Erick7 0 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy procesory dwurdzeniowe nadają się do pracy z np. visual studio i bazami. Czy sa wystarczająco wydajne ? Czy do takich zastosowań brać tylko 4 rdzenie ? Sporo laptopów biznesowych jest właśnie dwurdzeniowa i są to procesory niskonapięciowe. Plusem jest, że są lżejsze i dzięki temu mobilniejsze. Jest sporo fajnych ThinkPadów właśnie z taka specyfikacją. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Jak chodzi o VS i DB to ogólnie, większa ilość wątków i ilość pamięci RAM zapewnia nazwijmy to większy komfort pracy i nieco żwawiej działają DB (przy DB niejednokrotnie wydajność storage'u) - ale różni ludzie, różne potrzeby, itd. Ale jak chodzi już o debug i compile to z doświadczeń nie tylko moich, częstotliwość taktowania CPU ma największe znaczenie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Erick7 0 Napisano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Czy i7-4720HQ cztery rdzenie i 12 GB RAM będzie wystarczające dla tego software'u i dla początkującej osoby ? Czy może i7 dwurdzeniowe i niskonapięciowe z 16 GB RAM byłoby lepsze? Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 13 Października 2016 Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Ja bym brał wersję z i7-4720HQ i 12GB RAM. Taniej wyjdzie dokupić RAM gdy ew. go zabraknie niż zmieniać CPU. I wciąż, zależy co będziesz robił np dla mnie 32GB (w niestety już 3 letnim kompie) to za mało, ale póki co więcej tam nie włożę.. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Erick7 0 Napisano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Jak na razie nic szczególnego, poziom początkujący a wręcz ciągle uczący się. Akurat znajduje się w sytuacji, w której potrzebuje kupić notebooka dlatego pytam już pod kątem mojego rozwoju. Model z i7-4720HQ, który mi przypadł do gustu ma prawdopodobnie 4GB RAM wlutowane i jeden slot obsługujący do 8GB RAM. Jest lekki i ma dobrą kulturę pracy. Czy te cztery rdzenie i 12GM RAM będzie ok ? (btw. czy one nie będą działać w trybie dual channel ?). Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 17 Października 2016 Udostępnij Napisano 17 Października 2016 czy one nie będą działać w trybie dual channel ? Jak będzie 4 i 8 GB, to oczywiście nie będą, czego nie powinieneś odczuć podczas codziennej pracy na takiej platformie w porównaniu do 8GB w dual-channel, chyba, że bardzo lubisz wszelkiego rodzaju syntetyczne benchmarki i lepiej będziesz się czuł, wewnątrz wiedząc, że dual-channel jest aktywny. A co to za model, który ma 4GB wlutowane ? Pewnie jakiś Asus ? Cytuj Link to post Share on other sites
Erick7 0 Napisano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2016 A co to za model, który ma 4GB wlutowane ? Pewnie jakiś Asus ? Tak to Asus. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts