Skocz do zawartości

nowy tablet, wirus i wyskakujące okna w przeglądarce

Recommended Posts

186

Witam

Pokrótce opisze problem.

Nowy tablet Lenovo Tab 2 A7-30D, z promocji City.

Seryjnie wyposażony w androida 4.4. Po pierwszym uruchomieniu pokazało mi aktualizacje do Adnka 5.  Zainstalowałem.

Dołożyłem kilka gier i programów  (Clean Master, viber, bateria, pogoda) do obsługi, ze sklepu Google Play. Tablet nie rootowany,

Gdy odpalałem przeglądarkę, wybierałem stronę, np WP. Strona się otwierała, po załadowaniu następowała zmiana strony na strk.aigames.mobi z tekstem "aktualizacja jest wymagana, zaktualizuj swój Lenovo Tab2 do najnowszej wersji" lub "gratulujemy użytkowniku androida iphone7 już czeka..." .  Nie szło wrócić do poprzedniej strony, ta strona wciąż się otwierała ponownie. Czasami pojawiały sie inne strony, z podobnymi komunikatami lub reklamami (maxonclick.com, gocloudly itp, spisane z historii.). Nie szło normalnie korzystać z przeglądarki.

Pomyślałem wirus, może żona coś ściągnęła i zainfekowała. Zainstalowałem Kasperskiego. Nic nie znalazł.

Przywróciłem tablet do ustawień fabrycznych z trybu USTAWIENIA - KOPIA I KASOWANIE DANYCH.

Po ponownym uruchomieniu, pierwsze co robię - wchodzę w Chrome. Odpalam WP. I znów to samo, po załadowaniu, strona automatycznie  przechodzi na jedną w wymienionych powyżej.

Zainstalowałem Firefoxa - to samo.

Nie znam się na androidzie, nic mi nie przychodzi do głowy, co jeszcze mogę z tym zrobić.

W razie potrzeby mogę wrzucić screeny lub film.

232
Edytowane przez mktiger
482

przemusss1990r a może dokładniej, bo nie za bardzo rozumiem. Mam użyć jakiegoś dodatkowego programu? A Rom skąd? Na stronie Lenovo raczej słabo z tym, nie chcę uwalić tabletu.

madiv89 raczej wolałbym usunąć problem, a nie tylko zapobiegac jego skutkom.

492
Edytowane przez mktiger