stałą częścią innej części w komputerze. Kiedys karty zintegrowane umeiszczane były w chipsecie płyty głównej, dziś integruje się je z procesorem. Dedykowana to taka którą fizycznie możesz wziąć do ręki a do komputera lub bardzo rzadko do laptopu podłącza się ją poprzez instalacje w slocie (obecnie PCI Express). Dedykowane ze względu na wymiary można podzielić na pełnowymiarowe, krótkie i nisko-profilowe. Ze względu na wysokość chłodzenia dzielimy je na jedno lub dwu slotowe. Radeon jest rodziną kart produkowanych przez firmę AMD (pierwotnie przez firmę ATI wykupioną później przez AMD). Geforce jest rodzina kart produkowaną przez firmę Nvidia. To które się lepiej spisują zalezy od konkretnej generacji kart. Obecnie często lepsze są karty Geforce. Trzecim znaczącym graczem na rynku jest Intel który produkuje karty zintegrowane ze swoimi procesorami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wielkieyo 1 Napisano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Zintegrowana to taka która jest na stałą częścią innej części w komputerze. Kiedys karty zintegrowane umeiszczane były w chipsecie płyty głównej, dziś integruje się je z procesorem. Dedykowana to taka którą fizycznie możesz wziąć do ręki a do komputera lub bardzo rzadko do laptopu podłącza się ją poprzez instalacje w slocie (obecnie PCI Express). Dedykowane ze względu na wymiary można podzielić na pełnowymiarowe, krótkie i nisko-profilowe. Ze względu na wysokość chłodzenia dzielimy je na jedno lub dwu slotowe. Radeon jest rodziną kart produkowanych przez firmę AMD (pierwotnie przez firmę ATI wykupioną później przez AMD). Geforce jest rodzina kart produkowaną przez firmę Nvidia. To które się lepiej spisują zalezy od konkretnej generacji kart. Obecnie często lepsze są karty Geforce. Trzecim znaczącym graczem na rynku jest Intel który produkuje karty zintegrowane ze swoimi procesorami. Dzieki wielkie o cos takiego mi własnie chodziło Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Zadanie domowe z informatyki? Cytuj Link to post Share on other sites
SUPERKLIKACZ 249 Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Hahaha poprawiłeś mi humor kombajn, dziękuję Edytowane 16 Października 2016 przez SUPERKLIKACZ Cytuj Link to post Share on other sites
wielkieyo 1 Napisano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Zadanie domowe z informatyki? Prezentacja o kartach graficznych na 1 roku studiów. Pytanie było żeby się upewnić. Przedmiot nazywa się technologia laboratoryjna, także nie wiem czy można liczyć do zadania z informatyki, jednak myślę że ciebie można liczyć do śmiesznych inaczej. Bez odbioru Hahaha poprawiłeś mi humor kombajn, dziękuję Mnie za to ty poprawiłeś humor, dziękuję Edytowane 18 Października 2016 przez wielkieyo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 18 Października 2016 Udostępnij Napisano 18 Października 2016 U nas to się nazywało podstawy techniki komputerowej. Spytaj prowadzącego czy nie można z marszu zaliczyć przedmiotu. Ja po 15 minutowej rozmowie miałem z tego przedmiotu 5 wpisane w indeks w pierwszym tygodniu studiów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts