Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna do fx4300

Recommended Posts

ten FX na stock zegarach nawet nie jest lepszy od leciwego Phenoma 955

jeśli do Phenoma po grubym podkręceniu, maksymalna karta to GTX660Ti, ( wiem bo przerabiałem ten temat długi czas ) to jakim cudem znalazł się tu 1060 3GB?

do tego FX'a 4.6Ghz nie dawałbym nic mocniejszego niż GTX 760 / 950 , lub można byłoby pokusić się o zakup przyszłego 1050

teraz autor na 1060 ustawi sobie wysoką grafikę w nowych grach, bo karta na to pozwala, ale gdy będzie jakiś wybuch na ekranie lub cokolwiek co wymaga więcej od procesora = buum 15FPS

lub w mocno procesorowych grach, jakiś Crysis 3 itd = karta śpi , a procesor poci się

ja tam się nie mieszam, może ktoś powie, karta będzie na przyszłość? chwila.. 1060 3GB i przyszłość, te słowa wykluczają się nawzajem

Edytowane przez Vemorion
  • Popieram 2

czytam że zrozumiem , nabijasz się że gf 1060 3 GB nie jest przyszlościowy a polecasz dużo gorsze karty.

nie każdy gra w crysisa , jest sporo aplikacji które wykorzystają gf 1060. Jeżeli już coś tańszego to nie ma co kupować nic poniżej gf 1050to.

moim zdaniem nie ma sensu kupować nic poniżej gf 1050ti.

tak, polecam gorsze karty bo polecam stricte dla tej platformy

i z niczego się nie nabijam, dla mnie to są po prostu zwykłe przedmioty, po co się z nich nabijać?

nie słyszałeś o tym że komputer jest tak szybki, jak jego najwolniejszy element?

z mojego punktu widzenia, jak składałem kilka lat temu komputer na procesorze podobnej wydajności, dobierałem do niego kartę i każdy mówił że 660Ti to max i to po OC procesora

zauważam że z biegiem czasu, ludzie polecają coraz mocniejsze karty do słabszych procesorów

zresztą możemy sobie teraz gadać, jak już jest po zakupie

Edytowane przez Vemorion

Karty ktore wymieniłeś maja bardzo zblizoną wydajjość ( przynajmiej teoretyczną). Jednak czas pokazał jak nvidia traktuje starsze konstrukcje i dlatego warto kupić karte na jak najnowszej architekturze. Każdy Ci polecał gf 660 bo w tym czasie była to najlepsza kart dla Twojego zestawu. Jednak dziś by Ci jej nikt nie polecił , bo taki gf 950 wygrywa w każdej nowej grze mimo , iż jest kartą teoretycznie wolniejszą.

Witam mam pytanie natury technicznej;) Kupiłem Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce2 OC 3GB, kartę podkręciłem gpu 2000mhz pamieć 9000mhz. Pod obciążeniem karta zachowuje się prawidłowo trzyma taktowania temperatura 68 stopni maks wszystko ok . Ale jak gram w Warthundera obciążenie karty mam czasami poniżej 30% to mi zbija takty do 2d. Czy to idzie jakoś obejść zeby tak te taktowanie nie skakało? Pozdrawiam

Procesor i sposób optymalizacji gry nie pozwalają sie karcie rozwinąć. Ale wątpię, żebyś narzekał na ilość FPS? Jeśli taktowania spadają, to nie ma się czym martwić - tak właśnie działa NVidia GPU Boost. Jeśli karta nie jest w pełni wykorzystana, to taktowania i napięcie spadają, a co za tym idzie również temperatura, głośność i pobór mocy. To głównie znak, że mozesz podciągnąć detale graficzne typu np. AA bez obaw o spadek FPS.

Taktowania w trybie 2D/spoczynek dla tych kart to okolice 130 MHz. Wszystko co wyżej to już działanie GPU Boost.

Edytowane przez ReznoR

Zgadzam się. Jak z czasów Windows 98 :') Ale NVidia wzięła się za upraszczanie Experience, wiec i pewnie robią to samo z Panelem... (a przynajmniej mam nadzieję - aczkolwiek boję się czy przyniesie to zmianę na lepsze czy na gorsze, bo nowy GeForce Experience mi się nie podoba - zresztą itak go nigdy nie instaluję)

Tutaj więcej info w temacie GPU Boost na przykładzie poprzedniej generacji: http://forum.notebookreview.com/threads/on-the-subject-of-maxwell-gpus-efficiency.773102/

Na drugim screenie masz stany boosta. Od #35 do #74 to stany pełnego obciążenia (P0). Trochę to skomplikowane, ale działa. GPU Boost 3.0 w nowej generacji jest jeszcze bardziej skomplikowany ;)

Edytowane przez ReznoR

Nie napisałeś jakie dokładnie modele to były tych CPU ;) Ale ogólnie fakt faktem, CPU Intela od czasów pierwszych Core i3 lepiej przetrwało próbę czasów w grach mocno opierających się na mocy jednego rdzenia niż AMD.