Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna do i3-4150?

Recommended Posts

Specyfikacja obecna:

Płyta główna ASRock H81M
Procesor Intel Core i3-4150
Pamięć GoodRam DDR3 PLAY 4096MB PC1600 BLACK CL9
Zasilacz XFX Core 450W PRO

Witam, poszukuję jakiejś karty, budżet powiedzmy 1000zł (1300zł jeśli warto poczekać miesiąc i dopłacić). Z tego co sam wyczytałem w tym budżecie to najlepsza będzie Geforce 1060 3gb, a najlepiej 6gb (tylko wtedy bym musiał jeszcze poczekać z zakupem). Ale po sprawdzeniu wymagań nowszych gier i tak widzę, że procek mam za słaby, więc nie wiem czy warto tyle wydawać. Procesor jeśli będę wymieniał to najwcześniej za rok/półtora. Więc zależy mi na zakupie jakieś karty która da radę teraz jak i za 2 lata. Więc słucham propozycji  :)

PS przy okazji zapytam czy dokupując 4gb ramu, musi być to ten sam model co posiadam?

Co do ramu: nie musi, ale najlepiej (jeśli masz taką możliwość) kup identyczną.

Karta: https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-amd-rx-470-nitro-4gb-gddr5-256-bit-dvi-2xhdmi-2xdp-box-11256-01-20g-774722/

https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-470-nitro-oc-8gb-gddr5-256-bit-dvi-2xhdmi-2xdp-box-11256-02-20g-974764/

Oczywiście może być gtx 1060 (ale nie osiągniesz jej pełnych możliwości) zostanie na przyszłość ;)

Ale po sprawdzeniu wymagań nowszych gier i tak widzę, że procek mam za słaby, więc nie wiem czy warto tyle wydawać. Procesor jeśli będę wymieniał to najwcześniej za rok/półtora. Więc zależy mi na zakupie jakieś karty która da radę teraz jak i za 2 lata. Więc słucham propozycji

Sprzedaj teraz i3 (350 zł) i kup i5 który już można za 600 zł dorwać (np 4460). Za 1050 zł które zostanie spokojnie kupisz RX 470, a nawet 480.