Skocz do zawartości

Grzanie się karty graficznej, wiatrak na wyższych obrotach.

Recommended Posts

Mój sprzęt:
Płyta główna: MSI H110M PRO-D

Procesor: Intel Core i5-6402P / 2.8GHz, 6MB

Karta graficzna: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 470 4G

Zasilacz: Corsair CX450M 450W

Dysk: Western Digital Blue 1TB 7200rpm

Ram: Crucial 8GB 2133MHz CL15

System operacyjny:

Windows 10 Pro 64bity

Antywirus:
Avast! Free antywirus

Powód dla którego piszę:

Witam.

Mam od paru dni problem - przeinstalowałem system operacyjny, poinstalowałem wszystkie sterowniki (te, co wcześniej) i teraz grając w gry (np. Borderlands 2) wiatrak karty graficznej pracuje przy wysokich obrotach sięgających 60-70% i temperaturze 65stopni.

Przed przeinstalowaniem przy tej grze temperatura utrzymywała się w okolicy 50stopni i 15% użycia wiatraka.

Nie mam pojęcia co zrobić, jest możliwość, że sterownik karty graficznej został ściągnięty automatycznie nowszy, ale to raczej nie powinien być problem?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Witam :)

Napisz skąd zassałeś sterowniki i na wszelki wypadek wypadek ściągnij najnowsze ze strony producenta karty.

Czy po reinstalacji załadowałeś DirectX ? Sytuacja utrzymywała się zaraz po reinstalacji ?

Stąd ściągnąłem sterowniki:

http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+10+-+64

DirectX ściągnął mi steam przy instalowaniu Borderlands - czy to wystarczy?

Tak, sytuacja była taka sama od momentu reinstalacji.

Sprawdź od wypadku jaką masz wersje DirectX'a Start -> Uruchom -> dxdiag

na dole okienka znajduje się informacja o zainstalowanej wersji.

Na wszelki wypadek odinstaluj sterowniki do karty graficznej i załaduj AMD Radeon Software Crimson Edition 

z tej strony: http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?os=Win10_64&Pid=070ECC49-9BEA-4221-AC39-0386443583FE&tag=download&lang=eng

• Popieram 1

Sprawdź od wypadku jaką masz wersje DirectX'a Start -> Uruchom -> dxdiag

na dole okienka znajduje się informacja o zainstalowanej wersji.

Na wszelki wypadek odinstaluj sterowniki do karty graficznej i załaduj AMD Radeon Software Crimson Edition 

z tej strony: http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?os=Win10_64&Pid=070ECC49-9BEA-4221-AC39-0386443583FE&tag=download&lang=eng

Wersja programu DirectX: 12 

Za chwile przeinstaluje sterownik i napisze czy pomoglo cos :)

Edit.

Tak na szybko sprawdzając... Jest progres - wydaje mi się, że jest lepiej (nawet ARK, który wcześniej wymagał chłodzenia około 70% teraz grzeje mniej).

Dziwi mnie to, ponieważ ściągnąłem najnowsze sterowniki z innej strony. Ich instalka nazywała się zupełnie tak samo, a działały gorzej :D

Wielkie dzięki, bo chyba problem został rozwiązany, na pewno został ograniczony :D

Edytowane przez dracul89