Skocz do zawartości

Asus PG279Q - backlight bleed

Recommended Posts

Wczoraj dotarl do mnie u2414h,juz stoi spakowany do zwrotu,to byl moj pierszy i ostatni ips,patrzac na to co dostalem i problemy jakie maja inni z tymi matrycami to jak dla mnie monitory ips to sie nadaja ....ale do biura,porownujac do mojej starej tn-ki to nawet kolorami nie zachwycil,fakt jest troche lepiej ale efektu wow to nie bylo,mimo zapewnien co niektorych i wgrywania profili,w moim odczuciu roznica miedzy ips a tn nie lezy po stronie odwzorowywania palety kolorow a bardziej po stonie kontrastu i ustawien gamma,lepiej moglem to wyregolowac na ips,jak dorwe sie do stacjonarnego wrzuce zdjecie,wczoraj jak go wlaczylem to po ekranie logowania juz wiedzialem ze bedzie kicha :D.

Wczoraj dotarl do mnie u2414h,juz stoi spakowany do zwrotu,to byl moj pierszy i ostatni ips,patrzac na to co dostalem i problemy jakie maja inni z tymi matrycami to jak dla mnie monitory ips to sie nadaja ....ale do biura,porownujac do mojej starej tn-ki to nawet kolorami nie zachwycil,fakt jest troche lepiej ale efektu wow to nie bylo,mimo zapewnien co niektorych i wgrywania profili,w moim odczuciu roznica miedzy ips a tn nie lezy po stronie odwzorowywania palety kolorow a bardziej po stonie kontrastu i ustawien gamma,lepiej moglem to wyregolowac na ips,jak dorwe sie do stacjonarnego wrzuce zdjecie,wczoraj jak go wlaczylem to po ekranie logowania juz wiedzialem ze bedzie kicha :D.

to jakis ewenement jesteś bo wszyscy którzy mają ten model zachwalają go w niebiosa :D 

fakt jest troche lepiej ale efektu wow to nie bylo

Otóż to.

Wczoraj dotarl do mnie u2414h,juz stoi spakowany do zwrotu,to byl moj pierszy i ostatni ips

Szkoda, że tak się dzieje :/

to jakis ewenement jesteś bo wszyscy którzy mają ten model zachwalają go w niebiosa  

Bo nie chcą widzieć problemu :)

E tam, ja tam problem widziałem i nie zostawił bym takiego monitora jak moje wczesniejsze co jednak rzeczy nie zmienia że na matrycę TN już bym nie wrócił w życiu, nie tylko bez barwy ale i przez to że nawet po odchyleniu się od monitora barwy i emitowany obraz pozostaje bez zmian co pozwala mi na oglądanie filmów z innych pozycji :D 

To też zależy od potrzeb. Ja odkąd mam 278Q - ponad półtora roku, to ani razu nie zdarzyło mi się spojrzeć od boku na panel...

Gdybym miał oglądać filmy z niższej pozycji np. z łóżka to prawdopodobnie siłą rzeczy pomyślałbym o IPS.

TN już bym nie wrócił w życiu

Ja za to odmiennie, nawet za dopłatą na IPSa nie przejdę :D

Bardzo chciałbym coś pokroju PG34Q ale na panelu TN z wyższym Hz... :( 

https://zapodaj.net/4677aeda4ac7e.jpg.html

https://zapodaj.net/8989d8d9820e1.jpg.html

https://zapodaj.net/98fb3d232421d.jpg.html

Zdjęcia obiektu :D,decydując się na wymianę monitora przeczytałem dziesiątki recenzji i setki postów,zadawałem pytania i w 99% odpowiedz była:"...stary jak przejdziesz na ips-a to już nie wrócisz na tn,na ips zobaczysz co to dopiero są kolory..."że co,ja się pytam?! :D,przypuszczam że większość w życiu nie widziała ips na oczy,a jeśli już to może u kolegi w dzień przez 5min.

Najważniejsza sprawa kolory,na mojej,chyba 6-letniej tn różnica jest znikoma,w skali procentowej to może jest lepiej o 10-15%,odpaliłem monitor i pierwsza  myśl "co powoduje ten zachwyt?",ale to nic,nie poddaje się,w grze to będzie że ho ho,kalibruje,wygrywam profile,w końcu dochodzimy do porozumienia i odpalam Wiedżmina 3,kręcę się w kółko podziwiam widoki ale niestety kolorów które miałby spowodować że wyrzekłbym bym się tn-ki i obwiniał ją za całe zło świata monitorów to niestety nie zobaczyłem.

Mało tego,o ile poszczególne kolory wypadały troszeczkę lepiej na korzyść ips to całościowo wygrywała tn-ka ze względu na lepszą czerń,pomijam fakt że ze względu na ips glow dwa dolne rogi były jaśniejsze,a w dwóch górnych przebijały żółte plamy(bb) szczególnie w ciemnych scenach,identycznie było podczas oglądania filmów.  

Naprawdę nie wiem co powoduje ten zachwyt nad ips,nie jestem specem w dziedzinie technologi a monitorów w szczególności tylko zwykłym zjadaczem chleba,może jakiś grafik czy osoba jakoś szczególnie wyczulona na kolory będzie widziała kolosalną różnice ale dla zwykłego kowalskiego to jest ona znikoma.

Przypuszczam że zadziałał tu w pierwszej kolejności efekt placebo,znani i modni :) jutuberzy dostali na testy za free monitory i piali z zachwytu jakie są oh i ah i de best for gajming,jak to się mówi ludziom można wszystko wmówić,a potem to już zadziałał owczy pęd,bo kolega kolegi oglądał i mówił że tylko ips a już gejmingowy to w ogóle,a kolega tamtego kolegi to nawet widział,kamyk został ruszony,spowodował lawinę i tak to się toczy.

Jeszcze kwestia wyglądu jak by ktoś rozważał kupno takiego della,monitor wygląda lepiej ...na zdjęciach,niestety nie wiem czym kierowali się ludzie odpowiedzialni za wygląd monitora żeby do czarnego ekranu i ramek dodać srebrną stopę :o,wygląda to jak pomyłka na taśmie montażowej.

to jakis ewenement jesteś bo wszyscy którzy mają ten model zachwalają go w niebiosa :D

No właśnie,pierwsze modele miały znakomite opinie,przypuszczam że po pierwszej serii postanowili sprawdzić do jakiej granicy mogą się posunąć wciskając ludziom szroty :D,to już niestety staje się normą.

Dobra,chyba wystarczy,do wszystkich czytających,to są tylko moje spostrzeżenia i nie miałem zamiaru wywołać wojenki posiadacze ips vs tn,wiem że na forum są osoby uwielbiające takie awantury o nic,tak że nie spinać wiadomych części ciała,peace :peace:  :D  :)  :]

Zapomniałem dodać,jasność monitora ustawiona była na 30.

Jeszcze jedno,zdjęcia na górze były robione po paru godzinach pracy monitora,na dole wklejam zdjęcie zrobione praktycznie po podłączeniu monitora(robione najtańszym telefonem microsoftu,reszta jest aparatem,dlatego różnica w kolorze),czy mi się wydaje,czy backlight bleed był na początku mniejszy?

https://zapodaj.net/86d19000e52d8.jpg.html

Edytowane przez sting3572
  • Popieram 2
  • 2 tygodnie później...

Przy jakim stopniu jasności robiłeś te zdjęcia ?  lewa strona to glow, akceptowalny to już kazdy IPS ma, prawa strona, delikatny wyciek w prawym rogu i ciut wiekszy na dole. Potestuj monitor na normalnych ustawieniach jasności, nie wiem na ile ustawiłeś ale nikt normalny nie pracuje przy IPS'ie na wysokim poziomie jasności, chyba że w okularach przeciw słonecznych :D. Po drugie aparat ZAWSZE to wyolbrzymia, pograj, obejrzyj film, popracuj i oceń