AguaDeWoda 0 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Witam. Mieszkam w niewielkim pokoju i zależy mi na małej jednostce. Od kilku miesięcy zastanawiam się nad kupnem PC lub laptopa. Te ostanie odstraszają ceną mobilnych gtx1060 ale i kuszą niewielkimi rozmiarami. Skracając proszę was o pomoc w złożeniu małego komputerka. Zastosowanie komputera : Gry, filmy, praca z arkuszami tekstu. ◾Maksymalna kwota : Ok 6000zł ◾Kiedy zamierzam kupić komputer? : Najlepiej w przeciągu tygodnia. ◾Których części potrzebuję : Wszystkiego nic nie mam. ◾Czy będę podkręcać sprzęt? : W takiej obudowie chyba nie da rady. ◾Rozdzielczość mojego monitora i model : Nie posiadam. Ma ktoś 21:9? Warto to brać? Myślę, że 60MHz wystraszy. 27-29", FullHD ewentualnie hm rozszerzone FullHD. Ważne aby nie męczył wzroku, mial głośniki i dobre odwzorowanie kolorów. ◾Specjalne wymagania : Mała obudowa mITX. Wysoka kultura pracy jak najmniej słyszalny. ◾Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : ◾Własna propozycja zestawu : ◾Inne : Dysk SSD 250-300GB powinien wystarczyć, HDD nie potrzebuje. Warto instalować dyski Samsunga 951 pro? Widziałem, że mają kilkukrotnie większe transfery, a jak to ma się w praktyce? Monitor będzie stał na biurku a buda szafce ( aby nie straszyła. Gry to EU4, Wiedźmin 3, pewnie i BF1 Pisze z telefonu toteż jeśli nie wychwyciłem błędów wybaczcie ;-) Edytowane 15 Września 2016 przez AguaDeWoda Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 praca z arkuszami tekstu Ja bym tu celował w porządne 24" w proporcji 16:10. Udaj się jednak do odpowiedniego działu Monitory i projektory, tam CI lepiej doradzą. Jak już będziesz wiedział jakie szkiełko, wówczas będziemy składać PC. Cytuj Link to post Share on other sites
AguaDeWoda 0 Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Oki, wybrałem monitor. EZIO EV2450. Budżet zostaje ok 4700, na budę i win. jest szansa na gtx 1070 w tym budżecie? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 1 x Intel Core i5-6402P /2.8GHz, 6MB, LGA1151, BOX/1 x Fractal Design Node 304 Black (mini ITX)1 x Gigabyte GA-H110N /intel H110, DDR4, LGA1151, ITX/1 x Kingston 16GB (2x8GB) 2133MHz CL14 HyperX Fury Black1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB1 x Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000)http://www.esc.pl/images/icons/stock_icon2.png1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x SilentiumPC Fera 3 HE12241 x Crucial MX200 500GB (555/500MB/s) 4702zł MiniITX w bdb wykonanej obudowie od Fractala, 16GB RAM w Dualu na start, Fera 3 w celu poprawy kultury pracy, GTX 1060 od Palita z cichym układem chłodzenia, SSD 500GB Cruciala z szybkim zapisem, PSU na przetwornicy DC-DC z zapasem mocy i 5 letnią gwarancją oraz system Windows 10 w wersji BOX. Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) http://imgur.com/a/TbSu4 www.proline.pl ram ma profil xmp 2133 , można wziąć inny , z proline to chyba optymalny , cpu stock@ 3,5GHz , ciekawa niezła buda ( jedna uwaga - porty usb po prawej stronie ) , solidny PSU. Co to ma być? Zestaw totalnie nieopłacalny, nie do złożenia na tych podzespołach - nie znamy się to nie polecamy i nie wprowadzamy w błąd ! Stelek Edytowane 19 Września 2016 przez stelek Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 @up Połączenie 6600k + B150 to chyba żart ? Niemodularny zasilacz do małej budy to słabe rozwiązanie... Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) 1. TAKI xxxx ŻART ŻE MA 3500MHz a nie 3300 i łatwiej go kiedykolwiek sprzedać 2 . Nie wiem co tu jest nie do złożenia ! PSU jest bardzo dobre i przy odrobinie chęci da się to upchać ... karta wchodzi do 320 mm chłodzenie H do 175mm... ( zasilacz można spokojnie dać inny ) kocham jak cokolwiek napisze i dostaje zjebe za każdy post ;p //wulg Edytowane 19 Września 2016 przez kajtek. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 1. TAKI ku**a ŻART Po pierwsze kultury MA 3500MHz a nie 3300 Sprawdź sobie jak to wygląda w turboboost przy obciążonych rdzeniach łatwiej go kiedykolwiek sprzedać Dopłacać do czegoś przy wyjściu założenia łatwiejszej sprzedaży za jakiś czas o której autor nawet nie wspomina ? Jak to się ma do tego, że dopłacasz do odblokowanego mnożnika gdzie przy wersji OEM masz tylko rok gwarancji względem 3 lat przy wersji BOX. Czy to nie będzie kolidować z możliwością łatwiejszego sprzedania w przyszłości ? Cytuj Link to post Share on other sites
AguaDeWoda 0 Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) Dziekuje za propozycje. Komputer planuje "na lata" nie zamierzam go sprzedawać, najwyżej kiedyś rodzicom oddam. A moglibyście spróbować jeszcze z mniejszą obudową? Widzę Gladius Q50 jest bardziej kompaktowa tylko jak to się do jakości i kultury pracy? Byłem dziś w Saturnie pooglądać i zwróciła moja uwagę obuwia do Acera. Nie znam oznaczenia taka slim tyle, że dużo mniejsza od klasycznej (w środku gtx950 ) taka prostokątna może gabarytami(zmieści się przy szafce). PS. Tak to jest jak telefon sam poprawia słowa Edytowane 19 Września 2016 przez AguaDeWoda Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 obuwia W obuwniczym kompa szukałeś ? Widzę Gladius Q50 jest bardziej kompaktowa tylko jak to się do jakości i kultury pracy? Im mniejsza buda, tym prawdopodobnie będzie cieplej i znacznie głośniej. Obudowy SLIM odpuściłbym całkowicie. W Q50 idzie to jeszcze upchnąć. Cytuj Link to post Share on other sites
AguaDeWoda 0 Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Pooglądałem obudowy. NCASE M1 jest bardzo interesująca lecz odpada ze względu na cenę. Pozostały Gladius q50 i Node 202 (Node 304 jest za głęboka i nie podoba mi się). Gladius jest ładniejszy, bardziej poręczny no i tańszy. Jednak przy nim obawiam się czy podzespoły nie będą się gotować, czy zasilacz szybciej nie wysiądzie (ciągle grzany powietrzem), i chyba gtx tylko w wersji mini. Niby tam można i dłuższe karty wsadzić ale nie ogarniam i nie chcę wtopy zaliczyć. Node zachęca mnie tym, że włożę do niego normalną kartę. Ma dużo filtrów i można dostać wersję z zasilaczem (hmm lepiej zostawiać czy zasilacz oddzielnie kupić?). Na negatywy to i tak jest miejsce bez filtra, do tego przy grafice, trzeba kartę najpierw zdemontować (nie jestem tego pewien). Wizualnie mniej się podoba jest taka jakby video i sporych gabarytów. Moglibyście doradzić, może widzicie jeszcze inne argumenty? Proszę o uaktualnienie propozycji zestawu. Najlepiej do jednej i drugiej obudowy. Na chłodzeniu w ogóle się nie znam. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts