Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko nie proponować Samsunga F3, bo mam do niego uraz. Pełno filmów w HD poszło mi się przez niego walić i wiele ważnych prac ze szkoły. Po prostu siadł po 7-8 miechach.

Kiedyś dyski chodziły lata, a teraz masakra. Pierwszy raz w życiu siadł dysk. Nawet gware gdzieś zgubiłem, bo od 95r. jak mam kompa nigdy mi dysk nie siadł... Teraz mam cały czas MAXTORA 250GB i chodzi już 5 lat... ale jest wolny i niestety za mały.

A ja mam szajsunga 500GB 2 lata i tylko trochę głośniej chodzi niż na początku, w listopadzie dokupiłem 1TB i chodzi jak burza.

Seagate się zeszmaciło, choć przyznam że miałem 2 dyski, jeden ma 8 lat, drugi 5 i dalej chodzi, ale teraz to podobno inna bajka, do tego słynna afera z warunkami gwarancji.A WD kojarzą mi się tylko z wolnym transferem a niektóre serię ich dysków wołają o pomstę do nieba.

Dozbieraj kasę, nie patrz na to co było i bierz to:

http://allegro.pl/samsung-f3-hd103sj-1t ... 23020.html

Obecnie nie znajdziesz lepszego dysku 1TB, a co do plików to niestety, trzeba mieć drugi i robić co miesiąc kopie, mi przez 9 lat nie padł dysk ale lepiej dmuchać na zimne.

Pozdro

hm, WD mam stertę tych dysków również w szufladzie,

jako najcichsze to z serii green pracują od 1 i 2 lat w Tunerach sat, bo ich praktycznie nie słychać.

Faktycznie stare zwykłe starsze niz 5 lat hałasowały tych w ogóle nie słychać. jednego dreamboxa mam w sypialni i jak startuje dysk to słychać tylko cichutki szum, zasadniczo piec ogrzewania jest głośniejszy :)

No ale w Dramach wiadomo cały czas nie pracują, natomiast mam jeszcze dyski w kompie gdzie chodzą po kilka dni bez wyłączania kompa, i tak od 3-5 lat (kolejne dyski dokupowane)

Nic nie pada.

teraz kupiłem na system 640GB Western Digital WD6402AAEX Caviar Black, SATA 6Gb/s, 7200rpm, 64MB Cache

specjalnie zdjąłem bok obudowy i przyłożyłem ucho koło dysków tez go prawie nie słychać

Ale nie kopie w obudowę, komp nie stoii koło subbufera, czyli inaczej mówiąc staram się by na kompa nie przechodziły drgania, bo to jest zabójcze dla dysków.