skarko 1 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Cześć, pomóżcie, bo już skończyły mi się pomysły. Mam stary komputer na płycie Gigabyte'a z chipsetem P35 + Xeon X5460 + 8GB RAM, zasilacz chieftec 550W, geforce 9600. Wszystko hulało aż miło do czasu aż ściągnęła się jakaś aktualizacja win10 - po wgraniu nastąpił reboot i już komputer się nie uruchomił. Zatrzymuje się na "PCI devices listing" i mrugającym kursorze (chociaż myślę, że ta aktualizacja to akurat przypadek). Komp nie boot'uje się ani z SSD, ani z cd-romu, ani z USB. Normalnie za to można wejść do biosu i wszystko ustawić. Zapamiętuje ustawienia. W biosie widoczne są dyski SATA oraz podłączone pendrive'y. Gdy ustawię na boot z HDD, ale odłączę fizycznie wszystkie napędy to zamiast mrugającego kursora mam "Boot disk failure, please insert system disk and press enter". Podobnie z USB - gdy jest włożony bootowalny pendrive to tylko miga kursor, a bez pendrive'a "boot disk failure". Myślałem, że to uszkodzenie kontrolera SATA - ale nie bootuje się też z USB. Wymieniłem w ramach testów procesor na normalnego celerona 420 pod LGA775 zamiast xeona z adaptrem 771->775, ale wszystko tak samo. Some clues? Please help!!! Cytuj Link to post Share on other sites
luckyboy 2 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Ładowanie ustawień domyślnych w BIOS czy reset CMOS robiłeś?? Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Na początek zmień slot i kabel SATA od dysku i zobacz co się stanie. Sprawdzałeś dysk na innym komputerze ? - może po prostu się uszkodził? Masz coś podłączone pod taśmę pATA ? Po-dociskaj tam wszystko. Posiadasz jeszcze stacje dyskietek ? Podsumowując - uwalony dysk, kabel SATA bądź złe ustawienia w biosie. Jeżeli ogarniasz angielski to pobaw się: https://neosmart.net/wiki/disk-boot-failure/ Edytowane 18 Września 2016 przez Pankracy666 Cytuj Link to post Share on other sites
skarko 1 Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 dzięki @luckyboy robiłem reset CMOS zworką + wyjmowałem baterię. Ładowałem "fail-safe defaults" i "optimised defaults" @Pankracy666 Odłączyłem wszystkie napędy oprócz systemowego, a ten próbowałem podłączyć do wszystkich gniazd. Nie sprawdzałem dysku na innym kompie, możliwe że SDD się uszkodził, ale nie bootuje się też z CD-ROMu, ani USB. Dysk na PATA też odłączony na samym początku. To rzeczywiście stary komputer, ale FDD nie ma, a dyskietki nie miałem nawet w ręce w XXI wieku. Sprawdziłem trzy kable sata, zarówno z cd-romem, jak i z dyskiem - to nie to. Nie bootuje się z USB przy odłączonych napędach SATA/PATA! Pod załączonym linkiem, to raczej tylko kilka oczywistości. Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Kurde miałem podobny problem kilka lat temu na starszym kompie ale wyskoczyło mi to jak bawiłem się ustawieniami w biosie (w opcjach związanych z dyskami). Niestety nie powiem Ci co dokładnie zmieniłem... musiałbyś przestawiać te opcje metodą prób i błędów. Pamiętam tylko, że była to jedna opcja, która trzeba było przełączyć i komputer wystartował. Dodam, że powyższe zalecenie zadziała pod warunkiem, że nie jest uwalony dysk bądź płyta główna... Edytowane 18 Września 2016 przez Pankracy666 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts