dracul89 0 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Mój sprzęt:Płyta główna: MSI H110M PRO-D Procesor: Intel Core i5-6402P / 2.8GHz, 6MB Karta graficzna: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 470 4G Zasilacz: Corsair CX450M 450W Dysk: Western Digital Blue 1TB 7200rpm Ram: Crucial 8GB 2133MHz CL15 System operacyjny: Windows 10 Pro 64bity Antywirus:Avast! Free antywirus Powód dla którego piszę: Witam. Mam od paru dni problem - przeinstalowałem system operacyjny, poinstalowałem wszystkie sterowniki (te, co wcześniej) i teraz grając w gry (np. Borderlands 2) wiatrak karty graficznej pracuje przy wysokich obrotach sięgających 60-70% i temperaturze 65stopni. Przed przeinstalowaniem przy tej grze temperatura utrzymywała się w okolicy 50stopni i 15% użycia wiatraka. Nie mam pojęcia co zrobić, jest możliwość, że sterownik karty graficznej został ściągnięty automatycznie nowszy, ale to raczej nie powinien być problem? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
BioNature 1 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Witam Napisz skąd zassałeś sterowniki i na wszelki wypadek wypadek ściągnij najnowsze ze strony producenta karty.Czy po reinstalacji załadowałeś DirectX ? Sytuacja utrzymywała się zaraz po reinstalacji ? Cytuj Link to post Share on other sites
dracul89 0 Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Witam Napisz skąd zassałeś sterowniki i na wszelki wypadek wypadek ściągnij najnowsze ze strony producenta karty. Czy po reinstalacji załadowałeś DirectX ? Sytuacja utrzymywała się zaraz po reinstalacji ? Stąd ściągnąłem sterowniki: http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+10+-+64 DirectX ściągnął mi steam przy instalowaniu Borderlands - czy to wystarczy? Tak, sytuacja była taka sama od momentu reinstalacji. Cytuj Link to post Share on other sites
BioNature 1 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Sprawdź od wypadku jaką masz wersje DirectX'a Start -> Uruchom -> dxdiag na dole okienka znajduje się informacja o zainstalowanej wersji.Na wszelki wypadek odinstaluj sterowniki do karty graficznej i załaduj AMD Radeon Software Crimson Edition z tej strony: http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?os=Win10_64&Pid=070ECC49-9BEA-4221-AC39-0386443583FE&tag=download&lang=eng 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dracul89 0 Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Sprawdź od wypadku jaką masz wersje DirectX'a Start -> Uruchom -> dxdiag na dole okienka znajduje się informacja o zainstalowanej wersji. Na wszelki wypadek odinstaluj sterowniki do karty graficznej i załaduj AMD Radeon Software Crimson Edition z tej strony: http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?os=Win10_64&Pid=070ECC49-9BEA-4221-AC39-0386443583FE&tag=download&lang=eng Wersja programu DirectX: 12 Za chwile przeinstaluje sterownik i napisze czy pomoglo cos Edit. Tak na szybko sprawdzając... Jest progres - wydaje mi się, że jest lepiej (nawet ARK, który wcześniej wymagał chłodzenia około 70% teraz grzeje mniej). Dziwi mnie to, ponieważ ściągnąłem najnowsze sterowniki z innej strony. Ich instalka nazywała się zupełnie tak samo, a działały gorzej Wielkie dzięki, bo chyba problem został rozwiązany, na pewno został ograniczony Edytowane 20 Września 2016 przez dracul89 Cytuj Link to post Share on other sites
BioNature 1 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Gdyby jednak dalej nie odpowiadały by Ci temperatury pracy twojej karty graficznej z tego samego linku który podałem możesz pobrać narzędzie Sapphire TriXX dzięki któremu można sterować pracą wentylatorów w karcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts