Skocz do zawartości

Procesor Intel Core i5 6600K Skylake i pamięć DDR4

Recommended Posts

Cześć,

kompletuję sobie peceta do gierek, ale dopiero zaczynam wchodzić na poważnie w świat sprzętu komputerowego.

Trafiłem na zagwozdkę, ponieważ procesor i5 6600K wg opisów technicznych współpracuje z pamięcią DDR4 max. 2133mhz. Osobiście wypatrzyłem sobie pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 - no i pojawia się niedomaganie procka, przynajmniej na papierze, bo na stronie benchmarka ten procesor był testowany z pamięciami właśnie 3000mhz i bodaj 3200.

Stąd moje pytanie: czy intel core i5 6600K sam w sobie, bez podkręcania, obsłuży wybraną przeze mnie pamięć? Jak to jest, że opis techniczny podaje 2133, a testuje się go na 3000 mhz? Jeśli kupię zbyt szybką pamięć do procesora, to z jakimi konsekwencjami będzie się to wiązać?

Bardzo proszę o w miarę pogłębione odpowiedzi, tak żebym coś z nich na przyszłość zrozumiał :)

Dzięki!

wszystko zależy od płyty głównej.
Płyty główne z chipsetem Z170 (i niektóre z mniejszym) obsługują pamięci fabrycznie podkręcone do np. 3000mhz. Ustawiasz po prostu w biosie odpowiedni profil XMP dla pamięci i one po tym już są fabrycznie podkręcone.
2133mhz to jest max bez podkręcania. Natomiast większość ramów jest podkręcona fabrycznie. I np. jakbyś miał płytę główną która nie obsługuje takiego wykręcania pamięci to te 2133mhz to max z jakimi takie pamięci będą mogły pracować.

wszystko zależy od płyty głównej.

Płyty główne z chipsetem Z170 (i niektóre z mniejszym) obsługują pamięci fabrycznie podkręcone do np. 3000mhz. Ustawiasz po prostu w biosie odpowiedni profil XMP dla pamięci i one po tym już są fabrycznie podkręcone.

2133mhz to jest max bez podkręcania. Natomiast większość ramów jest podkręcona fabrycznie. I np. jakbyś miał płytę główną która nie obsługuje takiego wykręcania pamięci to te 2133mhz to max z jakimi takie pamięci będą mogły pracować.

Planuje kupić płytę Asus MAXIMUS VIII RANGER, która obsługuje pamięć do 3400mhz, oczywiście chipset Z170. I tutaj pamięć się łapie pod osiągi płyty, ale dalej nie wiem co z tym prockiem?

Cały czas ci piszemy że 2133mhz to jest prędkość maksymalna bez podkręcenia pamięci ram jaką procesor obsłuży bezproblemowo.
Po podkręceniu czyli ustawieniu odpowiedniego profilu XMP dla pamięci normalnie będą chodzić na tych 3000 czy 3200 a procesor się do tego dostosuje o ile płyta główna ma dla danych pamięci odpowiedni profil XMP. To tak samo jakbyś kupił 6600K który ma 3,5ghz i 3,9ghz turbo to nie znaczy że nie da się zrobić na nim więcej.

OC pewnie zrobię na auto 4,4 GHz wystarczy w 100%

Powodzenia ci życzę z ustawieniami auto do OC.

Cały czas ci piszemy że 2133mhz to jest prędkość maksymalna bez podkręcenia pamięci ram jaką procesor obsłuży bezproblemowo.

Po podkręceniu czyli ustawieniu odpowiedniego profilu XMP dla pamięci normalnie będą chodzić na tych 3000 czy 3200 a procesor się do tego dostosuje o ile płyta główna ma dla danych pamięci odpowiedni profil XMP. To tak samo jakbyś kupił 6600K który ma 3,5ghz i 3,9ghz turbo to nie znaczy że nie da się zrobić na nim więcej.

Powodzenia ci życzę z ustawieniami auto do OC

Ok, rozumiem. Czyli pamięć 3000 mhz po zamontowaniu i odpaleniu będzie taktowana początkowo do 2133 mhz, co nie przeszkadza zmienieniu tego w biosie. Dzięki :)

Powodzenia ci życzę z ustawieniami auto do OC.

Teraz z 3570K robiłem wszystko manualnie i działa stabilnie 4,4GHz wraz z Eco Saving

Tutaj pewnie też będzie trochę zabawy

Ale najpierw zobacze co płyta i procesor potrafią w auto konfiguracji

Wysłane z mojego XT1092 przy użyciu Tapatalka

Ale najpierw zobacze co płyta i procesor potrafią w auto konfiguracji

Mam dokładnie tą samą płytę tyle że w innym kolorze (różnią się tylko kolorem i rozmieszczeniem gniazd) i wiem że auto w niej to nie jest dobry pomysł. A uzyskanie na niej więcej niż 4.4Ghz wymaga przestawienia opcji CPU Current limit (A) na wartość maksymalną (maksymalna wartość to 256) Jeśli tego nie zrobisz to pod obciążeniem procesor będzie skakał między np. 4,3 a 4,5ghz i nie będzie trzymał bez tego ustawienia tych stałych 4,5ghz.

Do 4,4ghz powinno jeszcze dać radę bez zmiany ustawienia CPU Current Limit.

Edytowane przez joggy
Mam dokładnie tą samą płytę tyle że w innym kolorze (różnią się tylko kolorem i rozmieszczeniem gniazd) i wiem że auto w niej to nie jest dobry pomysł. A uzyskanie na niej więcej niż 4.4Ghz wymaga przestawienia opcji CPU Current limit (A) na wartość maksymalną (maksymalna wartość to 256) Jeśli tego nie zrobisz to pod obciążeniem procesor będzie skakał między np. 4,3 a 4,5ghz i nie będzie trzymał bez tego ustawienia tych stałych 4,5ghz.

Odezwe się do Ciebie jak złoże sprzęt podpytam o ustawienia bios :)

4.4 wystarczy mi w 100%

Czytałem też o problemach pamięci ze Z170

Ustawiłem mnożnik na 45 offset + 0.200 i gra elegancko