Skocz do zawartości

Adaptery Wi-Fi zwalniają zaraz po podłączeniu

Recommended Posts

Witam,

Mam 3 adaptery Wi-Fi:

- zintegrowany z płytą główną Asusa,

- TP-LINK TL-WN822N,

- Netgear A6210.

Mam też dwie sieci do wyboru: 2.4GHz i 5GHz, gdzie sytuacja jest identyczna.

Kiedy podłączę któryś z nich, prędkość Internetu jest w porządku, ale tylko kilka pierwszych sekund. Prędkość potrafi spaść z 25mb/s (Netgear A6210) do 10kb/s (!) w ciągu 15-20 sekund. Nie są to błędne odczyty (kilka różnych testów), tak odczuwa się to przy próbie używania Internetu. 

Mam świeżo zainstalowanego Windowsa 10. W poprzedniej instalacji problem był podobny, jednak prędkość spadała "tylko" do 500kb/s. Sterowniki są aktualne. Prędkość na innych urządzeniach podłączonych do tych sieci cały czas oscyluje w okolicach 10mb/s dla 2.4GHz i 25mb/s dla 5GHz.

Gdzie leży problem i jak można go rozwiązać?

Czyli problem występuje tylko na jednym komputerze, a reszta łączy się prawidłowo i prędkość łącza jest odpowiednia? Czy te inne urządzenia to nie są np. telefon albo tablet? Bo może usterka nie tkwi w kartach sieciowych a konfiguracji routera.  

Edytowane przez gepardmak

Wspólny mianownik musi być. Świerzy system to można wykluczyć, nowe karty raczej nie są wadliwe 2 na usb + zintegrowany LAN. Jaką masz tą płytę główną w tym komputerze. Może bios trzeba zaktualizować. Bo to dość dziwna usterka. Nie masz jakieś aplikacji do zarządzania siecią od producenta płyty? 

@cooper.

Bo nie działa nic karty USB ani zintegrowany lan. Sterowniki niby ma kolega aktualne. Do routera nie ma dostępu, system świeży, więc o tego zacząłem. 

Masz od producenta płyty aplikacje Wifi GO jeśli jest zainstalowana to odinstaluj ją. Sprawdzimy czy nie ma wpływu na połączenia z siecią Wifi, ale przez Lan powinno śmigać i nie mieć na to wpływu. Jest też jakaś aplikacja Network iControl do zarządzania siecią pozbądź się tego. Po odinstalowaniu wykonaj ponowny rozruch systemu.

Edytowane przez gepardmak