Skocz do zawartości

70 stopni CPU i 100% zużycia

Recommended Posts

Cześć! Podczas grania w Rusta moje CPU osiąga pułap 70 stopni, co mnie niepokoi, bo 2-3 miesiace temu nie przekraczały 55 stopni.. Pasta była wymieniana i cooler wyczyszczony bardzo dokładnie. Karta tak samo do 80 stopni wbija.. rust na low detalach chodzi.. przeciez nie jest to wymagająca gra, jak na moje podzespoły..

GPU: GTX 970 EVGA SSC ACX 2.0+

CPU: i5 3330 3.00 ghz + boxowe chłodzenie (ale jak mówie, wczesniej nie było takich temperatur). 

Formaty nie pomagały... kiedys pomogło wyłączenie windows update, teraz to nie pomaga. W tle wszystko zbędne powyłączane. Sam rust je mi całe 16gb ram.. wolnej zostaje 200mb tylko..

Sa trzy, bardzo prawdopodobne przyczyny takiego stanu rzeczy:

- zle nalozona pasta lub jej za mala ilosc lub jej calkowity brak - tutaj skreslamy, pisales, ze ok

- zle zamocowane lub zasyfione chlodzenie - byl taki problem na forum pcl - tam gosciowi wydawalo sie, ze zalozyl chlodzenie wlasciwie itd. - okazalo sie, ze nie i przez to mial temperatury z kosmosu. Warto jeszcze raz sciagnac i zalozyc chlodzenie, zmienic paste i sprawdzic docisk do cpu (najpierw na "sucho" a pozniej z pasta, zeby jej niepotrzebnie nie tracic)

- zbyt wysokie zasilanie cpu, ktore w istocie powoduje wysokie temperatury pracy. Moze masz gdzies recznie ustawiona wysoka wartosc VCore. Mozesz tez zrobic zrzut ekranu z CPU-Z dla wgladu

To, moim zdaniem najbardziej prawdopodobne przyczyny opisanego przez Ciebie problemu. Ale nie jestem nieomylny :)

Edytowane przez _Crypt_