JarKos 0 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Dzień dobry,Stoję obecnie przed następującym dylematem: lada dzień podpiszę umowę na internet z Multimedią, celuję w prędkość 120 Mb/s. Problem w tym, że przez ostatnie 4 lata korzystania z usług tej firmy, proponowali oni przedpotopowe routery, które gubiły zasięg wifi po 2-3 metrach, więc internet był w jednym pokoju, a w drugim już tylko na słowo honoru. Stąd moja decyzja by zainwestować we własny router, który byłby w stanie objąć zasięgiem całe mieszkanie. Docelowo miałby obsługiwać maksymalnie 6-8 urządzeń (2-3 laptopy, tyleż telefonów, tableta i może kiedyś telewizor). Oczywiście postanowiłem na własną rękę poszukać odpowiedniego modelu, jednakże ze względu na mnogość parametrów, różnicę podzespołów i całkiem sporą ilość nowych informacji, która wiąże się z wyborem routera, udało mi się jedynie zawęzić poszukiwania do 3 modeli.Proszę Was o pomoc w wybraniu jednego modelu z pośród proponowanych lub wskazanie na inny, lepszy model, jeżeli o takim słyszeliście. Budżet na ten cel oscyluje w granicy 300 zł - może być 330, choć ucieszyłbym się, gdyby było taniej!Wybrane przeze mnie modele to: TP-LINK Archer C2TP-LINK Archer AC1200 C5 (lub AC1350 C5)Edimax BR-6478ACMożliwe, że w przyszłości będę zmieniał lokum, więc naturalnie router może być w przyszłości używany do innych sieci.Dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam! Edytowane 26 Września 2016 przez JarKos Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Hej. https://www.asus.com/pl/Networking/RT-AC1200G-plus/ Teoretycznie urządzenia ASUS stoją na wyzszym poziomie niż TP-Link. Lepszy zasięg, lepsza siła sygnału, bardziej zaawansowane oprogramowanie Cytuj Link to post Share on other sites
WEXEL 16 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Sam miałem taki dylemat niedawno dla internetu 100-300Mb/s. Wybierałem pomiędzy Asusem RT-AC1200G+, TP-Link Archer C1200, TP-Link Archer C5 i MIKROTIK RB 951G-2HND. Fakt urządzenia Asusa są dobre i chwalone. TP-Link także nie jest zły i znany na rynku. A Mikrotik... poznałem jego nazwę z miesiąc temu ( takie routery dla zaawansowanych aczkolwiek podstawowa konfiguracja nie jest trudna jak się przekonałem - ale obsługa na pewno rożni się od "zwykłych" domowych routerów). Na początku byłem zdecydowany na Asusa...jednak od jakiegoś czasu zaczęły dochodzić głosy, że pod obciążeniem się restartuje i nie są to jednostkowe przypadki. TP-Linki oba są bardzo podobne...największa różnica to ilość portów USB oraz to, że Archer C1200 jest nowością i niedawno nie było w ogóle opinii o nich od właścicieli tego sprzętu. Ja zakupiłem w końcu Mikrotika i choć jest on ma "tylko" Wifi w standardzie N ( a w/w Asus i TP-Linki posiadają już standard AC ) to w przyszłości i tak na drugim końcu mieszkania dodam AP w standardzie AC bo Mikrotik będzie nadawać pomiędzy pokoikami dzieci...a chce uniknąć takiego nadajnika blisko dzieci. Najważniejsze JarkoS żeby Routerek miał przełączniki ( porty LAN/WAN ) 1Gb/s...bo zwykłe 100Mb/s do Twojego internetu to za mało. Maksymalnie wyciągniesz wtedy na nim 80-90Mb/s. Edytowane 26 Września 2016 przez WEXEL Cytuj Link to post Share on other sites
JarKos 0 Napisano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) MIKROTIK odpada, ponieważ zależy mi na obsłudze standardu AC. Co prawda laptopy i tablet mają karty sieciowe w standardzie n, ale na przyszły rok planowana jest wymiana laptopa na stacjonarkę, z kartą umożliwiającą wykorzystanie potencjału ac. Stąd zostaje chyba tylko TP-Link AC1350 C5 oraz Asus RT-AC1200G+ Edytowane 26 Września 2016 przez JarKos Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Ja ze swej strony polecam TP-Linka - są różne opinie na temat tego sprzętu, znawcy wypowiadają się, że to słaby sprzęt, ale moim zdaniem (a w ostatnich latach dłużej używałem i testowałem paru modeli TP-Linka, porównywałem też z routerami Asusa i D-Linka w cenie do 700 zł.) to niezły sprzęt do domu - może nie ma rozbudowanych opcji konfiguracyjnych, ale dla mnie wystarcza i co najważniejsze działa stabilnie do tego stopnia (na oryginalnym oprogramowaniu), że jak coś chcę w nim zmienić w ustawieniach to najczęściej muszę resetować router, bo zapominam hasła - tak rzadko do niego zaglądam, bo nie ma potrzeby - raz skonfigurowany działa i już (w końcu zapisałem login i hasło, więc już nie muszę). Co do AC to nie napalaj się na te transfery jakie teoretycznie oferuje - dobrze to wygląda tylko na papierze. Pamiętaj, że 5 GHz ma mniejszy zasięg (a to na tym paśmie jest nadawany standard AC) niż 2,4 GHZ i to bez względu na router. Może być tak, że wysokie transfery osiągniesz tylko w pomieszczeniu, gdzie stoi router, a po przejściu 1 ściany, będzie już mniej, nie mówiąc o 2 ścianach, gdy będzie sporo mniej. Nie zmienia to oczywiście tego, że z AC będzie szybciej niż przy n - trzeba brać jedynie poprawkę na to, że prędkości AC szybko spadają wraz z odległością i każdą przeszkodą - szybciej niż na paśmie 2,4 GHz. Edytowane 26 Września 2016 przez Franz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
JarKos 0 Napisano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Dzięki za opinię! Kolejna na plus dla TP-Linka. Co do AC to nie napalaj się na te transfery jakie teoretycznie oferuje - dobrze to wygląda tylko na papierze. Pamiętaj, że 5 GHz ma mniejszy zasięg (a to na tym paśmie jest nadawany standard AC) niż 2,4 GHZ i to bez względu na router. Może być tak, że wysokie transfery osiągniesz tylko w pomieszczeniu, gdzie stoi router, a po przejściu 1 ściany, będzie już mniej, nie mówiąc o 2 ścianach, gdy będzie sporo mniej. Router będzie w odległości 2 metrów od głównego komputera, w jednym pokoju. Liczę, że jednak wykorzystam pasmo 5 GHz.Poza tym zależy mi, by być przygotowanym na te parę lat do przodu i nie wymieniać routera za rok, gdy wymianie ulegnie komputer. Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Faktycznie warto zainwestować w router 2 zakresowy z portami LAN 1000 Mb/s - ja mam łącze z kablówki 150 Mb/s i poprzez WiFi 5 GHz w całym pokoju gdzie stoi router ma pełne 150 Mb/s (na komputerze i tablecie Samsunga z WiFi 5 GHz), po 1 ścianie jest ok. 90-110 Mb/s., więc nie jest żle, ale już przykładowo po 3 ścianach tylko ok. 5-7 Mb/s. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Szczerze... używanie na stacjonarce WiFi to gruby ekscentryzm. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
WEXEL 16 Napisano 27 Września 2016 Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Szczerze... używanie na stacjonarce WiFi to gruby ekscentryzm. Zgadzam się w 100%, Tym bardziej, że komputer będzie w tym samym pomieszczeniu ok. 2m od routera jak podaje autor tematu. Przewód to przewód...moim zdaniem najlepszy sposób na łączenie komputerów w sieć ... a Wifi używam tylko wtedy gdy jest niemożliwe/niewygodne połączenie przewodem ( ruchomy laptop, smartfon itp ). Cytuj Link to post Share on other sites
JarKos 0 Napisano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Szczerze... używanie na stacjonarce WiFi to gruby ekscentryzm. Słusznie, gdy już będzie stacjonarka to naturalnie dojdzie i kabel. Ale do tego czasu router posłuży głównie do obsługi laptopów, telefonów i tabletów. Cytuj Link to post Share on other sites
Keepie 12 Napisano 27 Września 2016 Udostępnij Napisano 27 Września 2016 AC1200G+ akurat z zasięgiem dobrze sobie radzi, zresztą warto spojrzeć na recenzję tego routera https://openitforum.pl/forums/topic/1283-asus-rt-ac1200g/#comment-10440 Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Hej. https://www.asus.com/pl/Networking/RT-AC1200G-plus/ Teoretycznie urządzenia ASUS stoją na wyzszym poziomie niż TP-Link. Lepszy zasięg, lepsza siła sygnału, bardziej zaawansowane oprogramowanie Pierwszy z brzegu TP-Link, nawet MR3220, na którego wgrasz gargoyle będzie miał 10 razy większe możliwości niż każdy Asus. Jak dorwiesz TP-Linka z Open WRT, to będziesz miał 30 razy bardziej rozbudowane oprogramowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 OpenWRT to nie jest odpowiedź na wszystko. Często nie są obsługiwane określone funkcje chipów i np. wydajność NAT-owania spada. Cytuj Link to post Share on other sites
pomper 0 Napisano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Netgear do 300 zł pod DSL? Tj. net ze spółdzielni? Który model da najwięcej w tym budżecie? Nie mamy szczególnych oczekiwań. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts