Skocz do zawartości

Zabawa z 2 monitorami

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez F0rfrey,

Recommended Posts

Cześć, mam parę pytań oraz na wstępie chciałbym prosić o przeniesienie tematu jeżeli nie ten dział.

A więc posiadam monitor i TV, monitor podłączony kablem dvi a tv kablem hdmi. Monitor wykrywa mi jako 2 a TV jako pierwszy ekran. Mam pytanie, czy da się zmienić jakoś kolejność tych monitorów, żeby głównym był monitor a nie TV? Drugie pytanie mam takie, czy da się jakoś tak zrobić, że na tv puszczam np film a na monitorze mam grę i oba dźwięki nie odtwarzają się jednocześnie oraz żeby kursor myszy nie "uciekał" na drugi monitor przy graniu? Chodzi mi o opcję rozszerzania ekranu. System win 10, karta graficzna r9 270x.

Z góry dzięki za każdą odpowiedź ;)

Edytowane przez Baderolf

Kolejności ekranów nie jesteś w stanie zmienić. Jest to narzucone przez producenta w postaci hierarchii portów. Nie wiem czy możesz ją sprawdzić w jakikolwiek inny sposób niż bawiąc się w przepinanie kabli.

Blokować kursor na jednym z ekranów można np. przy wykorzystaniu DisplayFusion. Korzystałem kiedyś, całkiem bogato wyposażone oprogramowanie.

Co rozumiesz przez 

Drugie pytanie mam takie, czy da się jakoś tak zrobić, że na tv puszczam np film a na monitorze mam grę i oba dźwięki nie odtwarzają się jednocześnie

?

• Popieram 1

Bo próbowałem robić tak przez opcję rozszerzania ekranu jednak na Tv miałem dźwięk z gry więc nie mogłem swobodnie oglądać filmu i na odwrót jak miałem puszczony film to w grze go słyszałem i utrudniało to zabawę. Mam pytanie czy da się jakoś tak zrobić, żeby na monitorze był dźwięk tylko z gry i rzeczy które mam na monitorze a na TV był dźwięk tylko z tego co mam na tv?

Rozszerzając ekrany mam tylko jakby jeden pasek zadań, więc nie mam jak zmienić urządzeń do odtwarzania (ten głośnik na pasku). Być może ten program co podałeś rozdziela paski zadań.

Edytowane przez Baderolf
  • Rozwiązanie

Możesz ustalić, który ekran ma być traktowany jako główny. Prawoklik na pulpicie -> Ustawienia ekranu. U góry wybierasz ekran, u dołu masz checkboxa. Wybierasz monitor, zaznaczasz checkboxa i klikasz zastosuj. Pamiętaj, że działa to tylko w windowsie. Więc jeżeli port HDMI jest wykrywany jako pierwszy, to BIOS pozostanie na ekranie telewizora.

http://i.imgur.com/KZyif8g.png

Co do paska zadań. Kliknij prawym na pasku -> Ustawienia. Zjedź na sam dół. Powinieneś tam mieć ustawienia paska zadań dla wielu ekranów. Tam zaś znajduje się przełącznik wyświetlania paska zadań na wielu ekranach:

http://i.imgur.com/4ADZf3T.png

Możesz dokładniej opisać o co chodzi z tym dźwiękiem? Chcesz grę mieć na głośnikach, a film na głośnikach TV, tak? Jak odtwarzasz ten film? Przeglądarka, jakiś konkretny program?

Edytowane przez F0rfrey
  • Popieram 1

Dzięki za pomoc, działa, a z tym dźwiękiem to tak jak napisałeś, na monitorze chce mieć dźwięk tylko w słuchawkach a na TV dźwięk tylko z tv. Np. ja gram sobie na monitorze mając grę i tylko ją słysze a na TV puszczam film i tylko film słychać z głośników w tv. Zwizualizuje, mam film np. na GOM playerze a program otwarty jako okno. Film jak leci na monitorze to słyszę go w słuchawkach a gdy przeniosę to okno na TV, mam dźwięk z TV. Nie wiem czy takie coś da się zrobić, jakby do monitora przypisać odpowiedni głośnik.

Edytowane przez Baderolf

Widzę, że w ustawieniach dźwięku tego odtwarzacza masz możliwość wyboru wyjścia. Najlepszym myślę rozwiązaniem byłoby ustawienie w playerze jako wyjście HDMI (bo tak masz podpięty TV), jednocześnie w systemie pozostawiając domyślne ustawienia dźwięku. W ten sposób wszystkie dźwięki poza samym odtwarzaczem będziesz miał na słuchawkach/głośnikach, a GOM będzie grać tylko na TV. W przypadku, gdybyś chciał film odtwarzać na głównym ekranie, w ustawieniach odtwarzacza musiałbyś znów zmienić wyjście.

Niewygodne, ale innego rozwiązania nie widzę. Nie wydaje mi się, żeby była możliwość sprzężenia zmiany wyjścia razem ze zmianą ekranu. Być może jest jakiś program, który potrafi coś takiego zrobić, jednak ja o takim nie słyszałem.

• Popieram 1