Vicuss 0 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Witam, Mam 3 adaptery Wi-Fi: - zintegrowany z płytą główną Asusa, - TP-LINK TL-WN822N, - Netgear A6210. Mam też dwie sieci do wyboru: 2.4GHz i 5GHz, gdzie sytuacja jest identyczna. Kiedy podłączę któryś z nich, prędkość Internetu jest w porządku, ale tylko kilka pierwszych sekund. Prędkość potrafi spaść z 25mb/s (Netgear A6210) do 10kb/s (!) w ciągu 15-20 sekund. Nie są to błędne odczyty (kilka różnych testów), tak odczuwa się to przy próbie używania Internetu. Mam świeżo zainstalowanego Windowsa 10. W poprzedniej instalacji problem był podobny, jednak prędkość spadała "tylko" do 500kb/s. Sterowniki są aktualne. Prędkość na innych urządzeniach podłączonych do tych sieci cały czas oscyluje w okolicach 10mb/s dla 2.4GHz i 25mb/s dla 5GHz. Gdzie leży problem i jak można go rozwiązać? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Czyli problem występuje tylko na jednym komputerze, a reszta łączy się prawidłowo i prędkość łącza jest odpowiednia? Czy te inne urządzenia to nie są np. telefon albo tablet? Bo może usterka nie tkwi w kartach sieciowych a konfiguracji routera. Edytowane 30 Września 2016 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Vicuss 0 Napisano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Problem występuje tylko na tym komputerze, na innych komputerach, laptopach, telefonach itd. działa prawidłowo. W poprzednim miejscu zamieszkania, z inną siecią i routerem problem był ten sam. Obecnie nie mam dostępu do routera. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Sprawdź czy nie masz jakiegoś wirusa który generuje ruch który zabija pasmo. Bo jak rozumiem problem występuje na obu kartach? Edytowane 30 Września 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Vicuss 0 Napisano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Nawet na trzech kartach. Ale komputer jest świeżo po formacie. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Zresetuj bios. Zworka ClearCMOS albo wyciągnięcie baterii z płyty(banał ale może pomóc). Odłącz wcześniej zasilanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Vicuss 0 Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Zresetuj bios. Zworka ClearCMOS albo wyciągnięcie baterii z płyty(banał ale może pomóc). Odłącz wcześniej zasilanie. Bez zmian Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Wspólny mianownik musi być. Świerzy system to można wykluczyć, nowe karty raczej nie są wadliwe 2 na usb + zintegrowany LAN. Jaką masz tą płytę główną w tym komputerze. Może bios trzeba zaktualizować. Bo to dość dziwna usterka. Nie masz jakieś aplikacji do zarządzania siecią od producenta płyty? Cytuj Link to post Share on other sites
Vicuss 0 Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 ASUS P8Z77-V. Nie mam aplikacji do zarządzania siecią, ale sprawdzę, czy sterowniki są aktualne. Celna uwaga, dzięki. Dam znać Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 W jaki sposób bios ma mieć na to wpływ? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) @cooper. Bo nie działa nic karty USB ani zintegrowany lan. Sterowniki niby ma kolega aktualne. Do routera nie ma dostępu, system świeży, więc o tego zacząłem. Masz od producenta płyty aplikacje Wifi GO jeśli jest zainstalowana to odinstaluj ją. Sprawdzimy czy nie ma wpływu na połączenia z siecią Wifi, ale przez Lan powinno śmigać i nie mieć na to wpływu. Jest też jakaś aplikacja Network iControl do zarządzania siecią pozbądź się tego. Po odinstalowaniu wykonaj ponowny rozruch systemu. Edytowane 3 Października 2016 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Vicuss 0 Napisano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Też nie do końca wiem, jaki miał mieć wpływ na to BIOS, ale najwyraźniej miał, skoro jego aktualizacja do najnowszej wersji zdaje się rozwiązała problem Dzięki wielkie A, nie miałem jakiegokolwiek oprogramowania od sieci Wi-Fi. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Bios to podstawa. Od tego zawsze się zaczyna gdy coś w pc nie działa. Najpierw warstwa sprzętowa, potem programowa. Tak mnie uczono. Ważne, że się udało i wszystko działa tak jak trzeba. Edytowane 5 Października 2016 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts