Skocz do zawartości

100% użycia dysku ssd - zwiecha windows 10

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez coldfusion,

Recommended Posts

Hej,

od zainstalowania sie anniversary update na moim kompie mam problem, że przy przeglądaniu internetu losowo zużycie dysku rośnie do 100% przez co komp jest nierospnsywny przez kilkanascie sekund do jednej minuty. Próbowałem już kilku poradników - wyłaczania superfetchy, windows search itp itd. Dziś zrobiłem pełnego formata i dalej to samo. Mój dysk to Plextor M5S 256 GB, do tego 8GB RAM choć windows dziwnie sobie 2GB niby na hardware zarezerwował.

W plextool niby wszystko w porządku z dyskiem, żadnych błędów w SMART. Dysk mam już od ok 2 lat.

W każdym razie przed anniversary update tak się nie działo.

Załączam screena z Monitora zasobów moment po takiej akcji.

http://i.imgur.com/Kab8kIk.png

Proszę o pomoc bo sam już nie wiem co robić.

Edytowane przez coldfusion

Pobierz darmowy Anvir Task Manager. Do pobrania przez linki bezpośrednie http://www.dobreprogramy.pl/AnVir-Task-Manager,Program,Windows,36175.html Odpal program Run as Administrator wejdź na zakładkę Procesy, zaznacz u góry na belce Hidden Processes , Monitor Traffic. Posortuj sobie tabelę według Użycie HDD zobaczysz wtedy jaki program lub proces zużywa dysk. Wrzuć screeny na forum. 

Edytowane przez gepardmak

@gepardmak fajny program, ale niestety i tak nic w nim nie widać, podczas tej zwiechy w sumie nic nie można odczytać - dane stają w miejscu, mogę myszką co najwyżej pomachać.

co do tego skype to oczywiscie nie to, ale i tak odinstalowałem

czy jest jakis program, który loguje co jest zapisywane na dysk? bo w czasie rzeczywistym nie widzę co tam się dzieje, może w jakichś logach będzie to widoczne?

W tym momencie moim głównym podejrzanym jest wifi, które mam podłączone do kompa przez port USB. Przycinanie występuje tylko podczas surfowania po internecie. Na początku myślałem, że to opera, ale na vivaldim jest to samo. Prawdopodobnie niedługo dokupię sobię kartę ethernet(karta sieciowa na płycie głownej niestety ma uszkodzony port).

Jest to możliwe, że obciążenie portu USB powoduje jakieś problemy z działaniem systemu lub innych urządzeń podłączonych do portów USB. W taki przypadku zalecam aktualizację biosu płyty głównej i sterowników chipsetu i USB. Przeskanuj system ADWCleaner, HitmanPro i Malwarebytes Anti-Malware. Może to jednak szkodliwe oprogramowanie a aktualizacja to tylko zbieg okoliczności . 

Edytowane przez gepardmak
  • Rozwiązanie

dobra chyba się naprawiło.

to co zrobiłem:

1. Update BIOSu - miałem dość nową wersję, ale nie najnowszą. W changelogu nic nie było na temat USB czy czegokolwiek z dyskami.

2. Przy okazji update zauważyłem, że tryb SATA jest ustawiony na IDE. Zmieniłem na AHCI i szybko postawiłem windowsa na nowo. Od dwóch dni zero zawiech :)

Dzięki za pomoc :)