ML MODS 982 Napisano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Niestety sądząc po opiniach ludzi to ten ViewSonic jedzie na tej samej matrycy co cała reszta Też cierpi na BLB dość mocno http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16824116827 Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Firma produkująca te matrycę należy do firmy ACER z stąd też sugestie że większość monitorów że tak ujmę sprawnych to monitory ACER Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Wczoraj dotarl do mnie u2414h,juz stoi spakowany do zwrotu,to byl moj pierszy i ostatni ips,patrzac na to co dostalem i problemy jakie maja inni z tymi matrycami to jak dla mnie monitory ips to sie nadaja ....ale do biura,porownujac do mojej starej tn-ki to nawet kolorami nie zachwycil,fakt jest troche lepiej ale efektu wow to nie bylo,mimo zapewnien co niektorych i wgrywania profili,w moim odczuciu roznica miedzy ips a tn nie lezy po stronie odwzorowywania palety kolorow a bardziej po stonie kontrastu i ustawien gamma,lepiej moglem to wyregolowac na ips,jak dorwe sie do stacjonarnego wrzuce zdjecie,wczoraj jak go wlaczylem to po ekranie logowania juz wiedzialem ze bedzie kicha . Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Jak będziesz mógł to wrzuć jestem bardzo ciekaw jak u Ciebie to wygląda Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Wieczorem Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Wczoraj dotarl do mnie u2414h,juz stoi spakowany do zwrotu,to byl moj pierszy i ostatni ips,patrzac na to co dostalem i problemy jakie maja inni z tymi matrycami to jak dla mnie monitory ips to sie nadaja ....ale do biura,porownujac do mojej starej tn-ki to nawet kolorami nie zachwycil,fakt jest troche lepiej ale efektu wow to nie bylo,mimo zapewnien co niektorych i wgrywania profili,w moim odczuciu roznica miedzy ips a tn nie lezy po stronie odwzorowywania palety kolorow a bardziej po stonie kontrastu i ustawien gamma,lepiej moglem to wyregolowac na ips,jak dorwe sie do stacjonarnego wrzuce zdjecie,wczoraj jak go wlaczylem to po ekranie logowania juz wiedzialem ze bedzie kicha . to jakis ewenement jesteś bo wszyscy którzy mają ten model zachwalają go w niebiosa Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 fakt jest troche lepiej ale efektu wow to nie bylo Otóż to. Wczoraj dotarl do mnie u2414h,juz stoi spakowany do zwrotu,to byl moj pierszy i ostatni ips Szkoda, że tak się dzieje to jakis ewenement jesteś bo wszyscy którzy mają ten model zachwalają go w niebiosa Bo nie chcą widzieć problemu Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 E tam, ja tam problem widziałem i nie zostawił bym takiego monitora jak moje wczesniejsze co jednak rzeczy nie zmienia że na matrycę TN już bym nie wrócił w życiu, nie tylko bez barwy ale i przez to że nawet po odchyleniu się od monitora barwy i emitowany obraz pozostaje bez zmian co pozwala mi na oglądanie filmów z innych pozycji Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 To też zależy od potrzeb. Ja odkąd mam 278Q - ponad półtora roku, to ani razu nie zdarzyło mi się spojrzeć od boku na panel...Gdybym miał oglądać filmy z niższej pozycji np. z łóżka to prawdopodobnie siłą rzeczy pomyślałbym o IPS. TN już bym nie wrócił w życiu Ja za to odmiennie, nawet za dopłatą na IPSa nie przejdę Bardzo chciałbym coś pokroju PG34Q ale na panelu TN z wyższym Hz... Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 (edytowane) https://zapodaj.net/4677aeda4ac7e.jpg.html https://zapodaj.net/8989d8d9820e1.jpg.html https://zapodaj.net/98fb3d232421d.jpg.html Zdjęcia obiektu ,decydując się na wymianę monitora przeczytałem dziesiątki recenzji i setki postów,zadawałem pytania i w 99% odpowiedz była:"...stary jak przejdziesz na ips-a to już nie wrócisz na tn,na ips zobaczysz co to dopiero są kolory..."że co,ja się pytam?! ,przypuszczam że większość w życiu nie widziała ips na oczy,a jeśli już to może u kolegi w dzień przez 5min. Najważniejsza sprawa kolory,na mojej,chyba 6-letniej tn różnica jest znikoma,w skali procentowej to może jest lepiej o 10-15%,odpaliłem monitor i pierwsza myśl "co powoduje ten zachwyt?",ale to nic,nie poddaje się,w grze to będzie że ho ho,kalibruje,wygrywam profile,w końcu dochodzimy do porozumienia i odpalam Wiedżmina 3,kręcę się w kółko podziwiam widoki ale niestety kolorów które miałby spowodować że wyrzekłbym bym się tn-ki i obwiniał ją za całe zło świata monitorów to niestety nie zobaczyłem. Mało tego,o ile poszczególne kolory wypadały troszeczkę lepiej na korzyść ips to całościowo wygrywała tn-ka ze względu na lepszą czerń,pomijam fakt że ze względu na ips glow dwa dolne rogi były jaśniejsze,a w dwóch górnych przebijały żółte plamy(bb) szczególnie w ciemnych scenach,identycznie było podczas oglądania filmów. Naprawdę nie wiem co powoduje ten zachwyt nad ips,nie jestem specem w dziedzinie technologi a monitorów w szczególności tylko zwykłym zjadaczem chleba,może jakiś grafik czy osoba jakoś szczególnie wyczulona na kolory będzie widziała kolosalną różnice ale dla zwykłego kowalskiego to jest ona znikoma. Przypuszczam że zadziałał tu w pierwszej kolejności efekt placebo,znani i modni jutuberzy dostali na testy za free monitory i piali z zachwytu jakie są oh i ah i de best for gajming,jak to się mówi ludziom można wszystko wmówić,a potem to już zadziałał owczy pęd,bo kolega kolegi oglądał i mówił że tylko ips a już gejmingowy to w ogóle,a kolega tamtego kolegi to nawet widział,kamyk został ruszony,spowodował lawinę i tak to się toczy. Jeszcze kwestia wyglądu jak by ktoś rozważał kupno takiego della,monitor wygląda lepiej ...na zdjęciach,niestety nie wiem czym kierowali się ludzie odpowiedzialni za wygląd monitora żeby do czarnego ekranu i ramek dodać srebrną stopę ,wygląda to jak pomyłka na taśmie montażowej. to jakis ewenement jesteś bo wszyscy którzy mają ten model zachwalają go w niebiosa No właśnie,pierwsze modele miały znakomite opinie,przypuszczam że po pierwszej serii postanowili sprawdzić do jakiej granicy mogą się posunąć wciskając ludziom szroty ,to już niestety staje się normą. Dobra,chyba wystarczy,do wszystkich czytających,to są tylko moje spostrzeżenia i nie miałem zamiaru wywołać wojenki posiadacze ips vs tn,wiem że na forum są osoby uwielbiające takie awantury o nic,tak że nie spinać wiadomych części ciała,peace . Zapomniałem dodać,jasność monitora ustawiona była na 30. Jeszcze jedno,zdjęcia na górze były robione po paru godzinach pracy monitora,na dole wklejam zdjęcie zrobione praktycznie po podłączeniu monitora(robione najtańszym telefonem microsoftu,reszta jest aparatem,dlatego różnica w kolorze),czy mi się wydaje,czy backlight bleed był na początku mniejszy? https://zapodaj.net/86d19000e52d8.jpg.html Edytowane 8 Października 2016 przez sting3572 2 Cytuj Link to post Share on other sites
isbazaj 2847 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Autorze, nie poddawaj się ja jestem po 3-ech wymianach z różnych sklepów i po 2-uch RMA . Trochę jest to przykre że za tyle kasy taki bubel sprzedają. Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 U mnie również było kilka wymian (278Q!), także nic tylko walczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 8 Października 2016 Udostępnij Napisano 8 Października 2016 ło kuźwa masakra nawet te moje AOCy miały mniejszy ten syf Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2016 No widzę sting3572 że u Ciebie też nie jest "kolorowo" Jutro kurier zabiera monitor i czekam na wymianę zobaczymy co tym razem los rzuci Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 10 Października 2016 Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Trzymamy kciuki!!! Cytuj Link to post Share on other sites
konkwistador 11 Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Mlody oddaj na gwarancję, druga sztuka na bank nie powinna być uszkodzona, ja jak dawałem na gwarancję u ASUS-a to mi dostarczyli w dobrym stanie sprzęt i nie musiałem oddawać, a też się nad tym zastanawiałem. Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Sztuka nr. 2 i chyba strike nr 2 zarazem. Chociaż już sam nie wiem czy zostawić czy zwracać. Cierpliwość mi się kończy... http://i.imgur.com/rbejP0y.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Żądaj zwrotu pieniędzy. Mnie już przy pierwszej sztuce skończyłaby się cierpliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
isbazaj 2847 Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Przykry widok ale co można wymagać w tej cenie . Oczywiście żart . Mój zaczyna szwankować, czasem jakby obraz dzielił się w połowie i przesuwa się w prawo lub w lewo. Coś podobnego co miałem z pierwszym tylko horyzontalnie. Totalna żenada. Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Oddaje go i chcę zwrot kasy nie mam już nerwów. Spróbuję szczęścia z Acerem Predatorem. Wiem, że to ta sama matryca ale podobno nieco lepsza kontrola jakości, no cóż zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Strasznie to dziwne. Wydawało mi się, że Asus ma wyższe standardy niż taka Belinea, ale cóż. Marka sporo traci w oczach potencjalnych klientów.... Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Coś długo czekałeś na wymianę,wrzuć fotki Acera jak dojdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Bo X-Kom miał jakieś dziwne problemy z systemem obsługi zamówień... Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Przy jakim stopniu jasności robiłeś te zdjęcia ? lewa strona to glow, akceptowalny to już kazdy IPS ma, prawa strona, delikatny wyciek w prawym rogu i ciut wiekszy na dole. Potestuj monitor na normalnych ustawieniach jasności, nie wiem na ile ustawiłeś ale nikt normalny nie pracuje przy IPS'ie na wysokim poziomie jasności, chyba że w okularach przeciw słonecznych . Po drugie aparat ZAWSZE to wyolbrzymia, pograj, obejrzyj film, popracuj i oceń Cytuj Link to post Share on other sites
ML MODS 982 Napisano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2016 To jest 27% mocy podświetlenie... jak oglądam film ciemny albo ciemna scena w grze to drażni mnie to strasznie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts