Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna do takiego komputera???

Recommended Posts

Witam... Nie bardzo sie znam a chciałbym do mojego komputera dołożyć kartę graficzną ale nie mam pojęcia jaką. Nie gram w gry jedynie mój syn (8lat) ale to w jakieś typu minecraft a ja używam bardziej do corela czy photoshopa  ale też nie często wiec cudów nie potrzebuje, do tej pory korzystałem z gorszego laptopa i jakos nie marudziłem ale nie ukrywam że chciał bym to usprawnić. Nie ukrywam też że wolałbym aby nie było zbyt droga np: do 300 ale nie wiem czy to nie za mało. 

Obudowa firmy COOLER MASTER

Procesor Intel Core 2 QUAD Q8200 - 4x 2,33GHz

4GB RAM DDR3

Twardy dysk 500GB

Zasilacz 500W

Płyta główna intel corporation dg41wv

Prosze o pomoc.

• 3 miesiące temu...

Osobiście nie jestem ekspertem ale ta seria gforców ma już 7 lat, po 4 była 5, 6, 7, 9 i obecnie mamy 10, znając firmę nv również nie jest tak wydajna jak po premierze bo wiemy że producent zapomina o swoich starych produktach i z roku na rok są mniej wydajne. Jakim sposobem ktoś to jako nowe sprzedaje, stary zapas z magazynów??? Prawie 4 lata później firma amd wprowadziła serie R7 chodzi mi że za parę zł więcej model 250 koniecznie z pamięcią gddr5 a nie gddr3. Radeon R7 250 jest kartą nowszą, wspieraną, obsługującą więcej nowszych standardów, a przede wszystkim z biegiem czasu nie traci na wydajności. Taka jest moja opinia, wolał bym żeby ktoś się wypowiedział co siedzi głębiej w temacie, nie ma to jak zdanie eksperta za którego się nie uważam.

A monitor Full HD?

Taka na szybko znaleziona, cena podobna:

https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r7-250-1gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-sub-bulk-11215-19-10g-839030/

Zaznaczam że poczekał bym aby ktoś jeszcze coś w temacie napisał gdyż jestem tylko amatorem.

Edytowane przez Kierownik Szatni

bo wiemy że producent zapomina o swoich starych produktach i z roku na rok są mniej wydajne.

generalnie chodzi o to, że Nvidia często zmienia architekturę i rzadko która nowa gra jest optymalizowana pod kilka architektur wstecz, dlatego wyniki są słabsze niż powinny być

to że Nvidia specjalnie zaniża wydajność starszych kart, moim zdaniem to nieprawda

u AMD mamy od kilku lat to samo, generalnie ta sama architektura tylko z drobnymi poprawkami, więc nawet starsze karty dobrze sobie radzą

R7 250 to słaby układ, jest to odświeżony Radeon HD 7730, już lepiej szukać 250E czyli podkręconego HD 7750

• Popieram 1