rdaneel 17 Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam, Przesiadam się na i5 2400 + najprawdopodobniej Kingston 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 HyperX XMP. Celem jest delikatne podkręcenie: naiwnie zakładam przetaktowanie pamięci z 1333 na 1600 a w konsekwnencji procesora. Czy wspomniana płyta będzie dobra do tego celu, czy może wybrać raczej coś z Asusa w podobnej cenie? Starałbym się uniknąc czegoś w cenie MSI P67A-GD55 - zaoszczędzoną kasę wolałbym raczej wydać na dodatkowe 4GB. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jeżeli chcesz robić sensowne OC, to dorzuć troszkę do 2500k. To tylko 150zł, lepiej dorzucić do tego, niż do dodatkowych 4GB RAM, które na dziś się za bardzo nie przydadzą. A sama płyta super. Wygląda nawet lepiej od MSI P67A-C45 i Gigabyte GA-P67A-UD3. Nie dość, że tańsza to na dodatek pełne ATX, z mocniejsza (teoretycznie) sekcją zasilania. Jak za 400zł to niezły wybór, aż sam bym chciał Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Rozważę owe 2500K Natomiast we wspomnianym AsRocku najbardziej martwi mnie owo "teoretycznie". No i ciekawe, czy wspiera ew. zmianę mnożnika procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 No teoretycznie, bo ma więcej faz. A to, że MSI ma ich mniej, nie znaczy, że jest gorsze. Tak czy inaczej, teraz to już "na oko" widać czy płyta ma ręce i nogi. Skoro posiada chip P67, to wspiera zmianę mnożnika. Na dodatek ma UEFI - najs. Tutaj recenzja: http://www.pro-clockers.com/motherboard ... ml?start=6 Dobre OC, dobre wszystko Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Wielkie dzięki O, i nawet clr CMOS wywalone na tylny panel Za to napisali, że seria K nie wspiera przetaktowania przez podnoszenie taktowania pamięci? - "We have discovered that the ‘K’ processors will not support FSB increasing but only multiplier increasing so these higher memory clocks will be a must for increased performance". Albo może to jednak "cecha" Asrock'a W ogóle jak to się teraz podkręca? FSB 100 MHz: jak się to ma do taktowania pamięci na 1333 MHz? Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Budowa procesorów Sandy Bridge uniemożliwia nawet najmniejszą zmianę FSB/BCLK. Zwiekszać taktowanie można tylko przez zmianę mnożnika na wyższy co oferują tylko procesory z serii "K". Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Osz kurcze, deja vu? Poprzednio AMD miał problemy z przekroczeniem 100MHz (na KT133) - na długo zapadło mi w pamięć . To może jednak i5 750? i przekręcić przez FSB? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ale po co? W wersji K masz mnożnik odblokowany do (chyba) 57, więc headroom do podkręcania masz ogromny Cytuj Link to post Share on other sites
krzycho1982 0 Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 mam ta płytę i na pierwszym biosie nie idzie przekroczyć 4.6 na i5 2500k ale to stary bios na nowym myślę ze 5 giga poleci tym bardziej ze wstaje płyta na 5.3 tylko po przejściu UEFI się wiesz ale mogę ja polecić z czystym sumieniem moja poprzednia płyta na 1156 tez był asrok i naprawdę jestem zaskoczony jakością tych płyt Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A ja zdecydowałem się na Asrocka ale w wersji Profesional Fatality. Zdecydowałem się na nią biorąc pod uwagę wyposażenie, cenę i dobrą wydajność. Na początku chciałem asusa deluxe ale poczytałem sporo i zdecydowałem się zaoszczędzić sporo kaski. Ostatnio także sporo się pisało o poprawie jakości płyt Asrocka, więc postanowiłem dać im sznsę - to będzie moja pierwsza płyta tej firmy. Pożyjemy - zobaczymy jak dojedzie. Cytuj Link to post Share on other sites
mielcu3 1 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ja się zastanawiam na procesorem. 2500K czy 2600K ? Różnica w cenach dość spora a HT nie jest mi do niczego potrzebne. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts