Skocz do zawartości

Najtańsza sensowna płyta z170 do lekkiego oc

Recommended Posts

Hej. szukam czegoś sensownego do 6600k. Nie zamierzam kręcić do 5ghz. bardziej wręcz skłaniam się co do rozwiązań na płytach w stylu "1 click OC" lub maks stabilne 4,2-4,3. Miałem 4590 i chcę odczuć względem jego trochę większa wydajność niż i5-6xxx bez oc(wymiana trochę bez sensu by była a i7 mi niepotrzebna). Moja propozycja to

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170-a-pro-z170-dualddr4-2400-sata3-satae-dvi-d-sub-dp-usb-3-1-atx-z170-a-pro-780951/  która kosztuje 450zł zależnie od strony. Wystarczy taka płyta czy jest sens dopłacania do wszędzie polecanego asrocka gaming k4? (dźwiękówke mam osobno a killer lan mnie nie interesuje na tyle ,żeby dopłacać 80zł). Pozdro

Najtańsza z przyzwoitą 10-fazową sekcją zasilania jest z170 pro 4s za 400zł, te w przedziale 400-500 lepiej od razu ominąć. W przedziale 500-600 niemal każdy pełny ATX daję radę, ja osobiście bym brał to: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z170-d3h-z170-dualddr4-2133-satae-hdmi-dvi-d-sub-type-c-atx-ga-z170-d3h-766004/

Czyli albo ten najtańszy asrock albo płyty po 500-530zł. Nic nie jest warte uwagi z przedziału 400-500? nie ukrywam ,że tyle dla mnie to sensowna kwota za mobo. Apropos tego Gigabyte'a to http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/gigabyte-ga-z170-hd3-intel-z170-lga1151-box,65450.html czy ten model też jest "spoko" w porównaniu do tego d3h? z tego co widze to gorsza sekcja i brak usb C którego nie potrzebuje

Widzę że asrock ma otwory na dodatkowe radiatory na sekcję. Jakie konkretnie da się tam włożyć(w sensie czy są jakieś bardziej polecane lub dobrej firmy)?. Do moich zastosowań ten pro4s wystarczy a jak będe chciał miec usb 3.1 lub typu C to kupie po prostu w przyszłości jakiś kontroler dodatkowy

Ja tam nic nie montowałem - przy vcore 1,39V sekcja spokojnie wydala i nie grzeje się jakoś specjalnie, chyba po godzinnym teście w prime było max te 75 stopni, więc luz, ale jak chcesz się pobawić w zamontowanie radiatorów to najprościej uciąć ze starego radiatora od cepa kawałek taki żeby pasował, wywiercić dziurki na kołeczki i pomalować wedle gustu i nakleić termopad (rozstaw między dziurkami pod kołeczki to równe 80mm), przymierzałem się do tego ale jak zobaczyłem, że sekcja spokojnie daję radę to dałem sobie spokój...

Edytowane przez luck85
  • 2 tygodnie później...