Skocz do zawartości

Budżetowy HTPC. Kilka brakujących elementów do 1500 zł.

Recommended Posts

Witam wszystkich. Zwracam się z prośbą o nakierowanie lub ewentualnie wyprowadzenie z błędu przy dokupywaniu części. 

Zastosowanie: Sprzęt będzie podpięty pod amplituner i TV. Filmy(dekodowanie 5.1,7.1, atmos), muzyka flac. W niedalekiej przyszłości po dokupieniu karty graficznej -> delikatny gaming na TV. 

Posiadam już obudowę : Cooler Master Elite 130 (RC-130-KKN1) Mini ITX Black oraz HDD 2TB.

Planuję dokupić. 

Płyty i procesora jestem pewien. 

Płyta główna :  Gigabyte GA-B150N Phoenix-WIFI DDR4 s.1151.  419 zł (zależy mi na WIFI)

Procesor : Intel Core i3-6100 3,7 GHz 3MB cache s. 1151 Box.  499 zł  (wystarczająco wydajny, kiedyś jak dokupię grafikę to da się pograć)  

Jeśli chodzi o ssd to gdzieś obiło mi się o uszy o braku kompatybilności dysków ssd z niektórymi płytami lub na odwrót. Chyba najtańszy jaki znalazłem. 

SSD: GOODRAM SSD CX200 2,5" 120GB SSDPR-CX200-120.  169 zł

Pamięć. 2x4gb dual chanel czy poszukać jakiejś najtańszej 1x8gb i w razie potrzeby dokupić drugą. 

RAM: 2x4gb Goodram GR2133D464L15S/8GDC DDR4 DIMM 8GB 2133MHz. 179 zł 

RAM: 1x8gb  Goodram 8GB DDR4 2133MHz ECC W-MEM21E4D88G. 199zł (czy ta kość jest dual channel?)

Na koniec zasilacz. Czy zmieści się w mojej obudowie? czy jest wystarczająco wydajny. W kompie do grania mam 1070gtx i kiedyś na pewno mogę mieć napad na przekładki. Docelowo planuję dokupić za jakiś czas jakiegoś rx470(4K HEVC).

PSU: Zasilacz komputerowy Thermaltake Smart SE 530W. 225 zł. 

Razem ~1500-1600 zł. Czy można by na czymś jeszcze przyciąć?