nigrin 2 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 W końcu dojrzałem do kupna nowej karty, obecnie u mnie 7770 W moim przypadku podstawa to kultura pracy, system pól-pasywny i inne tego typu dobrodziejstwa. Juz dawno wyleczyłem się z syntetyków, moze wiek tak działa, wiec różnica kilku % nie będzie dla mnie przeszkodą. Biorąc pod uwagę nowinki, już tych faktów tak nie siedzę jak kiedyś, wiec wole zapytać się bardziej doświadczonych userów, co polecicie drodzy koledzy (1000 pln +-) Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 W okolicach tej ceny polecam ten model: https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-rx-470-gaming-x-4gb-gddr5-256-bit-2x-hdmi-2x-dp-dvi-d-box-v341-002r-993495/Bardzo dobry współczynnik cena/wydajność/jakość z nowych kart, a MSI robi jedne z najcichszych chłodzeń, jeśli nie najcichsze.System półpasywny oczywiście też posiada, tylko nikt o tym nie wspomina, ale zrobił się teraz z tego taki standard.Tutaj masz test tej karty: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/msi_radeon_rx_470_gaming_x_test_polarisa_prawie_idealnego?page=0,20 Cytuj Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) RX 480 od Sapphire jest za 1010zł w morele i za taką cenę można teraz już kupić ten model również w innych sklepach. Edytowane 9 Października 2016 przez zwierzix12 Cytuj Link to post Share on other sites
nigrin 2 Napisano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Wiem, wiem, czytałem sporo o niej, bo cena jest miła dla oka, ale wielu użytkowników niezbyt pochlebnie odnosiło co do kultury pracy, a dla mnie to dość istotny element całości. Może clik ? Edytowane 9 Października 2016 przez nigrin Cytuj Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Ten konkretny RX się mocno grzeje i to dlatego jest głośny. Alternatywą jest RX 470 od Sapphire, w tym modelu chyba poprawili chłodzenie, recenzję są dość przychylne ku temu modelowi. W 3GB pamięci bym się nie pakował, jedyne wyjście to albo dołożyć nieco do 6GB wersji 1060 albo RX 470 w wersji 4GB. GTX'a można kupić za około 1250zł od Gigabyte'a w wersji 6GB. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Ten rx 480 i inne, się grzał ale ponoć to poprawli w sterownikach , bo coś tam było nie tak z zarządzeniem energii. Więc może teraz już tak się nie gotują. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Może clik ? Jak cenisz kulturę pracy to omijaj szerokim łukiem konstrukcje z jednym wentylatorem. Proponowane MSI jest najlepszą tego typu konstrukcją na polskim rynku ze stajni AMD. Niestety mogący z nią konkurować pod względem kultury pracy HiS nie jest u nas dostępny. Ten konkretny RX się mocno grzeje i to dlatego jest głośny. Totalna bzdura. Nie miałeś z czymś do czynienia to nie wypowiadaj się, bo tworzysz i powtarzasz mity. Alternatywą jest RX 470 od Sapphire, w tym modelu chyba poprawili chłodzenie, recenzję są dość przychylne ku temu modelowi. W RX 470 Sapphire nic nie poprawiało bo ten model od początku był pozbawiony wady przestawiania trargetu temperatury jak w RX 480. W 3GB pamięci bym się nie pakował, jedyne wyjście to albo dołożyć nieco do 6GB wersji 1060 albo RX 470 w wersji 4GB. GTX'a można kupić za około 1250zł od Gigabyte'a w wersji 6GB. Autor ceni sobie kulturę pracy, a Ty polecasz kartę producenta, którego przytłaczająca większość modeli ma piszczące cewki, pomijając już fakt że znacznie wykracza po za założony budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Co do piszących cewek nie jestem przekonany, że Gigabyte ma problem. Powód? Albo nie jest to zgodne z prawdą, albo miałem niesamowite szczęście, gdyż mój GTX 970 WF3 nie wydawał z siebie żadnych pisków. Oczywiście, nie szukałem problemu na siłę i nie próbowałem stworzyć sytuacji, by udowodnić sobie, że jest inaczej. Po prostu korzystałem z karty w taki sposób, jaki był mi potrzebny i problemu żadnego nie było. Przeglądałem kilka recenzji nowych układów od Gigabyte i tam również nikt o cewkach nie wspominał. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Co do piszących cewek nie jestem przekonany, że Gigabyte ma problem. Ma i to poważny. Na forach informacji o piszczałkach od Gigusia multum. Powód? Albo nie jest to zgodne z prawdą, albo miałem niesamowite szczęście, gdyż mój GTX 970 WF3 nie wydawał z siebie żadnych pisków. To dotyczy serii 10xx nie 9xx. Przeglądałem kilka recenzji nowych układów od Gigabyte i tam również nikt o cewkach nie wspominał. Jak najbardziej jest o tym mowa choćby na PPC (S. Oktaba : Niestety, testowany egzemplarz lubił zabrzęczeć cewkami, często wymienianymi również na forach internetowych, jako najbardziej irytująca przypadłość tego konkretnego modelu.), a pamiętać należy że PR każdej firmy wysyła na testy najlepsze selekty, więc w sklepach można trafić słabsze sztuki. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 @Up Przekonałeś mnie Cytuj Link to post Share on other sites
dante_snk 0 Napisano 10 Października 2016 Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Panowie, proszę o pomoc również dla mnie: Zestaw jak w sygnaturce - planuję kupić coś za 900-1000zł Najważniejsza rzecz - chciałbym nie wymieniać zasilacza. Czy zakup RX470/480 będzie dobrym wyborem? A może polecacie coś innego. Byłbym wdzięczny za konkretne modele, albo z drugiej strony - czego unikać? Asus za ~900zł - http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-rx470-strix-gaming-4gb-ddr5256bit-dvihdmidp,70040.html Sapphire za ~1000zł - http://www.emag.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-480-nitro-4gb-gddr5-256bit-11260-02-20g/pd/DC5KV2BBM/ Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 10 Października 2016 Udostępnij Napisano 10 Października 2016 RX 470 4GB MSI Gaming X.Reszty unikać. Cytuj Link to post Share on other sites
dante_snk 0 Napisano 10 Października 2016 Udostępnij Napisano 10 Października 2016 dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
nigrin 2 Napisano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Witam po kilku dniach nie obecności Przemyślałem temat i dołożę do wersji 6 gb. W moim przypadku to zakup na min 2 lata. Teraz pozostaje wybór modelu karty, podstawa to tryb pól pasywny. clik - według opinii, mimo jednego śmigła bardzo cicha, z zaktualizowanym biosem pól pasywna, dodatkowo rewelacyjny serwis clik - cicha i wydajna clik - j.w Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Bierz Palita, a o konstrukcjach jedno wentylatorowych zapomnij. Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Fury dojechał! Zły temat Edytowane 11 Października 2016 przez Voidereles Cytuj Link to post Share on other sites
nigrin 2 Napisano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Bierz Palita, a o konstrukcjach jedno wentylatorowych zapomnij. I chyba tak zrobię, chyba, ze msi gdzieś w cena spadnie. Rozumiem, ze mój leciwy zasilacz nie będzie się pocił ? Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nie widzę, jaki masz zasilacz (taptalk). Cytuj Link to post Share on other sites
nigrin 2 Napisano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nie widzę, jaki masz zasilacz (taptalk). L8-CM-530W Cytuj Link to post Share on other sites
bychol 10 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 (edytowane) to zasilacz be quiet on i dwie takie karty pociągnie i ma certyfikat, i jest jednym z polecanych i sprawdzonych Edytowane 11 Października 2016 przez bychol Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Zasilacz dobry, jeżeli nadal trzyma napięcia (a sądzę, że tak jest), to jak najbardziej da radę. Cały komputer w stresie będzie zużywać od ~210W (bez OC) do ~270W (po OC). Cytuj Link to post Share on other sites
nigrin 2 Napisano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Jednak chyba wezmę Zotaca AMP, 5 lat gwarancji piechotą nie chodzi, przy późniejszej odsprzedaży będzie większe pole manewru. Jakość wykonania, moze gorsza od Palita, ale kultura na tym samym poziomie. Okna w mojej S55 nie mam, wiec lęków w nocy mieć nie będę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts