Skocz do zawartości

Płyta pod S1155 AsRock P67 PRO3

Recommended Posts

Witam,

Przesiadam się na i5 2400 + najprawdopodobniej Kingston 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 HyperX XMP.

Celem jest delikatne podkręcenie: naiwnie zakładam przetaktowanie pamięci z 1333 na 1600 a w konsekwnencji procesora.

Czy wspomniana płyta będzie dobra do tego celu, czy może wybrać raczej coś z Asusa w podobnej cenie? Starałbym się uniknąc czegoś w cenie MSI P67A-GD55 - zaoszczędzoną kasę wolałbym raczej wydać na dodatkowe 4GB.

Jeżeli chcesz robić sensowne OC, to dorzuć troszkę do 2500k. To tylko 150zł, lepiej dorzucić do tego, niż do dodatkowych 4GB RAM, które na dziś się za bardzo nie przydadzą. A sama płyta super. Wygląda nawet lepiej od MSI P67A-C45 i Gigabyte GA-P67A-UD3. Nie dość, że tańsza to na dodatek pełne ATX, z mocniejsza (teoretycznie) sekcją zasilania. Jak za 400zł to niezły wybór, aż sam bym chciał :/

No teoretycznie, bo ma więcej faz. A to, że MSI ma ich mniej, nie znaczy, że jest gorsze. Tak czy inaczej, teraz to już "na oko" widać czy płyta ma ręce i nogi.

Skoro posiada chip P67, to wspiera zmianę mnożnika. Na dodatek ma UEFI - najs. Tutaj recenzja:

http://www.pro-clockers.com/motherboard ... ml?start=6

Dobre OC, dobre wszystko :/

Wielkie dzięki :)

O, i nawet clr CMOS wywalone na tylny panel :)

Za to napisali, że seria K nie wspiera przetaktowania przez podnoszenie taktowania pamięci? - "We have discovered that the ‘K’ processors will not support FSB increasing but only multiplier increasing so these higher memory clocks will be a must for increased performance". Albo może to jednak "cecha" Asrock'a :/

W ogóle jak to się teraz podkręca? FSB 100 MHz: jak się to ma do taktowania pamięci na 1333 MHz?

mam ta płytę i na pierwszym biosie nie idzie przekroczyć 4.6 na i5 2500k ale to stary bios na nowym myślę ze 5 giga poleci tym bardziej ze wstaje płyta na 5.3 tylko po przejściu UEFI się wiesz ale mogę ja polecić z czystym sumieniem moja poprzednia płyta na 1156 tez był asrok i naprawdę jestem zaskoczony jakością tych płyt :)

A ja zdecydowałem się na Asrocka ale w wersji Profesional Fatality.

Zdecydowałem się na nią biorąc pod uwagę wyposażenie, cenę i dobrą wydajność.

Na początku chciałem asusa deluxe ale poczytałem sporo i zdecydowałem się zaoszczędzić sporo kaski.

Ostatnio także sporo się pisało o poprawie jakości płyt Asrocka, więc postanowiłem dać im sznsę - to będzie moja pierwsza płyta tej firmy.

Pożyjemy - zobaczymy jak dojedzie.

• 4 tygodnie później...