Skocz do zawartości

GTX 1060 czy rx9 480

Recommended Posts

Witam ... planuje w poniedziałek zakupić nową kartę graficzną gdyż aktualna GTX 960 4GB MSI mi nie wystarcza :D ... i tutaj mam pytanie do was:) jaką kartę z tytułu wybrać ... mam do wydania 1300-1400zł i nie wiem co będzie lepsze... oczywiście karta ma być do gier ... ogólnie gram we wszystko :) no i oczywiście w rozdzielczości FHD reszta pc to 

FX 8320 4.5ghz
16GB DDR3 1600mhz
RADIX VI 650W
2x HDD 1TB 
1x SSD 250GB

Proszę jeszcze o napisanie jakiej firmy wybrać ...  i oczywiście jak można to proszę o zapodanie linku do sklepu skąd najlepiej kartę wyrwać :)

Jeżeli gra nie preferuje wielu wątków (nie umie zrobić z nich użytku), ani nie opiera się o dobrze zaimplementowane DX12 (w przypadku AMD - najlepiej z ASync), to różnica będzie... duża.
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_zestawow_core_i5_4460_vs_fx_8300_oraz_gtx_970_vs_r9_390?page=0,15
Typowo, różnica może być mniejsza, jednak nie zmienia to faktu, że przy tym procesorze na chwilę obecną lepszym wyborem jest GTX.

P.S.
W mojej opinii niezależnie od procesora GTX 1060 jest lepszym wyborem i będzie tak dopóki fakty nie pokażą, że jest inaczej (fakty, a nie mgliste obietnice, że za rządów DX12, to będzie lepiej, bo jeżeli karta (RX 480) rzeczywiście posiada uśpione pokłady mocy, które pozwolą jej wyprzedzić GTXa, to sądząc po jej wynikach na chwilę obecną musi być chyba w śpiączce).

Edytowane przez blaven
Nie do końca poleciała. Kolega ironhide90 mówi o wersji:

Zgadza się.

Zakupiłem ja jeszcze w agito za 1449 zł jak tylko weszła na magazyny teraz widzę cena wzrosła.

Któregoś dnia na morele kosztowała 1389 zł jak dobrze pamietam ale tylko jeden dzień bo następnego 1499 pewnie ktoś obniżył

nie ten model...

Idzie znaleźć 1385 zł ( http://www.camino.pl/geforce-gtx-1060-6gb-hdmidvi-displayport-xtreme-gigabyte,twr,88012.html) alepytanie co z dostawą i ewenutalną gwarancja. 

Edytowane przez ironhide90

Ogólnie jak patrze to wydajność podobna na seryjnych do ustawieniach do MSI xtreeme albo strixa ale temp i błoga cisza wygląd i + 1 rok gwarancji mówia same za siebie. ( GTA V ) z 2 h grania temp ok 60 stopni a w obudowie cicho. 

Ogólnie brałem ja w ciemno bo nie było prawie nic na jej temat. O Msi i g1 było sporo esejów.

Podkręcałeś swój egzemplarz? Ile udało Ci się wycisnąć?

Ogólnie taktowanie rdzenia 2050 MHz pamięci z ww powodu nie udało mi sie jasno określić. 

Ale karta ma moim zdaniem spory potencjał.

Na morele jest komentarz na ten temat :  Power limit ultra wysoki a moja sztuka kręci się dobrze - 9400mem i 2136gpu i tyle trzyma - power limit nawet nie drgnie a można go jeszcze podnieść. Cóż, jak na 1060 ta karta to bestia - obok Msi Gaming i Asus Strix ten Xtreme Gaming to najlepsza opcja z 1060ek...jeśli tylko mamy na nią miejsce w obudowie." 

I wydaje mi sie nie pisał go "opłacony" sprzedawca  :)

Ale karta ma moim zdaniem spory potencjał.

u mnie stabilnie na 2105, pamięci (Samsung) za to kręcą się jak szalone - 9450 - bez overvoltage

W testach benchmark.pl w Wieśku rozsądnie podkręcony Xtreme 83 fps vs. stock referent 1070 - 88 fps - 6% różnicy...

Nie do końca poleciała.

Jak najbardziej masz prawo kupować tylko na emag/agito

Edytowane przez kingisdead

Jak dla mnie to na tym obrazku widać ładnie CPU bottleneck w postaci FX 8370. A to że fury ma taką przewagę to może ujawnia się jedynie przydatność HBM gdy CPU robi bottleneck i nie jest w stanie w pełni wykorzystać mocy rdzenia karty graficznej.

No wiesz kingisdead wolę kupować karty z pewnego źródła. A ceny oczywiście są przybliżone bo 10 czy 20 zł w tym wypadku nie ma co oszczędzać. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

emag - 1499 pln

gral - 1395 pln

esc - 1399 pln

no to trochę więcej niż 10-20 pln. Oba sklepy w trójmieście funkcjonują od co najmniej 20 lat, gdy jeszcze nie było, żadnych agit emagów moreli...

• Popieram 1