Skocz do zawartości

Wydajny i nie głośny komputer wielkości miniITX + win+ monitor ~6000zł

Recommended Posts

Witam. :) Mieszkam w niewielkim pokoju i zależy mi na małej jednostce. Od kilku miesięcy zastanawiam się nad kupnem PC lub laptopa. Te ostanie odstraszają ceną mobilnych gtx1060 ale i kuszą niewielkimi rozmiarami. Skracając proszę was o pomoc w złożeniu małego komputerka.

Zastosowanie komputera : Gry, filmy, praca z arkuszami tekstu.

Maksymalna kwota : Ok 6000zł

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Najlepiej w przeciągu tygodnia.

Których części potrzebuję : Wszystkiego nic nie mam.

Czy będę podkręcać sprzęt? : W takiej obudowie chyba nie da rady.

Rozdzielczość mojego monitora i model : Nie posiadam. Ma ktoś 21:9? Warto to brać? Myślę, że 60MHz wystraszy. 27-29", FullHD ewentualnie hm rozszerzone FullHD. Ważne aby nie męczył wzroku, mial głośniki i dobre odwzorowanie kolorów.

Specjalne wymagania : Mała obudowa mITX. Wysoka kultura pracy jak najmniej słyszalny.

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :

Własna propozycja zestawu :

Inne : Dysk SSD 250-300GB powinien wystarczyć, HDD nie potrzebuje. Warto instalować dyski Samsunga 951 pro? Widziałem, że mają kilkukrotnie większe transfery, a jak to ma się w praktyce? Monitor będzie stał na biurku a buda szafce ( aby nie straszyła. Gry to EU4, Wiedźmin 3, pewnie i BF1

Pisze z telefonu toteż jeśli nie wychwyciłem błędów wybaczcie ;-)

Edytowane przez AguaDeWoda

1 x Intel Core i5-6402P /2.8GHz, 6MB, LGA1151, BOX/1 x Fractal Design Node 304 Black (mini ITX)1 x Gigabyte GA-H110N /intel H110, DDR4, LGA1151, ITX/1 x Kingston 16GB (2x8GB) 2133MHz CL14 HyperX Fury Black1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB1 x Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000)http://www.esc.pl/images/icons/stock_icon2.png1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x SilentiumPC Fera 3 HE12241 x Crucial MX200 500GB (555/500MB/s)

4702zł

MiniITX w bdb wykonanej obudowie od Fractala, 16GB RAM w Dualu na start, Fera 3 w celu poprawy kultury pracy, GTX 1060 od Palita z cichym układem chłodzenia, SSD 500GB Cruciala z szybkim zapisem, PSU na przetwornicy DC-DC z zapasem mocy i 5 letnią gwarancją oraz system Windows 10 w wersji BOX.

http://imgur.com/a/TbSu4

www.proline.pl

ram ma profil xmp 2133 , można wziąć inny , z proline to chyba optymalny , cpu stock@ 3,5GHz , ciekawa niezła buda ( jedna uwaga - porty usb po prawej stronie ) , solidny PSU.

Co to ma być? Zestaw totalnie nieopłacalny, nie do złożenia na tych podzespołach - nie znamy się to nie polecamy i nie wprowadzamy w błąd ! 
Stelek

Edytowane przez stelek

1. TAKI xxxx ŻART ŻE MA 3500MHz  a nie 3300 i łatwiej go kiedykolwiek sprzedać 

2 . Nie wiem co tu jest nie do złożenia ! PSU jest bardzo dobre i przy odrobinie chęci da się to upchać ... karta wchodzi do 320 mm  chłodzenie H do 175mm... ( zasilacz można spokojnie dać inny )

kocham jak cokolwiek napisze i dostaje zjebe za każdy post ;p

//wulg

Edytowane przez kajtek.

1. TAKI ku**a ŻART

Po pierwsze kultury

MA 3500MHz  a nie 3300

Sprawdź sobie jak to wygląda w turboboost przy obciążonych rdzeniach

łatwiej go kiedykolwiek sprzedać

Dopłacać do czegoś przy wyjściu założenia łatwiejszej sprzedaży za jakiś czas o której autor nawet nie wspomina ? Jak to się ma do tego, że dopłacasz do odblokowanego mnożnika gdzie przy wersji OEM masz tylko rok gwarancji względem 3 lat przy wersji BOX. Czy to nie będzie kolidować z możliwością łatwiejszego sprzedania w przyszłości ? 

Dziekuje za propozycje.

Komputer planuje "na lata" nie zamierzam go sprzedawać, najwyżej kiedyś rodzicom oddam. A moglibyście spróbować jeszcze z mniejszą obudową? Widzę Gladius Q50 jest bardziej kompaktowa tylko jak to się do jakości i kultury pracy?

Byłem dziś w Saturnie pooglądać i zwróciła moja uwagę obuwia do Acera. Nie znam oznaczenia taka slim tyle, że dużo mniejsza od klasycznej (w środku gtx950 :( ) taka prostokątna może gabarytami(zmieści się przy szafce).

PS. Tak to jest jak telefon sam poprawia słowa ;)

Edytowane przez AguaDeWoda

obuwia

W obuwniczym kompa szukałeś ?

Widzę Gladius Q50 jest bardziej kompaktowa tylko jak to się do jakości i kultury pracy?

Im mniejsza buda, tym prawdopodobnie będzie cieplej i znacznie głośniej.  Obudowy SLIM odpuściłbym całkowicie. W Q50 idzie to jeszcze upchnąć. 

Pooglądałem obudowy. NCASE M1 jest bardzo interesująca lecz odpada ze względu na cenę. Pozostały Gladius q50 i Node 202 (Node 304 jest za głęboka i nie podoba mi się).

Gladius jest ładniejszy, bardziej poręczny no i tańszy. Jednak przy nim obawiam się czy podzespoły nie będą się gotować, czy zasilacz szybciej nie wysiądzie (ciągle grzany powietrzem), i chyba gtx tylko w wersji mini. Niby tam można i dłuższe karty wsadzić ale nie ogarniam i nie chcę wtopy zaliczyć.

Node zachęca mnie tym, że włożę do niego normalną kartę. Ma dużo filtrów i można dostać wersję z zasilaczem (hmm lepiej zostawiać czy zasilacz oddzielnie kupić?). Na negatywy to i tak jest miejsce bez filtra, do tego przy grafice, trzeba kartę najpierw zdemontować (nie jestem tego pewien). Wizualnie mniej się podoba jest taka jakby video i sporych gabarytów.

Moglibyście doradzić, może widzicie jeszcze inne argumenty?

Proszę o uaktualnienie propozycji zestawu. Najlepiej do jednej i drugiej obudowy. Na chłodzeniu w ogóle się nie znam.

Pozdrawiam