Skocz do zawartości

Windows przesiadka z HDD na SSD krok po kroku

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kbrbabzbtb,

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc jako zupełny laik, więc liczę na wyrozumiałość i cierpliwość.

Jestem po zakupie dysku SSD, na którym chciałbym zainstalować system i lada dzień będę usuwał Windowsa 10 z HDD, proszę o odpowiedz na kilka pytań i ogólne pokierowanie jak mam dokonać tej skomplikowanej (jak dla mnie) operacji.

1. Co się stanie po fizycznym włożeniu dysku do PCta? System wykryje go jako dodatkowy dysk? Będę musiał zmienić coś w BIOSie?

2. Jak będzie wyglądało instalowanie systemu na SSD? Jaka powinna być kolejność moich działań? Najpierw format starego systemu, a potem instalacja na SSD? Czy może włożyć płytkę w Windowsem i wystartować komputer z CD, zainstalować system na SSD, a dopiero potem format starego systemu?

3. Co się stanie z grami i programami zainstalowanymi na partycji D dysku HDD (partycja C jest oczywiście systemowa)? Będą działać czy nie?

Z góry dzięki za pomoc.

1.Jak juz podlaczysz ten dysk SSD do komputera najlepiej odlacz na czas instalacji systemu wszystkie pozostale dyski twarde zeby przypadkiem sektor rozruchowy nie zostal zainstalowany gdzies poza tym SSD.Jesli nie bedziesz odlaczal innych dyskow to wejdz do BIOSU i po prostu ustaw kolejnosc rozruchu  najpierw z napedu optycznego, nastepnie wlasnie z nowego SSD.

Nie zapomnij tez w BIOSIE ustawic trybu AHCI dla tego dysku SSD.

2.Wkladasz plyte z Windowsem i instalujesz system (podczas instalacji musisz wybrac miejsce gdzie chcesz zainstalowac system).

Mozesz przedtem sformatowac dysk - w przeciwnym wypadku system zrobi to za Ciebie podczas instalacji.

Starego systemu nie musisz wogole formatowac.

Sam niedawno przesiadalem sie z HDD na SSD i pomimo tego ze dziala na SATA 2 i bez AHCI widac spora roznice w szybkosci dzialania calego systemu i uruchamianiu poszczegolnych programow.

Tak z czystej ciekawosci jaki zakupiles dysk ? :)

Zakupiłem GoodRam Iridium pro 240GB

Wolałbym nie wykonywać dodatkowych operacji w postaci odłączania dysku. Czy wystarczy ustawić kolejność rozruchu, aby nie było w przyszłości problemów?

Wszystkie operacje w BIOSie (ustawienie AHCI czy ustawieni kolejności rozruchu) to dla mnie czarna magia, ale nie pytam jak to zrobić, bo liczę że wujek YouTube mi pomoże:)

Starą partycję systemową chcę sformatować, po pierwsze szkoda mi miejsca, po drugie system jest już mocno zaśmiecony. Stąd ponawiam pytanie:  co stanie się z grami i programami zainstalowanymi na partycji D, kiedy sformatuję partycję systemowa C? Będą działać czy nie?

Jak nie bedziesz w niedalekiej przyszlosci odlaczal starego HDD to w ostatecznosci moze zostac podczas instalacji Windowsa.

Chodzi o to ze juz po zainstalowaniu systemu w momencie gdy bedziesz chcial odlaczyc ten stary HDD moze sie okazac ze Windows nie bedzie sie chcial uruchomic bo pliki rozruchowe beda wlasnie na tym dysku.

Sformatowanie partycji C: nie powinno miec zadnego wplywu na dane na partycji d:bo w momencie postawienia systemu na SSD partycja C: przestaje byc systemowa.Wiekszosc programow powinna dzialac bez problemu.

Nie jestem natomiast pewien czy w momencie sformatowania partycji C: nie bedzie potem problemow z uruchomieniem komputera w przypadku gdy sektor rozruchowy bedzie na tym starym HDD.

• Rozwiązanie

3. Co się stanie z grami i programami zainstalowanymi na partycji D dysku HDD (partycja C jest oczywiście systemowa)? Będą działać czy nie?

Zależy jakie programy, jakieś proste mogą działać. Ale ogólnie wszystkie ścieżki dostępu dla tych gier prowadzą do dysku HDD i partycji D. Po wrzuceniu nowego dysku zmienią się litery dysku, czasem wystarczy utworzyć nowy skrót na pulpicie ale czasem będzie to za mało.

Chcesz mojej rady i uniknięcia problemów, że coś nie do końca działa jak powinno?

1. Backup save`ów (jak ma to dla Ciebie znaczenie) i innych ważnych danych na dysk usb/cd etc.

2. Podłączenie SSD.

3. Ustawienie AHCI w biosie lub auto.

4. Instalacja windowsa z płyty, format obu dysków z poziomu instalatora, instalacja systemu na SSD.

5. Ponowna instalacja gier i programów.

I nie bój się tego zrobić, ostatecznie pewnie chcesz się tego nauczyć. W necie znajdziesz multum informacji jak to zrobić, ustawić tryb AHCI (rzut oka w podręcznik od płyty) etc.

Jak nie bedziesz w niedalekiej przyszlosci odlaczal starego HDD to w ostatecznosci moze zostac podczas instalacji Windowsa.

Chodzi o to ze juz po zainstalowaniu systemu w momencie gdy bedziesz chcial odlaczyc ten stary HDD moze sie okazac ze Windows nie bedzie sie chcial uruchomic bo pliki rozruchowe beda wlasnie na tym dysku.

Sformatowanie partycji C: nie powinno miec zadnego wplywu na dane na partycji d:bo w momencie postawienia systemu na SSD partycja C: przestaje byc systemowa.Wiekszosc programow powinna dzialac bez problemu.

Nie jestem natomiast pewien czy w momencie sformatowania partycji C: nie bedzie potem problemow z uruchomieniem komputera w przypadku gdy sektor rozruchowy bedzie na tym starym HDD.

No dobra, ale czy jeżeli pliki rozruchowe będą na HDD, to przypadkiem nie ominą mnie korzyści z szybszego uruchamiania systemu dzięki dyskowi SDD?

Czy da się jakoś uniknąć tego problemu bez wyjmowania dysku HDD?

Zależy jakie programy, jakieś proste mogą działać. Ale ogólnie wszystkie ścieżki dostępu dla tych gier prowadzą do dysku HDD i partycji D. Po wrzuceniu nowego dysku zmienią się litery dysku, czasem wystarczy utworzyć nowy skrót na pulpicie ale czasem będzie to za mało.

Chcesz mojej rady i uniknięcia problemów, że coś nie do końca działa jak powinno?

1. Backup save`ów (jak ma to dla Ciebie znaczenie) i innych ważnych danych na dysk usb/cd etc.

2. Podłączenie SSD.

3. Ustawienie AHCI w biosie lub auto.

4. Instalacja windowsa z płyty, format obu dysków z poziomu instalatora, instalacja systemu na SSD.

5. Ponowna instalacja gier i programów.

I nie bój się tego zrobić, ostatecznie pewnie chcesz się tego nauczyć. W necie znajdziesz multum informacji jak to zrobić, ustawić tryb AHCI (rzut oka w podręcznik od płyty) etc.

Hymm, sam o tym myślałem, ale nie miałem ochoty kopiować miliardora GB danych. Jednak z drugiej strony może to jest najlepsze rozwiązanie.

Format obu dysków z poziomu instalatora tzn. w trakcie instalowania Windowsa w płyty, zgadza się?

Format obu dysków z poziomu instalatora tzn. w trakcie instalowania Windowsa w płyty, zgadza się?

Tak. Nie do końca pamiętam jak to się tam nazywa, po uruchomieniu instalatora i przechodzeniu przez kolejne kroki trafisz na listę dysków i chyba będzie - opcje dysku (zaawansowane). Tam znowu masz listę dysków + opcje tworzenia partycji, formatu itd.

Możesz też pójść w inną opcję (jak nie chce Ci się robić backupu na jakiś dodatkowy nośnik) - przerzucić wszystko ważne na partycję D na HDD, w instalatorze zrobić format SSD, format C na HDD (D zostawić), zainstalować system na SSD, a po uruchomieniu z poziomu windowsa popatrzeć sobie co działa z tych rzeczy zostawionych na D i zostawić co chcesz, resztę usnąć.

Możesz też przerzucić backup z D na nowe SSD, usunąc obie partycje na HDD i utworzyć jedną nową (opcje administracyjne-zarządzanie komputerem-magazyn)...jak masz taką potrzebę, a później ponownie przerzucić backup na nowo utworzoną pojedyncza partycję na HDD. Możliwości jest wiele.

Pewnie już za późno na rady ale... Nie lepiej po prostu sklonować partycję/dysk na nowy dysk? Ja tak zawsze robię i nie ma problemu. Po co się potem męczyć z instalacją i konfiguracją wszystkiego od nowa?

W zeszłym tygodniu przesiadka z mniejszego SDD na większy SDD zajęła mi około 30 minut - z montażem włącznie.

Programów do klonowania jest dużo i są darmowe: MiniTool Partition Wizzard Home Edition (z niego korzystałem) albo oparty na Linuksie GParted (też kiedyś używałem)

https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html

http://gparted.org/